Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Παύλος Μιχαηλίδης: Πρόταση για εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος «Υιοθετώ τον δήμο μου»


Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής, είναι υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρέωση και του ίδιου του δημάρχου. Είναι, όμως και ευθύνη του δημότη αλλά φυσικά και είναι και δικαίωμα όλων.
Είναι καιρός λοιπόν να εφαρμοστεί και στον δήμο μας ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που θα έχει ως στόχο να κάνει τους πολίτες συμμέτοχους στην αλλαγή που όλοι οραματίζονται για



την Αλεξανδρούπολη.
Ένα νέο μοντέλο άσκησης δημόσιας πολιτικής, με το οποίο θα καλέσουμε τους δημότες, αλλά και μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις, ιδρύματα και όποιον αγαπάει και πονάει την πόλη του, να υιοθετήσει ένα πάρκο, ένα δρόμο, μια πλατεία μια παιδική χαρά, ακόμη κι ένα παγκάκι, ακόμη κι ένα δέντρο. Και αυτό που θα κάνει με απλά λόγια είναι να αναβαθμίσει ότι αναλαμβάνει και μετά να το συντηρήσει πάντα με την συνεργασία του Δήμου.
Αν ως πολίτες είχαμε μια διαφορετική αντίληψη αυτού που λέμε δημόσιος χώρος τα πράγματα, όχι μόνο στην πόλη μας, γενικότερα στην χώρα θα ήταν σε σημαντικό βαθμό διαφορετικά.
Με το πρόγραμμα «Υιοθετώ τον δήμο μου» εφαρμόζεται στην πράξη ένα συνεργατικό πνεύμα μεταξύ του Δήμου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει και τεχνογνωσία και ευελιξία. Και όλοι μπορούν μέσω μιας πλατφόρμας να μπορέσουν είτε σε είδος είτε και με χρήματα να βοηθήσουν. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, με απόλυτη διαφάνεια και όλη αυτή η προσπάθεια να είναι προς όφελος του κόσμου, του συνόλου, να αλλάξει η ψυχολογία γενικότερα.
Κάτι ανάλογο εφαρμόζεται εδώ και καιρό με επιτυχία στον Δήμο της Αθήνας και ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων πήρε φέτος μια άλλη διάσταση.
Έτσι από την στιγμή που η νέα δημοτική αρχή στην Αλεξανδρούπολη, αποφάσισε φέτος να «μιμηθεί» την πρωτεύουσα σε ότι αφορά το εντυπωσιακό θέαμα του 3D projection mapping που έγινε προημερών στην πρόσοψη της Βουλής, αντί να ξοδέψει το υπέρογκο ποσό των 17.000€ από τα χρήματα των δημοτών, θα μπορούσε μέσω του προγράμματος να αναζητήσει την ανάλογη χορηγία από κάποιο ίδρυμα, επιχείρηση ή και ιδιώτη. Ενδεικτικό ότι στην Αθήνα, για παράδειγμα τον στολισμό της πλατείας Συντάγματος τον ανέλαβε φέτος η Coca Cola, από το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, «υιοθέτησε την πόλη σου»! 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης 
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: