Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Κινητοποιήσεις για την συνέχιση της απαλλαγής στα διόδια Μέστης, Ιάσμου και Μουσθένης


Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις της Αριθμ. ΔΝΣβ/οικ42900/ΦΝ 393 ΚΥΑ, από 1/1/2019 παύει να ισχύει η απαλλαγή του αντιτίμου από τα διόδια Μέστης, Ιάσμου και Μουσθένης που ίσχυσε από τις αρχές του 2018, για όλους τους μόνιμους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το μέτρο αυτό, αν και προσωρινό, ανακούφισε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής μας από ένα επιπλέον οικονομικό βάρος και



διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις  ειδικά των εργαζομένων που εργάζονται σε όμορους νομούς.
Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση, ακολουθεί πιστά τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που φέρνουν τη μονιμοποίηση των διοδίων, την αύξηση των σταθμών τους και του μεγάλου χαρατσιού που αναγκάζεται να πληρώνει όποιος χρησιμοποιεί την Εγνατία Οδό.
Παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των Εθνικών οδών και των διοδίων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, προχωρά στην λειτουργία  νέων διοδίων (Αρδάνιο, Καβάλα και αλλού), εμπορευματοποιώντας ουσιαστικά τις μετακινήσεις των πολιτών.
Ο ελληνικός λαός  έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά το εθνικό οδικό δίκτυο καθώς και όλες τις υποδομές, με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, με τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα χαράτσια,  ενώ στον αντίποδα ωφελούνται υπέρμετρα τα ισχυρά συμφέροντα χωρίς να έχουν συνεισφέρει αναλογικά στο κόστος των έργων, αλλά ούτε και στη συντήρηση του δικτύου.
Συνεπώς, ούτε το κόστος κατασκευής, αλλά ούτε και το κόστος συντήρησης κατανέμονται δίκαια και αναλογικά, αλλά η πολιτική επιλογή είναι ξεκάθαρη υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων και της μεταφοράς του μεγάλου βάρους στην ευρεία μάζα, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Ακόμα και αν γίνεται λόγος για λογικό κόστος συντήρησης, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο εργολαβικής υπερ-κερδοφορίας, αλλά κρατικής πολιτικής, καθώς το δικαίωμα και η ασφάλεια των μετακινήσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.
Ειδικά σε μια εποχή, όπου μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας ο Λαός έχει γονατίσει από την άμεση και την έμμεση φορολογία, η πύκνωση των διοδίων και η περαιτέρω αύξηση του κόστους των μετακινήσεων, ουσιαστικά αποκλείει τα αδύναμα λαϊκά στρώματα από το δικαίωμα αυτό, ή τους οδηγεί στους επισφαλείς παράδρομους με κίνδυνο τη ζωή τους.
Συγκεκριμένα μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατ. Μακ. & Θράκης καθημερινά μετακινούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι για να μεταβούν στην έδρα της εργασίας τους (ή και ως πολίτες για να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες που εδρεύουν σε όμορους νομούς) και το οικονομικό βάρος της πληρωμής των διοδίων κινείται εκτός πλαισίου κοινωνικής δικαιοσύνης και θα τους επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση, καταγγέλλουμε πρωτίστως την πολιτική της διασποράς των διοδίων σε πυκνότητα κατά μήκος των οδικών αξόνων και την υπέρμετρη αύξηση των κομίστρων, που εξυπηρετεί τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος του ελληνικού λαού. 
Και ζητούμε άμεσα:
1. Να μην σταματήσει η απαλλαγή των διοδίων για την περιοχή μας, αλλά και για όλες τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα απομόνωσης και δυσπροσιτότητας, όπως όλες οι ακριτικές περιοχές.
2. Η απαλλαγή αυτή να ισχύει αφενός για όλους τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για όσους εργάζονται σ’ αυτές.
Διεκδικώντας
την ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση μέσω δημόσιων και ασφαλών εθνικών οδικών δικτύων για όλα τα λαϊκά στρώματα και τη μετατόπιση του βάρους της συντήρησής τους, από αυτούς που έχουν τεράστια κέρδη, δηλαδή από τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όλους τους φορείς σε συγκέντρωση την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 13:30 στον σταθμό διοδίων της Μέστης, προκειμένου να δείξουμε την αντίδραση μας στην παύση της απαλλαγής από 1/1/2019 και να αγωνιστούμε για την συνέχισή της. Είναι προφανές ότι δεσμευόμαστε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ


Οι Πρόεδροι των Νομαρχιακών Τμημάτων ΑΔΕΔΥ
Ροδόπης                                       Ξάνθης                                           Έβρου
ΚΟΣΚΕΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ         ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ      ΤΣΙΡΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δράμας                                                         Καβάλας
ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                              ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: