Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

4η χρονιά «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΣΤΡΟΥ» - 813 χρόνια «ΚΑΛΕ ΠΑΝΑΪΡ» στην ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ του ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


Για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου» στο Διδυμότειχο, ως ένα πολυήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων στο πλαίσιο των εορτασμών του παραδοσιακού «Καλέ Παναΐρ», του πανηγυριού για την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, αλλά και



της ανάμνησης της σωτηρίας της πόλης από την πολιορκία των Σταυροφόρων κατά το 1205 μ.Χ.
Οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου-2018» είχαν εξαήμερη διάρκεια και διεξήχθησαν από 24 έως 29 Μαΐου. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ» Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου με την συνδιοργάνωση από τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση» και  πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Διδυμοτείχου και της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.
Η έναρξη των εκδηλώσεων δόθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου 2018 με την λειτουργία της «Καστροπολιτείας», της Έκθεσης Δημιουργιών και Δράσεων από  τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση». Η «Καστροπολιτεία» λειτούργησε επί διήμερο (24-25 Μαΐου) για τους μαθητές των Σχολείων της περιοχής, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες (26-28 Μαΐου) ήταν ανοιχτή για όλους τους επισκέπτες του Κάστρου και περιέλαβε δραστηριότητες, όπως περιπάτους στα μονοπάτια του Κάστρου, εργαστήρι αγγειοπλαστικής-κεραμικής τέχνης, εργαστήρι θεάτρου σκιών και εργαστήρι δημιουργιών με ζυμάρι.
Το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και στη συνέχεια έλαβε χώρα πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλάμβανε συναυλία από την χορωδία «Πέτκο Στάινοφ» από το Καζανλάκ Βουλγαρίας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του Μουσικοχορευτικού Καλλιτεχνικού Ομίλου Διδυμοτείχου «ΟΡΦΕΥΣ» και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Το Κάστρο».
Την Κυριακή της Πεντηκοστής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός Γονυκλισίας στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και ακολούθως η Λιτανεία των ιερών εικόνων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου. Τις βραδινές ώρες διεξήχθη Συναυλία Χορωδιών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, τον Ιεροψαλτικό Σύλλογο «Θρασύμβουλος  Στανίτσας» και την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.
Την Δευτέρα (του Αγίου Πνεύματος) τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθως η λιτανεία για επιστροφή των ιερών εικόνων στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού. Τις βραδυνές ώρες παρουσίαστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Τα Δίδυμα Τείχη».
Την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, επέτειος της Αλώσεως της Κωνταντινούπολης το 1453, διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου οι εκδηλώσεις «Παλαιολόγεια» που περιελάμβαναν Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, τρισάγιο στον ανδριάντα του μαρτυρικού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου και κατάθεση στεφάνου. Ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρα διεξήχθη η Ημερίδα «Τριλογία Μνήμης Βυζαντίου» και η παρουσίαση του τόμου με τον βίο του εν Διδυμοτείχω Οσίου Ιωάννου του Νέου.
Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν:
Ο Καθηγητής Σωτ. Μπαλατσούκας, με θέμα «Ανέκδοτος βίος του εν Διδυμοτείχω Οσίου Ιωάννου του Νέου».
Ο Καθηγητής Γ. Χαριζάνης, με θέμα «Το Διδυμότειχο στους χρόνους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».
Ο Ιστορικός-ερευνητής Ιωαν. Σαρσάκης, με θέμα «Οι άγιοι του Διδυμοτείχου».
Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ως παράλληλες δράσεις με τις εκδηλώσεις, λειτούργησαν οι παρακάτω Εκθέσεις:
-Έκθεση Παραδοσιακών Φορεσιών από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «Το Κάστρο».
-Έκθεση Πλεκτών Δημιουργιών από τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη»
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: Χορωδία «Πέτκο Στάινοφ» από το ΚΑΖΑΝΛΑΚ (Βουλγαρίας), Μουσικοχορευτικός Καλλιτεχνικός Όμιλος Διδυμοτείχου «ΟΡΦΕΥΣ», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Το Κάστρο», Εκκλησιαστική μαντολινάτα Σουφλίου, Ιεροψαλτικός Σύλλογος της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου «Θρασύμβουλος  Στανίτσας», Παραδοσιακή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου,  Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη».
Για άλλη μια χρονιά τα ιστορικά τείχη του Διδυμοτείχου αντιλαλούσαν στους ήχουν των παραδοσιακών οργάνων, της γκάιντας, της θρακικής λύρας και του νταουλιού. Αντήχησαν τις χαρούμενες φωνές μικρών και μεγάλων, χορευτών, χορωδιών και επισκεπτών που είχαν τη ζέση να γεμίσουν τα δρομάκια της Καστροπολιτείας.
Το Πανηγύρι του Κάστρου (Καλέ Παναΐρ) μετά από οκτώ αιώνες και πλέον, απέδειξε ότι αντέχει στο χρόνο και στις συνθήκες, τονίζοντας ότι το Κάστρο του Διδυμοτείχου – ένα από τα σπάνια ακόμα κατοικημένα – παραμένει ζωντανό, επισκέψιμο, γιορτινό. Μας περιμένει να το ανακαλύψουμε και περιηγηθούμε στα μονοπάτια του όλες τις εποχές του χρόνου και με την ευλογία Του Σωτήρα Χριστού να γιορτάσουμε ξανά του χρόνου με υγεία. Οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου-2019» αποτελούν μία πρόκληση στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και μία πρόσκληση ανοιχτή προς όλους.
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα.

«ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση»
Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου


Δεν υπάρχουν σχόλια: