Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Τρεις εκδοτικοί Φάροι. Βιβλιοκριτική 3 εκδόσεων που έχουν τόπο παραγωγής την Αλεξανδρούπολη


Στέλλα Καραμήτρου
Η ανία, ίσως πρέπει τελικά να το παραδεχτούμε, είναι ένα πρόβλημα που πολλοί από μας συνδέουμε με τα βιβλία. Η ανία είναι ένας από τους λόγους που διαλέγουμε να κάνουμε κάτι άλλο εκτός από το να διαβάσουμε. Ίσως γιατί πιστεύουμε πως η ανάγνωση ενός βιβλίου πρέπει να είναι σκληρή δουλειά και πως αν δεν είναι σκληρή δουλειά τότε δεν μας ωφελεί καθόλου. Οι τρεις εκδόσεις λοιπόν που αναφέρω παρακάτω, θεωρώ ότι πρέπει να τις προσέξουμε ιδιαίτερα όχι



μόνο γιατί  έχουν τόπο παραγωγής  την Αλεξανδρούπολη αλλά και γιατί διακρίνονται για την πνευματική κομψότητα, την επιστημονική ευγένεια και την επιστημονικότητά τους.
Η πρώτη, είναι η μελέτη του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως  κ.Άνθιμου  με τίτλο «Νεοφιλελεύθερη Πολιτική και Πολιτισμός και Ορθόδοξη Εκκλησία». Πρόκειται για μια κατάθεση  που τιμάει την παράδοση της αληθινής και ανοιχτής θεολογίας. Με άρτια δομημένη και τεκμηριωμένη επιστημονική και θεολογική σκέψη, φωτίζει στο σημερινό σκοτάδι του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Ένα ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα ιδεών που έχει έντονα συκοφαντηθεί. Ο λόγος του διαπνέεται από αληθινή έμπνευση και ρήξη με τα στερεότυπα και ορίζει το δρόμο για έναν Ορθόδοξο θεολογικό λόγο που απαντάει στις προκλήσεις και προσκλήσεις του ζωντανού σύγχρονου στοχασμού. Το βιβλίο αυτό  ολοκληρωμένη και συστηματική βιβλιογραφία αλλά και με παραπομπή σε πηγές, οδηγεί στην θεολογία του μέλλοντος. Μιας θεολογίας που σώζει, που λυτρώνει, που αναγεννά τα πρόσωπα (Χριστιανούς και μη).
Η δεύτερη, είναι η τρίτη έκδοση του λευκώματος «Αντίλαλοι από την Παναγία του Έβρου». Πρόκειται για έκδοση από την γυναικεία ιερά μονή «Παναγία του Έβρου» που βρίσκεται στη Μάκρη. Στις 260 σελίδες του ο αναγνώστης γεύεται τους πνευματικούς καρπούς της παρουσίας και προσφοράς της αδελφότητας των μοναζουσών. Ένα λεύκωμα υψηλής αισθητικής που προσφέρει αποσταγμένη και αποθησαυρισμένη γνώση για τα δρώμενα της μονής. Μια κατάθεση για τον ανεξερεύνητο, για τους πολλούς, κόσμο του μοναχισμού, αποκάλυψη μιας άλλης ζωής που είναι αφιερωμένη στο Θεό, στην κατάνυξη, στην αγία αγάπη, στην προσευχή, στην ασκητική πράξη και αποστολή. Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα, ο αναγνώστης μπορεί να μυηθεί στο μοναστικό ιδεώδες και τον ευλογημένο κόσμο του κελιού διαβάζοντας  συγχρόνως το βιβλίο του Σ. Ράμφου «Πελεκάνοι Ερημικοί». Για να αντιληφθεί ότι ο κοινοβιακός τρόπος της μοναστικής βιοτής σημαδεύει αποφασιστικά την ιδιοπροσωπεία της ορθόδοξης παράδοσης.
Η τρίτη, είναι η ιστοριογραφική μελέτη του κ. Δημητρίου Αναστασιάδη με τίτλο «Ιατρικός Σύλλογος Έβρου: 92 χρόνια δημιουργικής παρουσίας. 1925-2017». Η κατάθεση του συγγραφέα συμβάλλει ουσιαστικά και δημιουργικά στην  σύνταξη της ιστορίας του Έβρου αφού το υλικό που συνέλεξε είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και αγωνίας δεκαετιών.  Ο Δ. Αναστασιάδης αναδεικνύει τα πρόσωπα που νοηματοδότησαν το χώρο της υγείας στον Έβρο και παρουσιάζει διεξοδικά, τεκμηριωμένα και σε βάθος το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής τους, τα δρώμενα και της εξελίξεις που σημάδεψαν τον τόπο τους και τα οποία συνδέει με προσωπικότητες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Συμβάλλει στην τεκμηρίωση της ιστορίας των πόλεων του Έβρου, στην ανάλυση του αστικού φαινομένου και την μακροσκοπική-ιστορική προσέγγισή του.  Ο οφθαλμίατρος της Αλεξανδρούπολης βίωσε πολυδιάστατα τον τομέα της υγείας του Έβρου, έχει πλούσιες προσωπικές εμπειρίες και κυρίως αφοσίωση και αγάπη για τη μελέτη που έγραψε.
Είναι μερικά βιβλία, τα οποία  όταν τα διαβάσεις σε πιάνει δέος και νοιώθεις ότι δεν μπορείς να μιλήσεις γι’αυτά. Τα αγαπάς,  σέβεσαι το περιεχόμενό τους και τη γνώση που σου προσφέρουν. Εύχομαι καλό ταξίδι σε όσους αναζητήσουν τα τρία ξεχωριστά αυτά βιβλία. Θα είναι ένα ταξίδι συγκλονιστικό!

Στέλλα Καραμήτρου




Δεν υπάρχουν σχόλια: