Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Μονοήμερη εκδρομή στο Διδυμότειχο από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στο Διδυμότειχο την Κυριακή 2 Ιουλίου. Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου και στον αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης με ξενάγηση από τον αρχαιολόγο της ΙΘ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Κουτσουμανή Ματθαίο. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2551028926.



Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου: Πρόκειται για το μοναδικό βυζαντινό μουσείο στη Θράκη, οι ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση του νέου μουσείου εστιάζουν σε τομείς όπως: τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών (Εγνατία οδός), τα οικιστικά κέντρα που υπήρξαν γύρω από τα δίκτυα αυτά, τα οχυρωματικά έργα και οι μοναστικές κοινότητες, η κατοίκηση από την Πλωτινόπολη ως το Διδυμότειχο, η μνημειακή τοπογραφία, τα εκκλησιαστικά κτίρια, οι ταφές, τα μνημεία διαχείρισης νερού, το νεότερο Διδυμότειχο και η ζωή στην πόλη κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.
Πλωτινόπολη: Στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου υπάρχει ο λόφος της Αγίας Πέτρας, που έχει ταυτιστεί από τον καθηγητή Γ. Μπακαλάκη με την Πλωτινόπολη. Η Πλωτινόπολη είναι μία ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος έδωσε το όνομα της γυναίκας του Πλωτίνης. Η ανασκαφική έρευνα πραγματοποιείται στο μέσον περίπου της ανατολικής ομαλής πλαγιάς του λόφου, απέναντι ακριβώς από τον ποταμό Έβρο, στην περιοχή όπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 ανασκάφηκε κτήριο με ψηφιδωτά δάπεδα. Ανασκάφηκαν λείψανα κτηρίων, τα οποία μαζί με το κτήριο με τα ψηφιδωτά φαίνεται να ανήκουν σε ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα. Ο χώρος βρισκόταν σε χρήση από τον 2ο μέχρι το τέλος του 6ου αι. μ.Χ. Επίσης αποκαλύφθηκε δάπεδο κτηρίου ρωμαϊκών χρόνων και αγωγός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: