Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Σουφλί

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ οργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 8 πατριώτες αγωνιστές που εκτέλεσαν οι Ναζί κατακτητές τον Ιούνιο του 1944 στο Σουφλί.
Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία  του Σουφλίου  την Κυριακή 26 Ιούνη 2016 και ώρα 7 μ.μ.
Στην κεντρική ομιλία ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής  τόνισε:



Τέτοιες μέρες, πριν από 72 χρόνια, εδώ στο Σουφλί, στο κέντρο της πόλης και σε δημόσια θέα, 8 πατριώτες αγωνιστές δολοφονούνταν από τους ναζί κατακτητές.
Ανάμεσα στους 8 πατριώτες κι ο μικρός Θωμάς Καρακατσάνης από την Καβησσό, αμούστακο παλικαράκι που πάνω του ο ναζισμός έβγαλε όλο του το μίσος και την κτηνωδία, σκοτώνοντάς τον, αν και αρχικά βγήκε σώος από την εκτέλεση.
Γι’ αυτούς τους συμπατριώτες μας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τη δική τους θυσία, για να κρατήσουμε τη φλόγα της λαϊκής μνήμης ζωντανή, πραγματοποιούμε τη σημερινή εκδήλωση,
για να βγάζει ο λαός τα δικά του σωστά συμπεράσματα οργανώνει το ΚΚΕ τέτοιες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα στα πλαίσια του γιορτασμού των 100 χρόνων του, που το βρίσκουν πιο νέο από ποτέ απέναντι στο γερασμένο και σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Χρωστάμε πολλά στην ηρωική γενιά της αθάνατης εθνικής μας αντίστασης, του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που δεν λύγισαν στα πέτρινα χρόνια του ναζισμού – φασισμού, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που έδωσαν τη μάχη στις πόλεις και τα χωριά, στα άπαρτα βουνά με το όπλο στο χέρι, όπως και στα χρόνια της ένοπλης ταξικής πάλης ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσαν συντονισμένες όλες οι εγχώριες αντιδραστικές δυνάμεις, μαζί με την βρετανική και αμερικάνικη ιμπεριαλιστική συμμαχία τους, ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Χρωστάμε πολλά στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του λαϊκού μας κινήματος, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν τα πάνδεινα, για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.
Τιμή και δόξα αιώνια στους εκτελεσμένους από τους Ναζί
Τιμή και δόξα αιώνια στους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!
Μια υπόσχεση σας δίνουμε:
Ακριβοί μας,
Κι αν φύγατε, δεν θα σας πάρει η λήθη!
Χιλιάδες θ’ ανασταίνεστε φορές!
Γιατί το αίμα απ’ τα δικά σας στήθη,
Σ’ άλλων ανθρώπων χύθηκε ζωές!
Κάθε τους νίκη είναι και δική σας!
Κάθε τους σκέψη πώς να σας μιμηθούν!
Ήσυχα τώρα πια αναπαυτείτε,
Κι αυτοί που μένουν πίσω δεν θα νικηθούν!
Στην συνέχεια έγινε πορεία και κατάθεση στεφάνου, στο χώρο της εκτέλεσης από την Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ, την ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.
Οι  8 εκτελεσμένοι στην πλατεία του Σουφλίου
Αλεξανδρίδης Απόστολος
Ασλανίδης Ιωάννης
Ιωαννίδης Γεώργιος
Καλέτσος Αλέξανδρος
Καρακατσάνης Θωμάς  ετών 17
Μιχαηλίδης Ανέστης
Παπούτσας  Βασίλειος
Τσεπετσεκλής Στρατής



Δεν υπάρχουν σχόλια: