Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή Επιμελητηρίων ΑΜΘ για ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
σύμφωνα με την εξαγγελία για την ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο την οποία κρίνουμε γενικά θετική, παρακαλούμε να εξετάσετε κάποιες βελτιώσεις σχετικά με τις διατάξεις όπως αυτές διατυπώθηκαν από την μεριά του Υπουργείου με γνώμονα την όσο καλύτερη αξιοποίηση της από τους οφειλέτες. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες ρυθμίσεις που
είχαν εξαγγελθεί, δεν λειτούργησαν και δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα, εξαιτίας των ανελαστικών διατάξεων που προέβλεπαν και την αντικειμενική δυσκολία την συντριπτικής πλειοψηφίας των οφειλετών να ανταπεξέλθουν.

Προτείνουμε να εξετάσετε τα κάτωθι:

1.Στην διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ως 31.12.2013 που δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης κατά 50% σε όλο το ποσό της οφειλής εξαιρουμένων οφειλών που αφορούν ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με μίνιμουμ πρώτη δόση τα 200 ευρώ που είναι το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση. -για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 31.12.2014 όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων,

Προτείνουμε :

Να ενταχθούν οι οφειλές ΦΠΑ και ΦΑΠ κλπ στην δυνατότητα έκπτωσης στο 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, διότι ήταν υπέρογκες, χωρίς μείωση του κεφαλαίου.


Οι περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες, επιχειρήσεις οφείλουν κυρίως ΦΠΑ μέχρι το 2014 και επομένως το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρεί κυρίως του πολύ μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Μια πρόταση είναι να ληφθεί ως όριο χρονικό η δυνατότητα μείωσης στο 100% των προσαυξήσεων με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ (100 δόσεις) οι οφειλές ΦΠΑ και ΦΑΠ από το 2009 (όριο έναρξης κρίσης) έως και το 2014 ώστε να καλύψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.2. Στην διάταξη που καταργείται το αυτόφωρο για χρέη έως 5.000 ευρώ που αφορά 3.640.000 φυσικά πρόσωπα. Παραμένει για 30.000 φυσικά πρόσωπα και 17.000 νομικά πρόσωπα που έχουν υψηλότερες οφειλές.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές το όριο θα πρέπει να ανέλθει στις 50.000 ευρώ. (νομοθέτηση από το υπ. Δικαιοσύνης.)

Επίσης να προβλέπεται άρση κάθε ποινικής δίωξης αυτόματα από την στιγμή που εντάσσονται στην ρύθμιση οι οφειλέτες και να μην οδηγούνται στα δικαστήρια για να αποδείξουν με παράσταση το αυταπόδεικτο.

Προτείνουμε ακόμη για όσους οφειλέτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ) και για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ να σταματά κάθε διαδικασία ποινικής διώξης και να υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός με την εφορία ώστε να δηλώνετε ένα ελάχιστο ποσό που θα καταβάλουν με περίοδο χάριτος 1 έτους.3. Να ενταχθεί διάταξη για τους συνεπείς φορολογούμενους έκπτωση 10% επί της οφειλής και για όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις και της τηρούσαν, να αφαιρεθεί από τις επόμενες καταβολές το ποσοστό των προσαυξήσεων που προβλέπεται στην νέα ρύθμιση.


κύριοι Υπουργοί,

πιστεύουμε ότι με τις βελτιώσεις που προτείνουμε θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτελεσματικότητα της εξαγγελθείσας ρύθμισης, ενώ ταυτόχρονα αποκαθίσταται και το αίσθημα δικαίου.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης

Στέφανος Γεωργιάδης - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εβρου

Άγγελος Τσατσούλης - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας

Στυλιανός Μωραϊτης- Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης

Νικόλαος Αγγελίδης -Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

Αργύριος Αργυρόπουλος -Πρόεδρος Επαγγ/κού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
Προς

-         τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Δημήτριο Μάρδα

-         την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη

κοινοποίηση:
-          ΚΕΕΕ


ΘΕΜΑ : ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΔεν υπάρχουν σχόλια: