Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Κοινή επιστολή Επιμελητηρίων ΑΜΘ για τη ρύθμιση οφειλών ΟΑΕΕ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η μέχρι πριν από λίγο διάστημα εφαρμοσμένη πολιτική που οδήγησε στην ύφεση, την ανεργία και το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πιστεύουμε σύμφωνα με το σχέδιο σας ότι ανατρέπεται.
Οι τροπολογίες και τα νομοσχέδια που καταθέσατεστην βουλή για τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υιοθετούσαν τις προτάσεις των φορέων μας και των επαγγελματικών οργανώσεων, ενώ έτυχαν ευρύτατης υποστήριξης από χιλιάδες συναδέλφους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας, των διώξεων, των κατασχέσεων και της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης για χιλιάδες οικογένειες.
Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες της άρνησης από το Υπουργείο καθώς επίσης και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, των προτάσεων μας, οι οποίες δίνουν λύση και είναι πλήρως αιτιολογημένες.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες τροπολογίες και τα σχέδια νόμου που είχατε καταθέσει, σχετικά με την ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ πιστεύουμε απόλυτα ότι θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας.
Οι βασικές ρυθμίσεις σχετικά με τον ΟΑΕΕ σύμφωνες με τις τροπολογίες είναι:

Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Η εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.

3 . Για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται

προσαυξήσεις -πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις- επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.

4 . Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.

Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). Το επιπλέον των 50.000 ευρώ ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής.

Επιπρόσθετα η κατάργηση των ΚΕΑΟ αποτελεί δέσμευση σας και πιστεύουμε ότι θα το πράξετε άμεσα.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να καθορίσετε και να αναγνωρίσετε ότι από το 2009 (όριο έναρξης κρίσης) και μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί βίαια εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης. Χιλιάδες επαγγελματίες ενώ πριν το 2009 ήταν συνεπείς στις καταβολές των υποχρεώσεων τους στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία ή στις ρυθμίσεις αυτών, με την κατάρρευση των εισοδημάτων τους δεν μπόρεσαν στην συνέχεα να ανταποκριθούν.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι οικογένειες τους θεωρούνταν ουσιαστικά με τις διατάξεις που ψηφίζονταν, συλλήβδην, ως κοινοί ποινικοί εγκληματίες, όπως και οι περισσότεροι υπηρεσιακοί παράγοντες προσκολλημένοι σε μια ανεδαφική αριθμολαγνεία, αποτέλειωναν την οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι πολύ εύκολο να δείτε από τα στοιχεία σας, πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους πριν από το 2009 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, καθώς επίσης και τα οικονομικά τους στοιχεία. Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και τις τροπολογίες που έχετε καταθέσει, οι οποίες πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είμαστε στην διάθεση σας να βοηθήσουμε στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την διάσωση και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και των εργαζομένων σε αυτήν, που είναι οι στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας.


Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης

Στέφανος Γεωργιάδης - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εβρου

Άγγελος Τσατσούλης - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας

Στυλιανός Μωραϊτης- Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης

Νικόλαος Αγγελίδης -Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

Αργύριος Αργυρόπουλος -Πρόεδρος Επαγγ/κού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

Προς τον

Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων

κύριο Δημήτριο ΣτρατούληΑξιότιμε κύριε Υπουργέ,ΘΕΜΑ : ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: