Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου


Κατά τις εργασίες κατεδάφισης ενός σπιτιού στο Διδυμότειχο βρέθηκαν άπειρα πακετάκια με βαφές υφασμάτων, όπως και το δειγματολόγιο της εταιρείας που τα παρήγαγε, που δεν υπάρχει έτσι πια. Δοκιμάζοντάς τα αποδεικνύονται εξαιρετικά. Έτσι λοιπόν βάφουμε σε διάφορα χρώματα «κουρελάκια», αποφασίζοντας να τα καταστήσουμε «αναθηματικά», κατά τον προσδιορισμό του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, και να



επαναλάβουμε, λίγο τροποποιημένο, ένα πανάρχαιο έθιμο που στοιχειώνει τις χώρες της θάλασσας του Αιγαίου. Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως 13 χρονών θα σχηματοποιήσουν το καθένα τα κομματάκια που θα διαλέξει - όπως τους αρέσει- και θα τα κρεμάσουν στα κλαδάκια που συναρμοσμένα θα είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου.
Έτσι η εκδήλωση για χάρη των παιδιών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, έχει τίτλο: «χρωματιστὰ κουρελάκια φορτώνονται εὐχὲς & γίνονται στολίδια: ἀνασκαφικές, ἀνέλπιστες, ἱστορίες, σὰν μάθημα καὶ σὰν παιχνίδι μᾶς κάνουν μιὰ μικρὴ γιορτή», γιατί θα περιλάβει κι ένα ιδιότυπο κυνήγι ‘θησαυρού’.
Η δε χριστουγεννιάτικη σύνθεση, κλέβοντας μιαν άλλη ιδέα, θα παραμείνει ως συστατικό του προθαλάμου του Μουσείου και μετά το «Δεκαήμερο» των γιορτών, για να πιάσουν οι ευχές που θα το στολίσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: