Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Το φιάσκο της Σαμοθράκης και τα αρματαγωγά του ΠΝ που κανένας δεν σκέφθηκε να ζητήσει!


Συσκέψεις μετά από 13 ημέρες καταστροφής στη Σαμοθράκη. Ανακοίνωση μέτρων κατόπιν καταστροφής, τα οποία παρόλα αυτά θα είναι θετικά ,αν υλοποιηθούν. Και ατελείωτες ,μα ατελείωτες δηλώσεις επί δηλώσεων σε τηλεοπτικά “παράθυρα” από το πρωί, με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τον υπουργό Τουρισμού Χ.Θεοχάρη να προσπαθούν φιλότιμα να εξηγήσουν το ανεξήγητο: πως δεν μπορέσαμε να “απεγκλωβίσουμε” από τη Σαμοθράκη 2000 τουρίστες.



Το Militaire.gr από τις πρώτες ημέρες που προέκυψε το πρόβλημα, είχε θέσει ένα ερώτημα: γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε από το Πολεμικό Ναυτικό να διαθέσει ένα ή και δύο αρματαγωγά για να απεγκλωβίσουν τον κόσμο;
Κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη που έκαναν δηλώσεις δεν αναφέρθηκε σ΄ αυτή τη λύση.
Δεν ήταν εφικτή αυτή η λύση;
Επικοινωνήσαμε με πολλούς αξιωματικούς του ΠΝ. Κάποιοι απ΄ αυτούς έχουν υπηρετήσει και σε θέση κυβερνήτη σε αρματαγωγό. Όλοι μας διαβεβαίωσαν ότι τα αρματαγωγά του ΠΝ “μπορούσαν άνετα να κάνουν τη δουλειά”. Τόνισαν το άνετα ακόμη και για προσέγγιση στο λιμάνι της Σαμοθράκης, στο οποίο οι ίδιοι έχουν “¨πιάσει” στο παρελθόν με αρματαγωγά!
Στο κρίσιμο ερώτημα όμως κανείς τους δεν μπορούσε να απαντήσει, γιατί η απάντηση είναι μάλλον …τρομακτική. Γιατί δεν επελέγη η λύση του ΠΝ, σαν ύστατη έστω προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, τη δεύτερη, ή την τρίτη μέρα του αποκλεισμού; Η απάντηση απ΄ όλους είναι ότι κανένας δεν το ζήτησε! Γιατί δεν το ζήτησε; Σ΄ αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι ακόμη πιο…δραματική: “Γιατί μάλλον δεν το σκέφθηκε κανένας”!
Συμπέρασμα: Ορθώς θα δοθούν χρήματα στη Σαμοθράκη για τα αντιπλημμυρικά έργα, ορθώς θα καθαριστεί το λιμάνι και αυτονόητο ότι πρέπει να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Αυτές είναι μερικές από τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση στις χθεσινές συσκέψεις. Ποιος θα πληρώσει τη τεράστια και για κάποια χρόνια ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία του νησιού; Και για να έρθουμε στα πιο άμεσα και πρακτικά, ποιος θα αναλάβει το κόστος των αποζημιώσεων που θα ζητηθούν σίγουρα από κάποιους από τους 2000 τουρίστες που είχαν επιπτώσεις από τον δεκαήμερο αποκλεισμό;




Δεν υπάρχουν σχόλια: