Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Υπόμνημα προς τους αρμόδιους Τομεάρχες της ΝΔ σχετικά με την Χερσαία Ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης


Υπόμνημα κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης στον Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννη Πλακιωτάκη και στον Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.
Το υπόμνημα αφορά το προς συζήτηση  Σχέδιο Νόμου με θέμα  «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. - Διατάξεις για τη λειτουργία του



συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».
Σκοπός του υπομνήματος είναι να υπογραμμιστεί η ιδιαιτερότητα της μεταβίβασης της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης καθώς σύμφωνα με το εγκεκριμένοmaster plan το μεγαλύτερο τμήμα είναι ιδιόκτητες εκτάσεις.
Για τις συγκεκριμένες εκτάσεις εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια η διαδικασία απαλλοτρίωσης και κατά προέκταση αποζημίωσης των ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν δεσμεύσει την περιουσία τους, την οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.
Στο υπόμνημα αναλύονται τα διαδικαστικά κωλύματα και οι ενέργειες που προηγήθηκαν σχετικά με το ζήτημα, καθώς και οι ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου νομότυπα να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των τμημάτων γης που είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη της περιοχής. 

Ακολουθεί αναλυτικά το υπόμνημα:


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Υπόψιν:
1.  Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννη Πλακιωτάκη
2.  Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή

ΘΕΜΑ: Ολοκλήρωση διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης  

Κατετέθηκε στην Βουλή προς συζήτηση τo Σχέδιο Νόμου με θέμα  «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. - Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που προσπαθεί να θέσει σε φάση μεταβίβασης τμήματα των αντίστοιχων Οργανισμών Λιμένων σε ιδιώτες με την μέθοδο των υπο-παραχωρήσεων. Στον νόμο αυτό συμπεριλαμβάνονται παραχωρήσεις δέκα (10) Οργανισμών Λιμένων μεταξύ αυτών και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Η διαφορά ενδεχομένως της μεταβίβασης της Χερσαίας Ζώνης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με τους υπόλοιπους λιμένες είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτού, σύμφωνα με το εγκεκριμένο master plan, είναι ιδιόκτητες εκτάσεις.
Σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο η μεταβιβαζόμενη έκταση του Ο.Λ.Α. δεν περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες εκτάσεις διότι η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος που έχει συναφθεί στις 21-3-2003 δεν συμπεριλάμβανε αυτές τις εκτάσεις.
Η ένταξη αυτών των εκτάσεων στον σχεδιασμό του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης έγινε το έτος 2008 σύμφωνα με την υπ΄αρίθμ. 4244/16.07.2008 (ΦΕΚ 369ΑΑΠ/19-8-2008)  απόφαση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης (επισυνάπτεται).
Ταυτόχρονα εκείνη την χρονική περίοδο ξεκίνησε αλληλογραφία μεταξύ του Ο.Λ.Α. Α.Ε. και του Υπουργείου προκειμένου να εγγραφεί η απαιτούμενη πίστωση για την απαλλοτρίωση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Από εκείνη την περίοδο και μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης κρατώντας τους ιδιοκτήτες σε ομηρία.
Η συγκεκριμένη έκταση έχει ενταχθεί και στο εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιο) του Δήμου Αλεξανδρούπολης (επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο του Δήμου Αλεξ/πολης) και σύμφωνα με αυτό, με την υπ΄αριθμ. 25903/5885/99 απόφαση του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. με ΦΕΚ Δ΄844/25-11-1999) χαρακτηρισμένη ως Χερσαία Zώνη λιμένα με απαγόρευση στην έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας.
Εάν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις αυτές που απορρέουν από την έγκριση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της απόφασης ένταξης των ιδιοκτησιών στην Χερσαία Ζώνη Λιμένος, θα μπορούσαν τα αγροτεμάχια να είναι στην πλειοψηφία τους δομήσιμα, καθώς επίσης θα μπορούσαν να ενταχθούν στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτές για την αξία και την αξιοποίησή τους.
Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω υπάρχει κίνδυνος οι ιδιοκτήτες των τεμαχίων αυτών να βρεθούν εγκλωβισμένοι και να αναγκαστούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που τους αναλογεί.
Η τακτοποίηση των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων που αφορούν στους Οργανισμούς Λιμένος θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης των χερσαίων τμημάτων των λιμανιών μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων και του  Ελληνικού Δημοσίου μέσω της κύρωσης των συμβάσεων παραχώρησης και τελικό αποδέκτη όλων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σε διαφορετική περίπτωση όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα είναι απροστάτευτοι απέναντι στους κάθε μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερθούν για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς των υπο-παραχωρήσεων.
Ο ρόλος ενός υπεύθυνου κράτους είναι να κινείται με γνώμονα την ανάπτυξη της χώρας & την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Προηγείται ωστόσο η προστασία των πολιτών από ενδεχόμενες αδικίες που μπορεί να προκληθούν εις βάρος τους από αμέλεια των διοικούντων αυτού.
Οι ιδιοκτήτες όλης αυτής της έκτασης των 200 στρεμμάτων με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον δημόσιο προγραμματισμό για την ανάπτυξη του τόπου, επιδεικνύουν πολυετή υπομονή καθώς κατέχουν ιδιοκτησία χωρίς αυτήν να μπορούν να τη εκμεταλλευτούν, ενώ παράλληλα πληρώνουν τον φόρο ακινήτου που τους αναλογεί όλα αυτά τα χρόνια.
Το αυτονόητο ζήτημα που ανησυχεί τους ιδιοκτήτες αυτής της έκτασης είναι αυτό του τιμήματος, αφού θεωρούν ότι εάν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα από την πλευρά του δημοσίου και όσο δεν μεταβιβάζονται τα τμήματα του λιμανιού που είναι προς παραχώρηση θα αφεθούν στην τύχη και στις προθέσεις των ιδιωτών επενδυτών & θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος του προσδοκώμενου αυτού  τιμήματος.
Το προσδοκώμενο αυτό τίμημα δεν διαφοροποιείται από αυτό που δόθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή περίπου κατά την διαπλάτυνση της παρακείμενης Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κήπων.
Σ’ αυτήν την περιοχή έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ποσά από 60.000,00€/στρέμμα έως 170.000,00 €/στρέμμα και μάλιστα όχι σε πολύ μακρινό χρόνο, αφού το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής οριστικοποίησε την τιμή αποζημίωσης για τις απαλλοτριώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την διαπλάτυνση στο τμήμα της Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Κήπων στις 22-03-2013.   
Άλλωστε και το έγγραφο που στάλθηκε από τον Ο.Λ.Α. Α.Ε. προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με αριθμό πρωτ. 661/25-08-2009 (επισυνάπτεται) για την ένταξη στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2010 του ποσού των 20 εκ. ΕΥΡΩ για τις απαλλοτριώσεις αυτών των ιδιωτικών εκτάσεων βασίζεται στα προαναφερόμενα επιδικαζόμενα ποσά.
Ο βουλευτής Έβρου Δημοσχάκης Αναστάσιος προσφάτως είχε υποβάλει αναφορά (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10881172.pdf) λαμβάνοντας την παρακάτω απάντηση (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10889689.pdf)
Η συγκεκριμένη έκταση έχει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του λιμανιού αφού από το τελευταίο δημοσιοποιημένο master plan χαρακτηρίζεται ως τομέας Ε΄ με τις εξής  δραστηριότητες.

       Ελεύθερη Έκταση
       Κτίριο Ο.Λ.Α.Α.Ε. – Λιμεναρχείο
 Εγκαταστάσεις διαλογής - Χώρος πιθανής Μελλοντικής Ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου  
       Κτίριο Ν. Τελωνείου Ν. Έβρου
       Χώρος Μελλοντικών κτιριακών Εγκαταστάσεων
Επίσης σε τμήμα της έκτασης αυτής προγραμματίζεται να γίνει  η μελλοντική  σύνδεση του χώρου του  λιμανιού με την Περιφερειακή οδό του Δήμου Αλεξανδρούπολης  και κατ’ επέκταση με την Εγνατία Οδό.
Έχοντας λοιπόν υπόψιν ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η συγκεκριμένη έκταση για την ανάπτυξη του λιμανιού είναι αρκετά σημαντική, θεωρούμε ότι θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε τακτοποιηθεί ιδιοκτησιακά πριν γίνουν οποιασδήποτε ενέργειες για την παραχώρηση τμημάτων του λιμανιού.

Στο παρόν επισυνάπτονται επίσης οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα τιμήματα απαλλοτριώσεων για την διαπλάτυνση της Ε.Ο. Αλεξ/πολης - Κήπων και είναι πλησίον της υπό συζήτηση έκτασης.

Ο Βουλευτής Ν. Έβρου
Αναστάσιος Δημοσχάκης





Δεν υπάρχουν σχόλια: