Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Δημήτρης Ρίζος: «Τελικά η ΝΔ για το μόνο που δεσμεύεται είναι οι απολύσεις που θα κάνει…»


Με αφορμή την συζήτηση που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μετά και την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, με την παράλληλη κατάργηση του ντροπιαστικού «υποκατώτατου» - τουτέστιν αύξηση 27% για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών - συνειδητοποίησα το εξής: τελικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το μοναδικό στο οποίο δεσμεύεται ρητά είναι οι απολύσεις!



Πέρα φυσικά, από την παιδαριώδη  συνήθεια του κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει ως δικές του «εξαγγελλίες» πράγματα που έχει ήδη υλοποιήσει ή υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση ( π.χ.  Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 συμπολίτες μας, voucher για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς, κατάργηση φόρου στο κρασί, μείωση ΈΝΦΙΑ κτλ).
Και εξηγούμαι: την συζήτηση για τον κατώτατο μισθό του τελευταίου διαστήματος, ήρθαν να «εμπλουτίσουν» οι λίγο παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη  επί του συγκεκριμένου, όπου έλεγε χαρακτηριστικά (απέναντι σε εργαζόμενους μάλιστα): «εγώ είμαι ο τελευταίος που θα σταθεί μπροστά σας σήμερα και θα σας πει δεσμεύομαι για αύξηση του κατώτατου μισθού».
Θυμίζω, επίσης, και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας και τους 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε  βάθος τριετίας που αυτό περιλαμβάνει - τις οποίες προσλήψεις το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερψήφισε αλλά επέλεξε το «παρών» στην Ολομέλεια της Βουλής. Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για τους οποίους, πάλι,  ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε δημόσια να δεσμευτεί ότι θα τους υλοποιήσει. Προφανώς για τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν στην Παιδεία, ούτε πρέπει να γίνουν οι 4.500 προσλήψεις που προβλέπονται φέτος στην Ειδική Αγωγή.
Και τί έχουμε στον αντίποδα: τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Κυρανάκη, εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας ο όποιος δεν είχε πρόβλημα να δεσμευτεί ότι «δεν θα ανανεωθούν οι παράνομες συμβάσεις των συμβασιούχων» και ό,τι, μάλιστα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει τη σχέση «5 προς 1» στο Δημόσιο, δηλαδή 5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη.
Δεν χρειάζεται καν να αναρωτηθούμε ή να μαντέψουμε ποιες ακριβώς εννοεί το κόμμα του κ. Μητσοτάκη ως «παράνομες συμβάσεις συμβασιούχων». Άλλωστε είναι πολύ «φρέσκες» στην ελληνική κοινωνία οι μνήμες από την θητεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2013-2014), όπου δεν χρειάστηκε καν να επικαλεστεί «παρανομίες» : απολύσεις καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, απολύσεις σχολικών φυλάκων, διάλυση της δημοτικής αστυνομίας και διαθεσιμότητα όλων των δημοτικών αστυνομικών, καθαίρεση μέσα σε μια νύχτα αξιοκρατικά επιλεγμένων στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση για να τοποθετηθούν φίλοι και συγγενείς. Και φανταστείτε: όλα τα παραπάνω ο κ. Μητσοτάκης τα έκανε, μιλώντας για «μεταρρυθμίσεις». Φανταστείτε…
Στον καιάδα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη η Παιδεία και η Υγεία. Στον καιάδα και το κοινωνικό κράτος. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να προσληφθεί κανένας γιατρός ή εκπαιδευτικός, προφανώς δεν συμφωνεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για αυτό και δεν δεσμεύεται. Αντίθετα, δεν έχει κανένα πρόβλημα, δια του εκπροσώπου  τύπου του κόμματός του, να δεσμευτεί για τις απολύσεις που θα κάνει, για το «5 προς 1» που σημαίνει, στην πράξη, διαιώνιση όλων των κενών και των ελλείψεων που υπάρχουν στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Ας τα σκεφτούμε καλά όλοι μας αυτά.   




Δεν υπάρχουν σχόλια: