Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Η Ενάτη του Μπετόβεν για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη στη μεταγραφή του Λιστ για δύο πιάνα


Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας - Θράκης υποδέχεται δύο κορυφαίους Έλληνες πιανίστες, τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, από το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, και τον Τίτο Γουβέλη, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, οι οποίοι θα συμπράξουν σε συναυλία για δύο πιάνα, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου «Φαέθων» (14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη), ερμηνεύοντας την Ενάτη Συμφωνία, έργο 125, του Μπετόβεν στην πιανιστική μεταγραφή της για δύο πιάνα από τον Λιστ.  
Πλάι στο μεγαλειώδες συμφωνικό έργο όλων των εποχών, την Ενάτη του Μπετόβεν (Ωδή στη Χαρά), αλλά και πίσω από τις ευφάνταστες Παραλλαγές σε ένα θέμα του Beethoven, έργο 35, του



Σαιν-Σανς, που επίσης θα ερμηνευθούν στη συναυλία, κυριαρχεί η μορφή του «αυτοκράτορα του πιάνου» Φραντς Λιστ, ο οποίος γνώρισε ως παιδί τον Μπετόβεν και χρόνια αργότερα καθοδήγησε τα συνθετικά βήματα του Σαιν-Σανς. Μεταγράφοντας την Ενάτη Συμφωνία για δύο πιάνα, ο Λιστ ανέδειξε μοναδικά την αστείρευτη δραματικότητά της μέσα από τα ηχοχρώματα και την εκφραστική δύναμη του πιάνου. Το πνεύμα της δεξιοτεχνίας του Λιστ διέπει άλλωστε και τις απαιτητικές, ευφάνταστες παραλλαγές του Σαιν-Σανς πάνω σε ένα σύντομο θέμα από τη 18η Σονάτα του Μπετόβεν.
Ο Χαράλαμπος Αγελλόπουλος σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Σκωτίας. Έχει εμφανισθεί σε ατομικά ρεσιτάλ και έχει συμπράξει με ορχήστρες και με σχήματα μουσικής δωματίου στην Ευρώπη, την Β. Αφρική, την Τουρκία και την Ιαπωνία. Είναι οργανωτής του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.              
Ο Τίτος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου και στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Κρατική Φιλαρμονική της Τρανσυλβανίας, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Νότια Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.
Η συναυλία θα παρουσιασθεί επίσης στις 11 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 16 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: