Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης


Πριν από μερικές ημέρες μας ενημέρωσαν ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα κατασκευάσει υπόγειο χώρο στάθμευσης  200 αυτοκινήτων  στο πάρκο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Το έργο αυτό θα γίνει με την χρηματοδότηση  ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Πάνω από το  χώρο στάθμευσης θα έχουμε και φυτική βλάστηση (δένδρα, θάμνοι κλπ). Για την χωροταξία αυτού του υπόγειου πάρκιγκ  προβληματιστήκαμε  και παραθέτουμε  κάποια χρήσιμα και αντικειμενικά στοιχεία   που βοηθούν  κάθε σκεπτόμενο  δημότη  να διαμορφώσει  τεκμηριωμένη άποψη και να  την δημοσιοποιήσει.
Α) Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Οι επικρατούσες χωροταξικές απόψεις για την αντιμετώπιση



κυκλοφοριακών προβλημάτων συνιστούν την  χωροθεσία   των   χώρων στάθμευσης   αυτοκινήτων  σε θέσεις περιμετρικά του κέντρου της πόλης  για να μειώνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο κέντρο και προκαλούν ενίοτε κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Β) Οι τρεις δρόμοι που  διέρχονται από το οικόπεδο  του Αγίου Νικολάου (Μαζαράκη, Σαράντα Εκκλησιών, και Αίνου) είναι πολυσύχναστοι και σχετικά στενοί  επειδή σταθμεύουν σε αυτούς αυτοκίνητα. Με την  κατασκευή υπόγειου πάρκιγκ θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οχημάτων που θα διέρχονται με αποτέλεσμα  την υπερφόρτωση των  δρόμων αυτών  με αυτοκίνητα .
Γ) Στο οικόπεδο του Αγίου Νικολάου συνυπάρχουν αρμονικά  δυο από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια, ο ναός του Αγίου Νικολάου, και ένα πανέμορφο πάρκο με δένδρα. Όλα αυτά συνθέτουν  μια πανέμορφη αισθητικά εικόνα, μια όαση  μοναδική μέσα  στο «δάσος» των πολυκατοικιών. Ο  κάθε επισκέπτης της πόλης αυτή την εικόνα θα έχει στο νου του φεύγοντας από την Αλεξανδρούπολη, εφόσον διατηρηθεί η σημερινή μοναδικότητα της.
Δ) Το πάρκο της εκκλησίας είναι η μοναδική έκταση-οικόπεδο στο κέντρο της πόλης που δεν έχει καλυφθεί με τσιμέντο μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να αφανίσουμε αυτήν την ιδιαιτερότητα; Μια υγιείς οικολογική λειτουργία  σύγχρονης πόλης προϋποθέτει την αντιστοιχία 18-20 τετραγωνικών μέτρων πράσινου ανά κάτοικο. Στην σημερινή Αλεξανδρούπολη των 7000 περίπου στρεμμάτων, παρά τα νέα πάρκα που δημιουργήθηκαν στα τελευταία χρόνια,  πόσα στρέμματα πράσινου έχουμε τώρα για τους 60000 περίπου κατοίκους; Ασφαλώς αρκετά λιγότερα.
Ε)  Στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου πέρα από την θεία λειτουργία έχουμε πλήθος  θρησκευτικών τελετών( γάμοι, βαφτίσια, κηδείες κλπ). Εξυπακούεται ότι σεβόμαστε αυτόν τον ιερό χώρο και αποφεύγουμε την οποιαδήποτε διαφορετική δραστηριότητα σε αυτόν. Πιστεύει κανείς κάτοικος  της πόλης ότι  αυτές οι ιερές  τελετές πρέπει να συστεγάζονται με ένα θορυβώδες και ρυπογόνο υπόγειο   χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων;
ΣΤ) Ψάχνοντας να βρούμε πως μπορεί να έχουμε στην οροφή του υπόγειου  χώρο στάθμευσης φυτική βλάστηση, δηλαδή δένδρα και θάμνους, καταλήξαμε σε σχετικές μελέτες χώρων στάθμευσης που έγιναν στην Αθήνα και προβλέπουν  αυτές τις φυτεύσεις. Πληροφορηθήκαμε  όμως ότι πάνω από  πάρκιγκ  φυτρώνει μόνο το τσιμέντο. Τους τυχόν δύσπιστους τους παραπέμπουμε στην πλατεία Κάνιγγος, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην πλατεία Γουδή, στην πλατεία Αιγύπτου, και στην πλατεία Κοτζιά .
    Με βάση  αυτά  τα  στοιχεία  που παραθέτουμε  για την  προφορική  είδηση που λάβαμε από κάποιους φίλους είμαστε βέβαιοι  ότι η είδηση  αυτή  εντάσσεται στην γνωστή και άκρως επίκαιρη ξενόγλωσση  κατηγορία Fake news,που μεταφράζεται στα Ελληνικά ως ψευδής είδηση,  καθότι εκτιμούμε ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ανακοίνωση από την Δημοτική Αρχή για υπόγειο  χώρο στάθμευσης στον Άγιο Νικόλαο

Αλεξανδρούπολη  21-1-2019

Για το ΔΣ  της  Οικολογικής Εταιρείας Ν. Εβρου
Ο πρόεδρος                                                               Ο γενικός γραμματέας
Γιώργος Δεμερίδης                                                       Χρήστος Μπετσίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια: