Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

400 αθλητές στην Αλεξανδρούπολη για το Πρωτάθλημα Βόρειας Ελλάδας Παγκρατίου Αθλήματος


Τετρακόσιοι αθλητές, από 6 ετών και άνω, από όλη τη Ελλάδα, αναμένεται να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα Βόρειας Ελλάδας Παγκρατίου Αθλήματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στην Αλεξανδρούπολη, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος».
Το Πρωτάθλημα συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ομοσπονδία



Παγκρατίου Αθλήματος, ο Αθλητικός Σύλλογος «Ορφέας» Αλεξανδρούπολης και η Ελληνική Πολεμική Αγωγή, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη, η διοργάνωση του Πρωταθλήματος Βόρειας Ελλάδας στην πρωτεύουσα του Έβρου αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων διοργανώσεων του αθλήματος, που αν και αποτελεί αρχαίο ελληνικό αγώνισμα, αναζητεί το χώρο του στο σήμερα.
Η τελετή έναρξης του Πρωταθλήματος Βόρειας Ελλάδας θα διεξαχθεί την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019, στις 12:00, οπότε και θα ξεκινήσουν οι αγώνες ανά κατηγορία και άθλημα. Οι αθλητές θα αγωνιστούν στα εξής αγωνίσματα: Παλαίσματα, Πολυδάμας, Αγών Ημιεπαφής, Αγών Παγκρατίου, Κάτω Παγκράτιο, Πυξ Λαξ, Πλήρης Αγών. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, από τις 9:00 έως τις 12:00 θα πραγματοποιηθούν τα «Παλαίσματα», οι αγώνες επίδειξης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν οι προπονητές του Αθλητικού Συλλόγου «Ορφέας» Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Μαλτέζος και Σωτήριος Τραμουντάνης, ο προπονητής του Συλλόγου «Ελληνική Πολεμική Αγωγή» Ευστράτιος Μαστρονικόλας, καθώς και παγκρατιστές που θα λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα.
Το «Παγκράτιον» ήταν αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, το οποίο συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 648 π.X. Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να καταβάλει τον Μινώταυρο, ενώ σύμφωνα με άλλη ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με τον τρόπο αυτό το λιοντάρι της Νεμέας. Με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Παγκράτιο διαδόθηκε έως την Ινδία. Πιστεύεται πως από εκεί έφτασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και αποτέλεσε τον πρόγονο όλων των ανατολικών πολεμικών τεχνών.
Από τις αρχαίες πηγές προκύπτει ότι το παγκράτιο ήταν αναπόσπαστο τμήμα τόσο των μεγάλων, όσο και των τοπικών αγώνων κατά την κλασική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, από την Ιταλία μέχρι την Aνατολία και από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Αίγυπτο. Αποτελούσε μάλιστα και μέρος της απαραίτητης στρατιωτικής εκπαίδευσης των νέων. Ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα στη αρχαιότητα λόγω των αυξημένων απαιτήσεών του, της ποικιλίας που παρείχε ως θέαμα και της αγωνίας που προκαλούσε στους θεατές. Αυτά τα χαρακτηριστικά, άλλωστε, δείχνει το όνομα που του επιφύλαξαν οι αρχαίοι: «το πλήρως επικρατούν». O Φιλόστρατος το χαρακτηρίζει ως «το εν Ολυμπία το κάλλιστον».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου