Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Η Σαμοθράκη στο χάρτη των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και του κινηματογραφικού τουρισμού


Το νησί του Έβρου μπορεί να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στον κινηματογραφικό τουρισμό, εκμεταλλευόμενο το διάσημο έκθεμα στο μουσείου του Λούβρου, που δεν είναι άλλο από την ¨Νίκη της Σαμοθράκης¨, το πλέον προβεβλημένο καλλιτέχνημα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής.
Η αφορμή υπάρχει, μια και προ ημερών στο όμορφο Λιτόχωρο την κύρια πύλη “ εισόδου” για τον Όλυμπο από την



πλευρά του νομού Πιερίας,  έγινε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνου Κουάνη και των Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού απ΄όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας.
Εκεί, συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα μια και καλούνται οι Περιφέρειες να παίξουν καθοριστικό ρόλο, στο εγχείρημα για να μπει επιτέλους και η Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και να γίνει χώρα επιλογής για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρς κ.α.
Το Οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση παραγωγών αποτελεί η απόφαση για επιστροφή του 35% όλων των δαπανών που αποδεδειγμένα έγιναν και φορολογήθηκαν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς. Για την εξεύρεση των χρημάτων που θα επιστρέφονται, αυτά θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα πρώτα 75 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2022.
Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους που ισχύει το χρηματοοικονομικό κίνητρο του 35% έχουν υποβληθεί 30 αιτήσεις για γυρίσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Περίπου δέκα από αυτές ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα το καλοκαίρι σε τρία νησιά και συγκεκριμένα στην Μύκονο, την Σαντορίνη και την Αντίπαρο.
Αυτή την στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται τα γυρίσματα της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς (BBC) Durrells στην Κέρκυρα, ενώ ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Στιβ Κούγκαν, έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας στην Δήλο.
Μετά την καθιέρωση του κινήτρου, το ΕΚΟΜΕ προχωράει στη διαμόρφωση των υποδομών σε όλη τη χώρα, δίνοντας έμφαση στην προωθούμενη δημιουργία των ονομαζόμενων Film Offices σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Εκεί θα μπορούν να απευθύνονται όσοι ενδιαφέρονται για μια παραγωγή και να βρίσκουν οργανωμένα τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Τα γραφεία θα στελεχωθούν από τις Περιφέρειες και θα λειτουργούν με τη συνεργασία και την εκπαίδευση του ΕΚΟΜΕ.
Επί πλέον θα κληθούν και οι επαγγελματίες της περιοχής να καταγράψουν την επιχείρησή τους (Ξενοδοχεία, υπηρεσίες εστίασης κα) ώστε να διευκολυνθούν οι επαφές των συντελεστών των παραγωγών με τοπικούς προμηθευτές.
Η έναρξη λειτουργίας των Film Offices αναμένεται την ερχόμενη Άνοιξη.
Η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δια του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της του κ. Κώστα Αντωνιάδη, οφείλει να λάβει  υπόψη, ένα σημαντικό Brand Name της χώρας στην παγκόσμια αγορά, καθώς και την ίδια την Πολιτιστική Κληρονομιά της Σαμοθράκης.
Το νησί της Θράκης μπορεί και οφείλει να έχει περίοπτη θέση στον χάρτη των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, ακόμη και στις μεγάλες ασιατικές αγορές, λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης στον «Δρόμο του Μεταξιού», στηριζόμενη στην κινεζική στρατηγική του «One Βelt – One Road».

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Υποψήφιος δήμαρχος -
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."


Δεν υπάρχουν σχόλια: