Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ο Δημήτρης Ρίζος στη Σόφια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την Οικονομική Συνεργασία των Παρευξείνιων Χωρών και στα εγκαίνια της Έκθεσης «Ελλάδα – Βουλγαρία: Γέφυρες Πολιτισμού»


Στη Σόφια της Βουλγαρίας βρέθηκε στις 2 και 3 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Ρίζος, όπου και συνεδρίασε η 51η Επιτροπή Πολιτισμικών, Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την οικονομική συνεργασία των Παρευξείνιων Χωρών (PABSEC).
Η ατζέντα της συνάντησης αφορούσε τις προοπτικές για την ανάπτυξη του Τουρισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών της Συνέλευσης. Συγκεκριμένα



συζητήθηκαν:
- το νομικό πλαίσιο συνεργασίας στο επίπεδο του τουρισμού που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών της Συνέλευσης,
- διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στον τουρισμό μεταξύ των κρατών-μελών : ποια η τωρινή κατάσταση, ποια τα πρότζεκτ που «τρέχουν» ήδη, ποιες οι προτάσεις για το μέλλον.
- Κοινωνικές και Οικονομικές τάσεις στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στα κράτη-μέλη της Συνέλευσης.
Ο κ. Ρίζος εκπροσωπώντας την ελληνική πλευρά μαζί με τον Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Γιάννη Καραγιάννη,  αναφέρθηκε στον τουρισμό ως μέσο συνεργασίας – αλληλογνωριμίας και συνανάπτυξης, ενώ κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε περισσότερο στα θέματα που αφορούν:
α) στην ανάδειξη του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξης τουριστών για την περιοχή,
β) στην πρωτοβουλία για την ενίσχυση και ανάδειξη των «ιστορικών παζαριών» της περιοχής, με την ένταξή τους σε τουριστικές διαδρομές,
γ) στη δημιουργία βασικών υποδομών που θα συμβάλλουν στην ευκολότερη διασύνδεση μεταξύ των χωρών και θα διευκολύνουν την «κίνηση» των τουριστών.
Στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Οικονομική Συνεργασία των Παρευξείνιων Χωρών στη Σόφια, ο κ. Ρίζος παραβρέθηκε και στα εγκαίνια της σημαντικής Έκθεσης «Ελλάδα – Βουλγαρία: Γέφυρες Πολιτισμού για την πρόοδο και την βιωσιμότητα».
Η συγκεκριμένη Έκθεση αποτυπώνει την επιστημονική συνεργασία που υλοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες από τις δύο χώρες, και αφορά, κυρίως, την αρχαιολογική ανασκαφική δραστηριότητα, καθώς και τη συντήρηση και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου και των μνημείων της μεθορίου.
Ιδιαίτερα θετικά σχόλια αποκόμισε η θεματική που αφορούσε τα αρχαιολογικά ευρήματα σε Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνη, τα οποία και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Έκθεσης.
Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού, από το Υπουργείο Εξωτερικών, την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο – Μουσείο της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό από ελληνικής πλευράς, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης και η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Πολυξένη Αδάμ – Βελένη.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης τίμησε με την παρουσία του και ο Βουλευτής Έβρου, Δημήτρη Ρίζος.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια: