Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας από τον ΑΕΤΟ στην Αλεξανδρούπολη: διαθέτουμε ισχύ και έχουμε δύναμη αποτρεπτική


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας και η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, καθώς και τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά,



παρακολούθησαν, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, την τελική φάση της Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018». Επίσης παρέστησαν βουλευτές της περιοχής, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας πολλών χωρών.
Μετά την ολοκλήρωση της Άσκησης ο ΑΝΥΕΘΑ, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, συνεχάρη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες και εθνοφύλακες, τονίζοντας:
«Όλοι σας δείξατε το υψηλό επίπεδο της μαχητικής σας ικανότητας, τον επαγγελματισμό σας και την αυταπάρνηση που σας διακρίνει στην εκτέλεση των καθηκόντων σας. Επιβεβαιώσατε όλοι, για άλλη μια φορά, ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, μέσω της οποίας η χώρα μας διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα από κάθε εξωτερική επιβουλή».
Επίσης ανέφερε:
«Σήμερα, χάρη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών  στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα πως διαθέτουμε ισχύ και έχουμε δύναμη αποτρεπτική. Απευθύνουμε αυτό το μήνυμα προς όλες τις γειτονικές χώρες και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι μήνυμα φιλίας και ταυτόχρονα μήνυμα με περιεχόμενο πως η εθνική κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πως διαθέτουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, έτοιμες να την υπερασπίσουν.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς μας. Το προσωπικό τους, είναι παιδιά του ελληνικού λαού και τους αξίζει η αναγνώριση και ο σεβασμός, γιατί παρόλες τις αντιξοότητες που επέβαλε η οικονομική συγκυρία, παρέμειναν πιστοί στις αξίες και στην αποστολή τους.
Το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τον πολλαπλασιαστή της ισχύος τους. Σε αυτό το σημείο, ανθρώπινα και μόνο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων που συνδράμουν, στα πάσης φύσεως προβλήματα, θα ήθελα να καλέσω όλα τα κόμματα της Βουλής και όλους τους πολιτικούς να αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στην ακριτική Ελλάδα ξεδιπλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρουσία των τοπικών Βουλευτών, των δημάρχων του Νομού Έβρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, δείχνει αναγνώριση αφενός του κοινωνικού έργου και αφετέρου του κύριου έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διασφάλιση δηλαδή της εδαφικής μας ακεραιότητας, για να ζούνε εδώ οι άνθρωποι ειρηνικά, να μεγαλώνουν με τις οικογένειες τους, να δημιουργούν επαγγελματικά και πνευματικά.
Στην περιοχή του Δ Σώματος Στρατού έχει επιτελεστεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Εδώ ζουν άνθρωποι με ειρήνη και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους. Στέλνουν και αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων που συνδράμουν όποτε τους ζητηθεί, μας καλούν να τις σεβαστούμε, να τις αφήσουμε έξω από κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις ώστε να εξακολουθήσουν απερίσκεπτες να εκπληρώνουν με επιτυχία την αποστολή τους.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να καταθέσω, πως ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αισθάνομαι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο διαπιστώνοντας την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, το υψηλό επαγγελματικό σας επίπεδο, το υψηλό ηθικό σας και το υψηλό σας φρόνημα, αλλά και για έναν παραπάνω λόγο: Στα δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια που προηγήθηκαν κατάφεραν όχι μόνο να μην χάσουν σε αποτρεπτική ισχύ, αλλά να ενισχύσουν την γεωπολιτική μας θέση της χώρας μας.
Η Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας αποτελεί παρελθόν και τη θέση της παίρνει η Ελλάδα της υπερηφάνειας, της αυτοπεποίθησης και της ισχύος σε όλους τους τομείς.
Αντέξατε στα δύσκολα και είναι δικό σας και μόνο επίτευγμα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το έργο σας, και πλέον να δείξουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους για το φιλότιμο και την προσπάθεια που επιδεικνύετε καθημερινώς. Το δικαιούσαστε άλλωστε άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ανέφερε:
«Από τη Θράκη και από τον Έβρο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι οφείλουμε στις  Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να είναι ασφαλής σε μια δύσκολη περιοχή. Μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις με λιγότερα χρήματα κατάφεραν - και με τις προσπάθειες της ηγεσίας τους - να κρατήσουν υψηλά το φρόνημα και την αποτρεπτική τους δύναμη, ώστε κανείς να μην μπορέσει να διανοηθεί να επιβουλευθεί την ακεραιότητα της χώρας μας.
Σήμερα σε όλα τα Βαλκάνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή της χώρας μας, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί με ειρήνη, με οικονομική προκοπή και ανάπτυξη. Οφείλει και η ηγεσία της γείτονος χώρας να είναι λογική. Να σκεφτούν λογικά. Να σκεφτούν τα συμφέροντα των κοινωνιών τους που εντάσσονται στη δυνατότητα συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές που στηρίζουν και θα στηρίζουν κάθε προσπάθεια. Είμαστε λαός που δεν επιβουλεύεται άλλους, δεν θέλει τίποτα άλλο παρά μόνο τα εθνικά κυριαρχικά του δικαιώματα να τα υπερασπίζεται. Η χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν δώσει αυτό το μήνυμα».  



Δεν υπάρχουν σχόλια: