Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Innovation Brain: Θα βάλουμε πάνω από 100 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ!


Tην απόφαση να επενδύσει ως και πάνω από 100 εκατ. ευρώ στη νέα βιομηχανία ζάχαρης, στη Hellenic Agri Group που θα είναι η διάδοχος της ΕΒΖ, τόνισε στη Voria.gr o διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων και επικεφαλής του Innovation Brain δρ. Λούκας Φέκερ.
Της Άννης Καρολίδου



ΠΗΓΗ Voria.gr
Σε αυτή την πρώτη του συνέντευξη ο κ.Φέκερ επέμεινε στο ότι δουλεύει ήδη, μαζί με τους συνεργάτες του, στο πλάνο διάσωσης της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ δήλωσε πως στόχος του είναι το turnaround, η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας και η στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας και όχι μόνο η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ και του πελατολογίου της για την εμπορία εισαγόμενης ζάχαρης.
Επίσης, έσπευσε να διαψεύσει στις φήμες ότι πίσω από το Innovation Brain βρίσκεται ο Σέρβος ζαχαροβιομήχανος κ. Κόστιτς, που στο παρελθόν επανειλημμένως επιδίωξε να αποκτήσει τις δύο θυγατρικές της Σερβίας, τα πιο σημαντικά δηλαδή assets της ελληνικής μητρικής που βυθισμένη σε ένα κυκεώνα οικονομικών προβλημάτων, βρίσκεται μισό βήμα από την απόλυτη κατάρρευση.
«Δεν δουλεύω για κάποιον μεγαλοβιομήχανο, δεν δουλεύω για τον κ. Κόστιτς, το Innovation Brain διαχειρίζεται listed funds, public money», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο κ.Φέκερ είναι και εκπρόσωπος της Hellenic Agri Group, που συστάθηκε από τη holding ΕΒΑG EQUITY BRAIN με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, ενώ τα περί εκπροσώπησης της εταιρείας, πρόκειται να αποσαφηνιστούν με δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Ο Ελβετός σύμβουλος, μέλος της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ένωσης των πιστοποιημένων turnaround managers (EACTP και ΤΜΑ Global), από το Φεβρουάριο του 2017, όταν για πρώτη φορά κατέθεσε την πρότασή του, προσπαθεί- σε συνεννόηση με τον μεγάλο πιστωτή της ΕΒΖ, την Τράπεζα Πειραιώς, τον ιδιοκτήτη του 82,33% δηλαδή της PQH εκκαθαρίστριας της «κακής ΑΤΕ» και την κυβέρνηση- να αναλάβει τη Ζάχαρη.
Τελικά δείχνει να βρίσκεται πλησιέστερα στο στόχο του, μετά την υπογραφή letter of intent με τη νέα διοίκηση της ΕΒΖ, την 1η Αυγούστου και, συμφωνίας που ορίζει το πλαίσιο συνεργασίας της οποίας το περιεχόμενο ακόμη δεν γνωρίζουμε.
Όπως είπε ο κ.Φέκερ, το Innovation Brain έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με τα δάνεια, ενώ αυτός έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της νέας εταιρείας, της Ηellenic Agri Group, για περίοδο πενταετίας. «Θέλουμε να επενδύσουμε στον αγροτικό τομέα και σε όλη την περιοχή από Λάρισα μέχρι Ορεστιάδα. Θέλουμε την συνεργασία των τευτλοπαραγωγών και θα τους προτείνουμε τριετή συμβόλαια και ενδεχομένως συμμετοχή και στη νέα εταιρεία με μειοψηφικά πακέτα μετοχών. Κάνουμε την αρχή από τα τεύτλα και τη ζάχαρη, αυτή την παραγωγική βάση θα αναδιαρθρώσουμε, αλλά θα επεκταθούμε και σε άλλες καλλιέργειες μέσω και συνεργασιών με τρίτους. Είμαστε σε συζητήσεις με τρεις εταιρείες, δύο γερμανικές και μία ελβετική που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και των OTC, των παραφαρμακευτικών».
Όταν ρωτήθηκε για τα βήματα που θα ακολουθηθούν για να οδηγηθεί η παραγωγική βάση της ΕΒΖ, στη Hellenic Agri Group, ο κ.Φέκερ επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε θέματα τεχνικά και νομικά, όπως είπε τα χαρακτήρισε, ενώ επίσης δεν διευκρίνισε πού και πώς θα επενδυθούν αυτά τα 100 εκατ. ευρώ, τι θα πάει στην αγορά του μετοχικού πακέτου που έχει η PQH, τι θα επενδυθεί στα εργοστάσια, τι θα δοθεί από τα χρωστούμενα σε άλλους πιστωτές π.χ. σε παρόχους ενέργειας, πώς θα χωριστεί η «καλή ΕΒΖ» από την «κακή».
Ο κ.Φέκερ, που με την ομάδα των συνεργατών του ήδη έχει εγκατασταθεί στα γραφεία της ΕΒΖ, στον 5ο όροφο της Μητροπόλεως 34, ήθελε ουσιαστικά σε αυτή την πρώτη συνέντευξη, να στείλει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα.
Σε αδρές γραμμές το μήνυμα ήταν το εξής: Η νεοσυσταθείσα Hellenic Agri Group, έχει αναλάβει την αποκλειστική εμπορική αντιπροσώπευση της ΕΒΖ, της ζάχαρης που θα παραχθεί φέτος και της ζάχαρης που θα εισαχθεί. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει πάρει και τις παραγωγικές δομές της ΕΒΖ, σιλό, αποθήκες, συσκευαστήρια κ.λ.π. Το 2019 θα διαχειριστεί τη νέα παραγωγική περίοδο. Στόχος είναι να υπογράψει με τους παραγωγούς τριετή συμβόλαια για 2019-2021 και στην τριετία η παραγωγή ζάχαρης να φτάσει τις 100.000 τόνους. Το 2021 εκτιμά ότι η εταιρεία θα έχει κερδοφόρα λειτουργικά αποτελέσματα.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα όμως και μέχρι τέλους του 2018, οι στόχοι που τέθηκαν είναι: 1) Οι αγρότες θα πληρωθούν για την φετινή παραγωγή. 2) Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για το εργασιακό τους μέλλον και όπως είπε «δε θα μείνουν στο δρόμο». 3) Η Hellenic Agri Group θα γίνει και παραγωγός ζάχαρης.
Για να γίνει η Hellenic Agri Group παραγωγός ζάχαρης, θα πρέπει να τις μεταβιβαστεί πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο. Ο κ.Φέκερ δήλωσε ότι θέλει τουλάχιστον το 75% των μετοχών της ΕΒΖ, χωρίς να έχει αντίρρηση και για το 100%, ενώ θα έβλεπε τη διάθεση μικρών μετοχικών μεριδίων και σε αγρότες συνεργάτες της βιομηχανίας.
Στη συνεργασία με τους αγρότες αναφέρθηκε επανειλημμένως λέγοντας μάλιστα ότι θα τους παρουσιάσει την πρόταση για παραγωγή οργανικής ζάχαρης από το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, κάτι που θα απαιτήσει μεγάλη επένδυση αλλά και κατάλληλη προετοιμασία καλλιεργητικά.
Το επόμενο διάστημα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα αναλυθεί το σχέδιο της Hellenic Agri Group, το οποίο μεταξύ άλλων θα δίνει έμφαση σαν κέντρο εμπορίας και logistics στο συγκρότημα της Λάρισας, αλλά και στον δυνατό παραγωγικά νομό Σερρών.
Σε ό,τι ευρύτερα αφορά τα σχέδια του Innovation Brain για την Ελλάδα, αυτά περιλαμβάνουν δύο ακόμη πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν άμεσα. Η μία θα είναι στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή αγροτικού προϊόντος άλλου, πέραν των τεύτλων. Η δεύτερη θα είναι στον κλάδο των logistics. Kαι οι δύο πρωτοβουλίες θα κατευθύνουν αναπτυξιακούς πόρους και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, που λόγω των λιμανιών και της γεωγραφικής τους θέσης προσφέρονται για επενδύσεις.
Ειδικότερα για τα logistics η στόχευση είναι, η επένδυση σε διεθνείς μεταφορές, για τη διακίνηση προϊόντων από την Αυστρία, μέσω Ελλάδας, προς Τουρκία αλλά και Αίγυπτο. Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να συσκευάζονται ή να επανασυσκευάζονται προϊόντα που θα κατευθύνονται προς Ρουμανία και Κροατία ή και προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πρόσθεσε ο κ.Φέκερ, προσφέρεται για τη διαμεταφορά commodities, αγροτικών προϊόντων και φυσικού αερίου όπως άλλωστε προκύπτει από τις μεγάλες επενδύσεις που προωθούνται στο χώρο της ενέργειας.
Σε τούτη πάντως τη χρονική φάση, το εγχείρημα Φέκερ θα κριθεί στην ΕΒΖ, στη βιομηχανία ζάχαρης, ένα εγχείρημα του οποίου η εξέλιξη σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από τις επιλογές και τις ενέργειες της κυβέρνησης, του μεγάλου πιστωτή, δηλαδή της Τράπεζας Πειραιώς και, του εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: