Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Παρέδωσε την Αρχηγία του Π.Σ. ο Στρατηγός ΠΣ ε.α. Σωτήριος Τερζούδης


Πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος, από τον απερχόμενο Αρχηγό του Π.Σ. Στρατηγό ΠΣ ε.α. Σωτήριο Τερζούδη στον νέο Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Ματθαιόπουλο, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, στο Χαλάνδρι Αττικής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δοξολογία,



στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.
Στην τελετή παρέστησαν ο Αντιπτέραρχος Νικόλαος Δημήτριος Χριστόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Αρχηγός Λ.Σ.- Ε.Α. Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης, ο Υποναύαρχος ΠΝ Παναγιώτης Λυμπέρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Ν, ο Υποπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Σαββόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Α., ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, η φυσική ηγεσία του Π.Σ., ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και μεγάλος αριθμός εν ενεργεία και συνταξιούχων συναδέλφων.
Κατά την ανάγνωση της Ημερησίας Διαταγής, ο νέος Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Ματθαιόπουλος ανέφερε:
« […]Θεωρώ εξαίρετη την τιμή που γίνεται στο πρόσωπο μου και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθώ στο έργο που μου ανατέθηκε […]
[…] Δεσμεύομαι να ασκήσω τη διοίκηση του Σώματος με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και σεβασμό προς το συνάδελφο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους κανόνες και τις διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του Σώματος, στέκοντας δίπλα στο προσωπικό ως συμπαραστάτης στις δυσκολίες του και συνεργάτης στο έργο του. Πριν από λίγες ημέρες η χώρα μας, και το Πυροσβεστικό Σώμα ειδικότερα, ήλθε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή και ανείπωτη σε μέγεθος φυσική καταστροφή με τις γνωστές σε όλους μας τραγικές συνέπειες.
Οι απώλειες και οι πολυάριθμοι τραυματισμοί τόσων συνανθρώπων μας, οι εκτενείς υλικές ζημιές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκαλούν σε όλους εμάς τους πυροσβέστες συναισθήματα βαθύτατης θλίψης, συμπόνιας και συμπαράστασης.
Πάνω απ΄ όλα, συμμεριζόμαστε ολόψυχα την οδύνη των οικογενειών που θρηνούν θύματα και συμπάσχουμε με τους τραυματίες και όλους όσους είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα με αφοσίωση, πίστη και σεβασμό στην αποστολή του, θα συνεχίσει αγόγγυστα τις προσπάθειες του […]
[…]Προσδοκώ σε έργο με ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας την άσκοπη προβολή, που στερείται αξίας και δεν συνάδει με τη σεμνότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τις προσπάθειες μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το καθήκον του, το πράττει καλά εκείνος που εργάζεται ευσυνείδητα για το κοινό καλό. Αυτό θεωρώ ότι είναι αρκετό για να πετύχουμε στην αποστολή που μας έχει ανατεθεί. […]
[…]Καλώ όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, ένστολο και πολιτικό να συνεχίσουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και με υψηλό αίσθημα ευθύνης την αποστολή μας ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των πολιτών. […]»
Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «πριν από λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές ενός νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία. Βασικός πυλώνας της, σε κάθε περίπτωση, είναι το Πυροσβεστικό Σώμα». Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι «ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ενσωματώνει τη δική σας πρώτα από όλα πολύχρονη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσλειτουργίες και να αξιοποιήσει τη διάσπαρτη επιστημονική καταγεγραμμένη γνώση που υπάρχει γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, μελετώντας εμπειρίες, διδασκόμενοι από άλλα κράτη, προσπαθώντας να προσαρμόσουμε στις δικές μας συνθήκες αυτό που ταιριάζει στις ιδιομορφίες της χώρας μας. Γνωρίζοντας τις παθογένειες, τα λάθη, τον τρόπο που χτίστηκαν οι πόλεις, ενσωματώνοντας τις τελευταίες κλιματικές αλλαγές. Όλα αυτά που οφείλουμε να κάνουμε σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της πρόσφατης τραγωδίας, για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε την υπόθεση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».
«Όλοι νομίζω ότι αναγνωρίζουν πως όσοι υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολικό να λέμε ότι στις γυναίκες και τους άντρες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα η ελληνική κοινωνία χρωστάει. Χρωστάει διότι με αυταπάρνηση στις δυσκολίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, βάζοντας την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε:
«Αισθάνομαι την ανάγκη -πέρα από τους συμπολίτες μας που χάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες- να αναφερθώ ιδιαίτερα στον Υποπυραγό που ανήκει στη δική σας οικογένεια και που ο ίδιος είχε ένα αναπάντεχο χτύπημα, χάνοντας τη γυναίκα και το παιδί του. Νομίζω ότι σε αυτόν αλλά και όσους από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν δώσει την ζωή τους πέφτοντας στο καθήκον, οφείλουμε -για όλους αυτούς αλλά και συνολικά απέναντι στον ελληνικό λαό- να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουμε το καθήκον μας όπως όλοι οι συμπολίτες μας απαιτούν από εμάς».
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης ευχαρίστησε τον απερχόμενο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για τις υπηρεσίες του και ευχήθηκε στο νέο Αρχηγό καλή δύναμη και τύχη. «Οι υπηρεσίες που προσφέρετε είναι καταγεγραμμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πολλές φορές μας ξεπερνούν οι ίδιες οι συνθήκες. Τα φαινόμενα που βιώνουμε πλέον και τα φαινόμενα αυτά τα οποία πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα νέων αναδυόμενων απειλών και είναι σίγουρο ότι απαιτούν νέες προσεγγίσεις. Σε αυτή την πορεία θα είμαστε μαζί και αυτό το οποίο υπόσχομαι σήμερα από αυτό το βήμα είναι ότι θα σταθώ αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια. Η  εμπειρία και η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη. Ήδη λοιπόν από αυτό το κέντρο επιχειρήσεων σήμερα συνεχίζεται η μάχη και αυτή τη μάχη από εδώ και πέρα θα τη δώσουμε μαζί».


Δεν υπάρχουν σχόλια: