Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Διάκριση για το "Χωριό των Σκόρδων" του Έβρου


Νέο Ρεκόρ Γκίνες, με την δημιουργία πλεξούδας σκόρδων συνολικού μήκους 612,70 μέτρων.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αλεξανδρούπολης "Alexpo", που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης μεταξύ 15 και 19 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη προσπάθεια για την δημιουργία της μεγαλύτερης πλεξούδας σκόρδων. Η δράση αποτέλεσε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Έβρου σε συνεργασία με



τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Ν. Βύσσας, με σκοπό την ανάδειξη του κλάδου και στόχο την κατάρριψη του υφιστάμενου ρεκόρ Γκίνες που διατηρούσε η Ουγγαρία (255 μέτρα) από το 2006.
Η πρόκληση σύμφωνα με τους κανόνες του Γκίνες για την επίτευξη του ρεκόρ ήταν ότι, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε ξένου σώματος για την δημιουργία πλεξούδας,  γεγονός που επέτρεπε ΕΝΑ μόνο άτομο στην διαδικασία πλεξίματος. Το βασικό ρόλο στην δημιουργία της "πλεξούδας" ανέλαβε η κυρία Δήμητρα Αθανάσοβα-Τζορίδου, αγρότης και  υπάλληλος του Συνεταιρισμού, πλαισιωμένη από μια ομάδα υποστήριξης, ανεξάρτητους μάρτυρες και τεχνικούς υπεύθυνους για τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων του φορέα πιστοποίησης ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ.
Η επίσημη προσπάθεια ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου 7:00π.μ. για τη δημιουργία πλεξούδας μήκους 300 μέτρων και ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου 21:30 μ.μ. ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο. Το τελικό μήκος της "πλεξούδας σκόρδων" καταμετρήθηκε στα 612,70 μέτρα, ξεπερνώντας το υφιστάμενο ρεκόρ κατά 357,7 μέτρα. Η μέτρηση έγινε παρουσία όλων των ανεξάρτητων μαρτύρων και των επιθεωρητών που ορίστηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό του φορέα πιστοποίησης "ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ". Για τη δημιουργία της πλεξούδας χρειάστηκαν συνολικά 20,5 ώρες ενώ χρησιμοποιήθηκαν 19.530 σκόρδα.
Οι ανεξάρτητοι μάρτυρες και επιθεωρητές είχαν αποστολή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του φορέα πιστοποίησης. Οι ανεξάρτητοι μάρτυρες της διαδικασίας  ήταν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κος Βασίλειος Μαυρίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου κος Πασχάλης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Α. κος Γεώργιος Ουζουνίδης, ο Διευθυντής Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης κος Κωσταντίνος Στεφανίδης, η Δικηγόρος κα Γεσθημανή Πολυχρόνη και η Τεχνολόγος Τροφίμων/Γεωπόνος κα Ελισάβετ Ιγνατιάδου. Τεχνικός υπεύθυνος για την τήρηση των διαδικασιών και κανόνων υγιεινής τροφίμων ορίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Αγροσύμβουλος Ο.Ε." κος Σταυρος Βαβίας και τεχνικός υπεύθυνος για την καταμέτρηση ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κος Ζήσης Σαρδάνης.     
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σε δήλωση του ανέφερε  «Η διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφάσισε στο πλαίσιο της «Alexpo 2018» να προβάλει ένα προϊόν του Νομού Έβρου και αυτό είναι ένα προϊόν που ξεχωρίζει στην περιοχή μας, το σκόρδο της Ν. Βύσσας. Απευθυνθήκαμε στον "Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Ν. Βύσσας" και σε συνεργασία μαζί τους στείλαμε το αίτημα  στο φορέα πιστοποίησης Ρεκόρ Γκίνες. Είμαστε εδώ από τις 7 το πρωί της Δευτέρας. Ο αρχικός στόχος της προσπάθειας ήταν στα 300 μέτρα αλλά επειδή είχαμε αρκετά σκόρδα συνεχίσαμε μέχρι να τελειώσουν όλα», και συμπλήρωσε ότι «με αυτή την προσπάθεια πλέον το σκόρδο της Ν. Βύσσας καταγράφεται παγκοσμίως και όλες οι μεγάλες αγορές θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να το αναζητούν».  
Στην αγορά και την ποιότητα του σκόρδου Βύσσας  εστίασε στην δήλωση του ο Πρόεδρος του Α.Σ.Π.Ε.Ε. Σκόρδου Ν. Βύσσας, Αναστάσιος Γιαμοκλίδης τονίζοντας ότι «στη Ν. Βύσσα παράγεται το 60-70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου ανά την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ ποιοτικό προϊόν στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε ένα brand name».
Τα σημεία υπεροχής του σκόρδου Βύσσας βάσει επιστημονικών μελετών, επεσήμανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου κ. Πασχάλης Παπαδάκης δηλώνοντας ότι «Πριν τρία χρόνια, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας, κάναμε ανάλυση και σύγκριση του σκόρδου Ν. Βύσσας με πέντε άλλα σκόρδα τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικού. Διαπιστώθηκε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι τα καλύτερα, ενώ η ουσία αλλισίνη που βοηθάει σε πάρα πολλές ασθένειες, είναι πολύ περισσότερη σε ποσότητα και ποιότητα σ' αυτό το σκόρδο, που θα έπρεπε ήδη να είναι Π.Ο.Π.»
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τα 19.530 σκόρδα διανεμήθηκαν στους εκατοντάδες θεατές και ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Ν. Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής».




Δεν υπάρχουν σχόλια: