Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

"ΑΝΑ.Σ.Α.": Εκτός ελέγχου η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη


Θέμα δημόσιας υγείας αλλά και κακής τουριστικής εικόνας αποτελούν πλέον οι βρώμικοι και ξεχειλισμένοι κάδοι που παρατηρούνται ακόμη και στα κεντρικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Αρχή καλοκαιρινής περιόδου και η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο της δημοτικής αρχής με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η περιοχή εξάλλου έχει γεμίσει από γλάρους, γεγονός που αν δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα, τα θαλάσσια αυτά πτηνά θα αρχίσουν να θεωρούνται άμεση «απειλή», όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές πλέον Ευρωπαϊκές πόλεις.



Στο ερώτημα γιατί οι γλάροι άφησαν το φυσικό τους περιβάλλον και μετανάστευσαν στην Αλεξανδρούπολη (τα τελευταία 2-3 χρόνια, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί ραγδαία), η απάντηση είναι διότι πολύ απλά βρήκαν εύκολη τροφή από τα απόβλητα των ανθρώπων.
ΠΟΥ; Φυσικά στους κάδους των απορριμμάτων που είναι γεμάτοι, ξεχειλισμένοι και διαρκώς με ανοικτά τα καπάκια τα οποία θα πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται τουλάχιστον κάθε 15 μέρες. Η αδυναμία καθαρισμού των κάδων (το ειδικό πλυντήριο του δήμου με ευθύνη της δημοτικής αρχής εδώ και καιρό βρίσκεται σε πλήρη αχρηστία), οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Είτε τα καπάκια θα παραμένουν κλειστά, με τους πολίτες να αποφεύγουν λόγω δυσοσμίας και ελλιπούς καθαριότητας να τα ανοίξουν εναποθέτοντας τα απόβλητά τους έξω από τους κάδους, είτε θα παραμένουν ανοιχτά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Για αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να αγοράζουμε ως Δήμος πράσινους κάδους που να διαθέτουν σύστημα πεντάλ όπως συμβαίνει με τους «μπλέ». 
Μια πρόσφατη αποκαλυπτική έρευνα στην Πάτρα για τους μικροβιολογικούς κινδύνους που κρύβουν οι κάδοι των απορριμμάτων, διεξήγαγε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι  πάνω από το 86% των χειρολαβών των κάδων, βρέθηκαν ανθεκτικά μικρόβια όπως σταφυλόκοκκος, εντεροβακτήρια, ψευτομονάδες, κολοβακτηρίδια κ.ά.
Δυστυχώς όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται πλέον και ξεχειλισμένοι κάδοι στα περισσότερα σημεία ολοκλήρου του δήμου, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού και ικανού αριθμού απορριμματοφόρων. Πέραν αυτού τα περισσότερα οχήματα είναι ασυντήρητα αποτελώντας κίνδυνο και για την ακεραιότητα των εργαζομένων.
Τέλος υπάρχουν και οι περιπτώσεις που υπάρχει ακέραιη η ευθύνη μερίδας πολιτών οι οποίοι διαπράττουν παραβάσεις αφήνοντας τα σκουπίδια τους εκτός των κάδων ενώ είναι ανοιχτοί και άδειοι, χωρίς όμως την επιβολή προστίμων σύμφωνα με τον νόμο, μια και απουσιάζει η βούληση από πλευράς των αρμοδίων.
Για όλους αυτούς τους λόγους η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να επισκεφθεί για ακόμη μια φορά το τμήμα της καθαριότητας του δήμου και να ενημερωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί, μια και η δημοτική αρχή και ο κ.Λαμπάκης αδυνατούν να δώσουν λύσεις στα οκτώ χρόνια της θητείας τους.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."



Δεν υπάρχουν σχόλια: