Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Πορεία Ειρήνης στην Αλεξανδρούπολη: Έχουν λόγους που επέλεξαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για Νατοϊκἠ βάση ελικοπτέρων


Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ειρήνης της ΠΑΜ-Θ   την Κυριακή 13 Μάη πραγματοποίησε  συγκέντρωση και πορεία.
Η πορεία έγινε  στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις με αίτημα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος



«Πατρίδα» της Κενυάτισσας Ουαρσάν Σάιρ.
Χαιρετισμό απηύθυνε   ο Παλαιστίνιος  συναγωνιστής  Τζάμπερ Χάνι.
Ακολούθησε ομιλία από την Σταματία Γκιδίκα, προέδρου της Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και του Φακιρίδη Νίκου μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
Στην συνέχεια  έγινε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης.
Η ομιλία της Σταματίας Γκιδίκα :
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, φίλες και φίλοι
Σήμερα !!. Σε όλη την Ελλάδα!!. Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης δίνουμε βροντερή απάντηση ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Μπροστά λοιπόν, στον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου δεν μπορεί να υπάρχουν ανήξεροι και ανίδεοι ούτε αθώοι του αίματος των λαών. Αυτό που γίνεται γύρω μας είναι η πρακτική έκφραση του συνθήματος: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»! Η ματωμένη σφραγίδα του ιμπεριαλισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι ορατή «δια γυμνού οφθαλμού», στο καυτό μέτωπο της Συρίας, στο δολοφονικό όργιο του Ισραήλ στον Παλαιστινιακό λαό, στην τραγωδία του λαού της Υεμένης, στην ανοιχτή πληγή της Ουκρανίας. Δεν είναι ο «ανθρωπισμός», ούτε η «τρομοκρατία» που κινούν τέτοιες και τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη μεγάλη γεωστρατηγικής-οικονομικής σημασίας έκταση. Η ακόρεστη δίψα τους για ολοένα και νέα κέρδη, για ολοένα και μεγαλύτερη κλοπή του πλούτου που παράγουν οι λαοί, το μοίρασμα αγορών, η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πόρων και η διασφάλιση των δρόμων μεταφοράς  είναι η πραγματική αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων: Αυτή φέρνει σε θανάσιμη αντιπαράθεση τους ιμπεριαλιστές μεταξύ τους! Χαρακτηριστικές είναι οι εστίες έντασης, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Αφρική, στην Κασπία Θάλασσα ,στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην Αρκτική.
Ομονοούν και συνεργάζονται όταν είναι να κατακλέψουν τους λαούς, μαλώνουν και αντιπαρατίθενται όταν είναι να μοιραστούν τη λεία.
Όμως και οι λαοί έχουν τα δικά τους όπλα. Έχουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Έχουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Γι΄ αυτό και βρίσκουν μπροστά τους τους μηχανισμούς καταστολής, όπως έγινε και στη χώρα μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου οι δυνάμεις καταστολής με ρόπαλα και χημικά επιτέθηκαν στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών, όταν πήγαν να αποκαθηλώσουν το άγαλμα του Τρούμαν, σε μια συμβολική κίνηση καταδίκης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στον πρόσφατο βομβαρδισμό της Συρία από ΗΠΑ –Μ. Βρετανία Γαλλία και πριν λίγες μέρες και από το Ισραήλ. Όπου στη Σάμο συνέλαβαν δέκα (10) αγωνιστές της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου, που έγραφαν συνθήματα κατά μήκος του οδικού δικτύου ενάντια στο ΝΑΤΟ, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.                                                      
Νομίζουν συναγωνίστριες και συναγωνιστές, ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν το λαό και την νεολαία που αρνείται να σηκώσει τη σημαία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δεν «ξεπλένει» στη συνείδησή του τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Από δω από την Αλεξανδρούπολη τους λέμε: Δεν υποστέλλουμε την αντιιμπεριαλιστική- αντιπολεμική  σημαία.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Η κυβέρνηση στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης δηλαδή της προσέλκυσης επενδύσεων με στόχο η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός μεταφορικός κόμβος, αναλαμβάνει ενεργό  ρόλο μιας και από τη χώρα περνά τμήμα του νότιου ενεργειακού διαδρόμου (TAP).Γίνεται  σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στα Βαλκάνια.
Παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά, σε μια περίοδο που αυξάνεται κατακόρυφα ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας. Επισήμως δηλώνεται από το ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, ότι ο βορειοελλαδικός χώρος προορίζεται να γίνει οικονομικό, εμπορικό, πολιτικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του ΝΑΤΟ, προκεχωρημένο, αναβαθμισμένο φυλάκιό του στη περιοχή. Βρίσκεται στο κέντρο του δρόμου, των αγωγών Ενέργειας από την πολύπαθη Μ. Ανατολή που ο ενεργειακός της  πλούτος  από στοιχείο "τύχης" και ευημερίας ενός λαού, μετατρέπεται σε κατάρα πολέμου, καταστροφής και καταλήστευσης που δεν σταματά ούτε μπροστά στη διάλυση κρατών και την επαναχάραξη συνόρων (βλ. Συρία, Λιβύη κ.λπ.)
Η σημασία της ευρύτερης περιοχής αναβαθμίζεται μετά την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πεδίο ανταγωνισμού  όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με την παρεμπόδιση από τα τουρκικά πολεμικά του ιταλικού γεωτρύπανου, τη συνοδεία αμερικάνικων αεροπλανοφόρων και γαλλικών πολεμικών σκαφών στα αντίστοιχα ερευνητικά πλοία των μονοπωλίων αυτών των χωρών. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για το ότι το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι στρατοί των ιμπεριαλιστικών κρατών πάνε χέρι - χέρι;
Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη έχει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στο γεωργικό όσο και στο βιομηχανικό τομέα και τον ορυκτό πλούτο. Άλλες έγιναν αντικείμενο ληστρικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο που ήρθε, ξεζούμισε και αποχώρησε, όπως δείχνουν και τα πολλά βιομηχανικά κουφάρια, τα κλειστά εργοστάσια και οι χιλιάδες άνεργοι και νέοι που μεταναστεύουν. Και άλλες μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν διασφαλίζουν ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους στους επενδυτές (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κλπ), στερώντας όμως έτσι το λαό μας από δυνατότητες και ικανοποίηση των αναγκών του. Ο νομός μας, η Θράκη που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και πολιτιστική παράδοση, γέφυρα φιλίας των λαών, μετατρέπεται σε πεδίο οξυμένων ανταγωνισμών, πολέμου συμφερόντων, που η έδρα τους βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης μαζί με τις Επιτροπές Ειρήνης Αν. Μακεδονίας Θράκης, προειδοποιούσε με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις ότι η ολοένα πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιλέγει συνειδητά  το ρόλο του σημαιοφόρου στη περιοχή των Βαλκανίων, δεν «εξασφαλίζει» ασφάλεια στο λαό μας που πιθανά θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη σύρραξη. Αυτό που εξασφαλίζειείναι κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση που επιδιώκουν είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή αφού είναι «στρατευμένοι υπηρέτες του κεφαλαίου και της αστικής τάξης της χώρας» που προσδοκά κέρδη από το μοίρασμα της λείας. Έχουν λόγους που επέλεξαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για Νατοϊκἠ βάση ελικοπτέρων.
Γιατί η Αλεξανδρούπολη διαμορφώνεται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο: ΤΑΠ (μέτοχοι της κοινοπραξίας του ΤΑΡ με leader τη BP και μετόχους εκτός της "Socar" κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, την ιταλική "Snam", τη βελγική "Fluxys" και την ισπανική "Enagas" που ταυτόχρονα διεκδικούν και τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου: ΔΕΣΦΑ), IGB, πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου, «σιδηροδρομική Εγνατία».
Γιατί υπάρχει άμεσο, εκφρασμένο επίσημα από αμερικανικά χείλη, οικονομικό ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν τα τελευταία χρόνια σε αυξανόμενες ποσότητες ΥΦΑ. Δεν επένδυσαν τυχαία οι Έλληνες εφοπλιστές πάνω από 13,5 δις. δολ. για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και καλύπτουν ήδη σημαντικό ποσοστό των αμερικανικών εξαγωγών. Οι αμερικανικοί όμιλοι "Tellurian" και "Cheniere Energy" που μαζί με τους ομίλους "Λιβανού" και "Κοπελούζου" θα μετάσχουν στην κοινοπραξία για τον πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και θα αξιοποιηθούν τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα.
Γιατί η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται γεωγραφικά σε κοντινή απόσταση από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπου το ΝΑΤΟ θέλει να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του, απέναντι στην Ρωσία που για να προωθήσει τα δικά της ανταγωνιστικά σχέδια σχεδόν ολοκληρώνετε  στην κατασκευή Ρωσοτουρκικού υποθαλάσσιουαγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (Turkish Stream) από την Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ ιδιαίτερα, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη ημερίδα για την ενέργεια που έγινε στην Αθήνα ο Αμερικανός Πρέσβης, που ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής ΑΜ-Θ για τα Αμερικάνικα συμφέροντα.
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για άλλους τόσους η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μνηστήρες; ΗΠΑ, Κίνα, Κατάρ κ.ά Πρόθυμοι να υποστηρίξουν αυτά τα σχέδια και πολλοί θεσμικοί παράγοντες της πόλης μας, που προσδοκούν οικονομικά οφέλη ξεχνώντας ότι τα δολάρια που περιμένουν είναι βουτηγμένα στο αίμα των λαών.  
Όλα αυτά τα σχέδια λειτουργούν ως «μαγνήτης» επικίνδυνων εξελίξεων για το λαό μας αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Η «μοιρασιά» της ιμπεριαλιστικής λείας συμβαδίζει με τα σχέδια για το μακέλεμα των λαών, την επαναχάραξη των συνόρων και καθιστούν αναπόφευκτες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δεν είναι μακριά μας τα παραδείγματα της Ουκρανίας, της Λιβύης, της Συρίας. Η αμερικανονατοϊκή βάση στην Αλεξανδρούπολη, αποτελεί μέρος των παραπάνω σχεδίων και  δεν αποκλείεται η αναβάθμισή της σε ορμητήριο για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων.
Μας φέρνουν στο επίκεντρο μιας καταιγίδας ή ενός «ατυχήματος», που όπως δήλωσε και ο Αμερικανός πρέσβης, μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή. 
Συναγωνίστριες και συναγωνιστες!!
Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, πως ο λαός του Έβρου και της περιοχής δεν δίνει ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.
Δίνουμε υπόσχεση  ΑΓΩΝΑ, συναγωνιστές και συναγωνίστριες!!
Το λιμάνι είναι λαϊκή περιουσία και δε θα αφήσουμε να γίνει ορμητήριο θανάτου στα χέρια των Νατοϊκών φονιάδων
·         Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και   επεμβάσεις
·         Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
·         Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια


Δεν υπάρχουν σχόλια: