Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020


Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Φερών κ. Κώστα Αλεξανδρή, για εγκατάλειψη της αγροτικής οδοποιίας με ευθύνη του δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια της ΑΜΘ τα χρηματοδοτούμενα έργα βελτίωσης αγροτικών δρόμων σε Άβδηρα, Δράμα, Κάτω Νευροκόπι, Θάσο και Χρυσούπολη, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Οι πέντε αυτές πράξεις αφορούν έργα βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργικές γαίες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υποβλήθηκαν από τους αντίστοιχους Δήμους και αξιολογήθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού



2.192.000 ευρώ.
Η σχετική πρόσκληση είχε σταλεί εγκαίρως και με ημερομηνία 04.09.2017 (Α.Π.: 3094) προς όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης.
Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζονταν το ποσό των 500.000 ευρώ με την συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 3.900.000,00 €.
Το περιεχόμενο και οι στόχοι του προγράμματος ήταν η επέκταση (νέα χάραξη) και βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.
Η εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις αγροτικές περιοχές, καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, με την παράλληλη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κ.λπ.) συμβάλλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα.
Η αδιαφορία και συνάμα αδυναμία της δημοτικής αρχής, αποτελεί προϊόν της απόφασης του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με την ανοχή του αντιδημάρχου του κ.Γκότση, σύμφωνα με την οποία, τον Ιανουάριο του 2016 έγινε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) και καταργήθηκε η μοναδική υφιστάμενη Διεύθυνση του Δήμου με έδρα την πόλη των Φερών και συγκεκριμένα η διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης.
Αντ´ αυτής δημιουργήθηκε ένα Γραφείο Πρωτογενούς Τομέα, συντελώντας σε μια ακόμη υποβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας Φερών, όταν στο Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπονται πολλές, σημαντικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες των Δήμων για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων προϋποθέτει την επάνδρωση με επιστημονικό προσωπικό (Κτηνίατροι, Ιχθυολόγοι, Γεωτεχνικοί), την ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού.
Δυστυχώς η Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα χωρίς στελέχωση με προσωπικό και με ανυπαρξία πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Δήμου, με μόνο του τον Αντιδήμαρχο, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Δημοτική Ενότητα Φερών, με τα προβλήματα να είναι εμφανή και να αρχίζουν πλέον να διογκώνονται δραματικά.
Η Δημοτική Παράταξη "ΑΝΑ.Σ.Α." στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Φερών, ελέγχοντας την Δημοτική Αρχή και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση όλων των προβλημάτων, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."


Δεν υπάρχουν σχόλια: