Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Εκδήλωση στο Διδυμότειχο για την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ., όλος ο Έβρος ασπάστηκε την πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και για τέταρτη συνεχή χρονιά «ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ», έγινε μία φωνή, και τίμησε τα Θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι φέτος στις 6 Απριλίου συνέπεσε η Μεγάλη Παρασκευή, και για το λόγο αυτό, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.



που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου στο Διδυμότειχο, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης μεταφέρθηκαν για τις 22 Απριλίου.
Στο Διδυμότειχο οι Θεσμικές Αρχές και οι Σύλλογοι της πόλης έδωσαν βροντερό παρόν στο ηρώο, όπου : αναγνώσθηκε ένα σύντομο ιστορικό της Γενοκτονίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα που όρισε η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, έγινε κατάθεση στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Διδυμοτείχου.
Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι : ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χρήστος Τερτσούδης, ο Πρόεδρος του Ευγενιδείου Κέντρο Πολιτισμού κ. Αθανάσιος Σίμογλου καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των παρακάτω Συλλόγων :
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ¨ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΗ¨
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ¨ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ¨
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑ ¨ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ¨
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ¨ΡΩΜΑΝΙΑ¨
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΑΑΚΙΟΥ
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΥΡΕΑΣ
Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Διδυμοτείχου και πλήθος κόσμου.
Όλοι εμείς οι Θρακιώτες ως απόγονοι των Θυμάτων της Γενοκτονίας, ευχόμαστε να μην υποστούν ποτέ ξανά γενοκτονικές συμπεριφορές οι συνάνθρωποι μας σε κανένα σημείο του πλανήτη. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν μισαλλοδοξίες και εχθρότητες, αλλά να καλλιεργήσουν την ιστορική μνήμη απ΄ όπου θα προκύψει το ιερό καθήκον της ανάδειξης και τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Γι’ αυτό ζητούμε από την Ελληνική Δημοκρατία και τους αρμόδιους Θεσμούς της:
Να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού», της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία της 19ης Μαΐου για τους Έλληνες του Πόντου και της 14ης Σεπτεμβρίου για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα.
Η παραπάνω πράξη κινείται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού και κυρίως ηθικού κενού, που υπάρχει από την Ελληνική Δημοκρατία σε ότι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας.
Συγχαίρουμε την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να ήμαστε συμπαραστάτες στον ιερό αγώνα που αφορά την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.

Διδυμότειχο, 22 Απριλίου 2018

Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες Γνώση και Δράση»




Δεν υπάρχουν σχόλια: