Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Σεμινάριο: Εισαγωγή στη Λόγια Οθωμανική Μουσική στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης


Gönül Makamı - Ο τόπος της καρδιάς
Σεμινάριο: Εισαγωγή στη Λόγια Οθωμανική Μουσική
(Ιστορική αναδρομή – Θεωρητικό υπόβαθρο – Πρακτική εφαρμογή)
11-13 Μαΐου 2018 στο ΕΜΘ
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Στουπιάδη διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα την εισαγωγή στην Λόγια Οθωμανική Μουσική με τίτλο Gönül Makamı - Ο τόπος της καρδιάς. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί 11-13 Μαΐου 2018 στο ΕΜΘ, ο Εθνομουσικολόγος και Art Luthier Παναγιώτης Στουπιάδης θα παρουσιάσει το σύστημα τροπικής μουσικής ανάλυσης των μακαμάτ της Λόγιας Οθωμανικής Μουσικής.



Είδος Σεμιναρίου: Ομαδικό (15 ώρες)
Επίπεδο συμμετεχόντων: Βασικό
Προαπαιτούμενες γνώσεις : Bασικές γνώσεις θεωρίας μουσικής , ικανότητα ανάγνωσης μουσικού κειμένου (παρτιτούρας)
Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν η δομή, η ανάλυση και οι βασικές οικογένειες των μακαμάτ. Θα δοθούν παραδείγματα μερικής φρασεολογίας καθώς επίσης και μορφών σύνθεσης (θρησκευτική, αυλική και ψυχαγωγική μουσική) που συχνά συναντώνται σε αυτή την παράδοση.
Θα αναφερθούν, επίσης, τα χορδισματικά συστήματα της τροπικής αυτής μουσικής, καθώς και οι ρυθμικοί κύκλοι (μοτίβα) που τη συνοδεύουν.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα ακολουθήσει συναυλία, όπου θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα της συγκεκριμένης μουσικής.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν οι μουσικοί όλων των παραδόσεων που επιθυμούν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα παραπάνω. Ευπρόσδεκτα είναι όλα τα έγχορδα και πνευστά όργανα ικανά να αναπαράγουν τους φθόγγους της οθωμανικής μουσικής(μη ισοσυγκερασμένα), καθώς και τα κρουστά.
Κόστος συμμετοχής 75€
Πληροφορίες: 2551036663, info@emthrace.org
Διάρκεια εγγραφών έως: 30 Απριλίου 2018
Στουπιάδης Παναγιώτης – Art Luthier.
Το μουσικό του ταξίδι ξεκινά από την Θεσ/νίκη όπου αποκτά δίπλωμα Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής καθώς και δίπλωμα ανωτέρων θεωρητικών της μουσικής.
Στην συνέχεια, μετοικεί στην απέναντι όχθη του Αιγαίου όπου και γίνεται κάτοχος πτυχίου εθνομουσικολογίας και θέτει υποψηφιότητα για την θέση του λέκτορα στο Mozarteum University of Salzburg ενώ παράλληλα, αποκτά πτυχίο κλασσικής Οθωμανικής μουσικής.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εκπληρώνει τον πόθο του να μάθει πως κατασκευάζεται ένα μουσικό όργανο στην πράξη, και αποφασίζει να εγγραφεί στο τμήμα κατασκευής εγχόρδων μουσικών οργάνων του ΙΕΚ Καστοριάς.
Ταυτόχρονα, μέσω ιδιωτικών φορέων, γίνεται κάτοχος πτυχίου ακουστικής , διπλώματος τεχνικού ήχου και διπλώματος μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στο mastering.
Μετά το πέρας των σπουδών του, συνεχίζει να έλκεται από τον μαγικό κόσμο της οργανοποιίας και μαθητεύει δίπλα στον Γιάννη Παλαιοδημόπουλο.
Η πορεία του ως οργανοποιός όμως δεν τελειώνει εκεί, μέσα από μια διαρκή εκπαίδευση σε μεθόδους και τεχνικές μεγάλων σχολών της οργανοποιίας του εξωτερικού, καταφέρνει να ενταχθεί στους κύκλους της καλλιτεχνικής οργανοποιίας (art luthier) και να ασκήσει την τέχνη που τον κέρδισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: