Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Επαναπρόσληψη όλων των οικοδόμων-εργατών ανασκαφών και αρχαιολόγων που δούλευαν στις ανασκαφές του Έβρου


Από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου έτους, η κοινοπραξία SPIECAPAG-ΑΚΤΩΡ, με εντολή του TAP, προχώρησε στην απόλυση σχεδόν του συνόλου των εργατών-οικοδόμων, που εργάζονταν στις αρχαιολογικές ανασκαφές και ενώ δεν έχουν ακόμα όλες ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, στον Έβρο εκκρεμούν πολύμηνες εργασίες στο ναό, που ανακαλύφθηκε στη θέση Πόταμος Αλεξανδρούπολης, για την ανάδειξη αυτό του ιστορικούμνημείου, σύμφωνα και με τους όρους της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΨΨΗ6465Π4-ΗΡΡ). Ήδη από τον Αύγουστο η εταιρεία έλεγε στους συναδέλφους να κάνουν γρήγορα στις διάφορες ανασκαφές, σε σημεία που βιάζονταν να προχωρήσουν με τον αγωγό, δουλεύοντας και Κυριακή αν χρειαστεί, γιατί μετά τους περιμένουν 5-6 μήνες δουλειά στο ναό!
Ωστόσο, ο TAP αρνείται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην εταιρία και το υπουργείου πολιτισμού, που υπογράφτηκε κατά την έναρξη του έργου και δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των εργατών για να γίνουν αυτές οι εργασίες.
Έτσι, και ενώ με ευθύνη της εταιρείας αλλά και της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών, οι υπόλοιπες εργασίες για τον αγωγό εκτελούνται κανονικά, οι συνάδελφοί μας παραμένουν άνεργοι, και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας εκτεθειμένη σε πιθανές καταστροφές.
Τέτοια είναι η ανάπτυξη που φέρνουν τα “μεγάλα έργα” στην περιοχή μας, που μοναδικό στόχο έχουν το μέγιστο κέρδος για τις εταιρείες. Πίσω τους αφήνουν ανεργία, απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμη και κινδύνους εμπλοκής της περιοχής μας, λόγω των ανταγωνισμών μεταξύ «συμφερόντων», που σε άλλα σημεία του κόσμου έχουν προκαλέσει πόλεμο.
Απαιτούμε άμεσα :
Την επαναπρόσληψη όλων των οικοδόμων-εργατών ανασκαφών και αρχαιολόγων, που δούλευαν στις ανασκαφές του Έβρου από τον Αύγουστο, για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών στο ναό στον Πόταμο Αλεξανδρούπολης.
Με ευθύνη του κράτους να γίνει πλήρη έρευνα και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα προστασίας και ανάδειξης, σύμφωνα και με τους απαράβατους όρους της απόφασης του ΚΑΣ.
Αγωνιζόμαστε συνολικά για καλύτερες συνθήκες εργασίας:
Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς.
 Μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.
Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Φλεβάρης 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: