Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Απάντηση Καΐσα στον Πέτροβιτς για την Σαμοθράκη

Μόλις πληροφορήθηκα για την δημοσιοποίηση της επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς προς τον Πρωθυπουργό στις εφημερίδες του νομού μας, μια επιστολή που είχε κοινοποιηθεί και προς εμένα. Μετά και από την εξέλιξη αυτή θεώρησα σκόπιμο ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί και η δική μου απάντηση προς τον κ. Πέτροβιτς, την οποία του απέστειλα μόλις έλαβα την επιστολή του, ώστε οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν και να ενημερωθούν για να



βγάλουν τα συμπεράσματά τους...
Η απαντητική επιστολή στον κ. Πέτροβιτς
Αξιότιμε, κύριε Πέτροβιτς,
Σχετικά με την επιστολή σας προς τον Πρωθυπουργό για το νησί της Σαμοθράκης, την οποία κοινοποιήσατε και σε εμένα, έκρινα σκόπιμο από πλευράς μου να σας παραθέσω και την δική μου απάντηση, ως θεσμικός παράγοντας και κυβερνητικός βουλευτής του νομού που ασχολήθηκε επισταμένα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού.
Α. Όσον αφορά τις πρόσφατες καταστροφές στο νησί λόγω της θεομηνίας, στις οποίες συνέβαλαν η κακή δόμηση, η εγκατάλειψη και η έλλειψη σχεδιασμού για δεκαετίες, η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε από την πρώτη μέρα με συνεχή παρουσία στελεχών της στο νησί, όπως η τελευταία επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Κλιμάκιο υπουργών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών μετέβη άμεσα στο νησί προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συντονιστούν οι αναγκαίες ενέργειες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Τα μέτρα που ακολούθησαν ήταν τα παρακάτω:
Άμεσες αυτοψίες και γρήγορες αποζημιώσεις, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους.
Επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που υπέστη ζημιές, με κυβερνητική απόφαση στις 20 Νοεμβρίου του 2017 μετά και από τις πλημμύρες της Αττικής, όπου στο ευεργετικό αυτό νέο μέτρο εντάχθηκε και η Σαμοθράκη, ως αποτέλεσμα των πλεονασμάτων και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.
Ενίσχυση της Περιφέρειας ΑΜΘ με 3,1 εκατ. ευρώ με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2017, από πόρους που προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για έργα αποκατάστασης των ζημιών καθώς και του οδικού δικτύου της Σαμοθράκης.
Ένταξη των έργων Συντήρηση – Αναβάθμιση Η/Μ εγκαταστάσεων λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και Καθαρισμός προσχώσεων στο αλιευτικό καταφύγιο Θέρμων Σαμοθράκης, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ για 56 έργα αναβάθμισης σε δεκάδες λιμάνια της χώρας, στις 1 Δεκεμβρίου του 2017.
Τρείς έκτακτες επιχορηγήσεις του Δήμου Σαμοθράκης από το Υπουργείο Εσωτερικώνγια την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, 150.000 ευρώ στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017, επιπλέον 150.000 ευρώ με τροποποίηση της αρχικής απόφασης και επιπλέον 300.000 ευρώ στις 9 Νοεμβρίου του 2017, με το συνολικό ποσό της έκτακτης επιχορήγησης να ανέρχεται στις 600.000 ευρώ.
Β. Όσον αφορά στην άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση του ΦΠΑ στο νησί, η κυβέρνηση διέθεσε τα Χριστούγεννα ως έκτακτη επιχορήγηση, επιπλέον του κοινωνικού μερίσματος και των λοιπών επιχορηγήσεων, ποσά από 500 ευρώ έως 2.100 ευρώ μόνο για την αύξηση του ΦΠΑ, ανάλογα το μέγεθος του κάθε νοικοκυριού με εισοδήματα έως 72.000 ευρώ.
Το μέγεθος αυτής της αποζημίωσης στους δικαιούχους ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις της αύξησης του Φ.Π.Α.
Γ. Όσον αφορά στο ουσιαστικό πρόβλημα της “νησιωτικότητας” (την απομόνωση και το αυξημένο μεταφορικό κόστος λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς) η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών οδηγιών για την επιδότηση της διαφοράς του θαλάσσιου κόστους σε σχέση με το χερσαίο. Τη μόνιμη, δηλαδή, και οριστική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Δ. Για τα προβλήματα στην υγεία η κυβέρνηση έλαβε τα παρακάτω μέτρα:
Λήψη απόφασης για εκσυγχρονισμό του Κέντρου Υγείας, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του νησιού ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.
Χαρακτηρισμός του Κέντρου Υγείας και του Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού ως Άγονα με αποτέλεσμα την χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 400 ευρώ στο ιατρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί καθώς και σε 2 ακόμη θέσεις ιατρών που θα καλυφθούν με την επόμενη προκήρυξη.
Μετατροπή των δύο κενών θέσεων ως Επιμελητού Α, ήδη από το καλοκαίρι του 2017 και σε συνδυασμό με τον πρόσφατο χαρακτηρισμό ως Άγονο, οι θέσεις θα προκηρυχθούν με αύξηση στον μισθό των νέων Ιατρών κατά 800 ευρώ περίπου μηνιαίως, ένα πολύ ισχυρό κίνητρο που θα οδηγήσει στην άμεση κάλυψή τους.
Ε. Τέλος, αναφορικά με την άρση της απομόνωσης του νησιού έχουν γίνει τα εξής:
Στις 26 Ιουλίου του 2017 υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, η νηολόγηση δύο νέων πλοίων, των πλοίων «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Ι» και «ΖΕΦΥΡΟΣ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.
Επίσης δόθηκε άδεια και για δεύτερο καράβι στην γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.
Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα με όλους τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Σαμοθράκης. Αντίστοιχα αναμένω από την Περιφέρεια και από εσάς προσωπικά, δεδομένου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι, να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης στο νησί το συντομότερο δυνατό.

Με εκτίμηση,
Καΐσας Γεώργιος
Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ


1 σχόλιο:

Αθανασιος είπε...

Καλα ρε, που ζει αυτος ο κ Καισας. Τι νομιζει ότι ειμαστε σε προεκλογικη περιοδο και τα λεει. Ειδε κανεις μετα από 4 μηνες κατι απ αυτά που λεει, εκτος από την υπογραφη του Κουρουμπλη και του Σαντορινιου για τη νηολογηση των σκαφων που αλοι πληρωσαν, του ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και του ΖΕΦΥΡΟΣ. Και αυτοι οι κυβερνητικοι που επισκευτηκαν το νησι, επειδή το επισκευτηκαν ενταξει και λυθηκαν τα προβλήματα. Ειπαν, Ταξαν, Υποσχεθηκαν, Εφαγαν, ειπιαν και δε ξερω κι αν πληρωσαν και εφυγαν. 4 μηνες δεν θαπρεπε κατι να δουμε? Απ ότι ακούσαμε στη τηλεωραση αυτά επαναλαμβανει και στην απαντηση του ο κ Καισας. Οι Σαμοθρακιτες όμως εδώ είναι και ακομα δεβ ειδαν τιποτα