Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Επίτιμη διδάκτορας του Δ.Π.Θ. η νεοελληνίστρια κ. Μarie-Paule Masson-Vincourt

Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανακηρύχθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier 3, κ. Μarie-Paule Masson-Vincourt.
Στη τελετή παρευρέθηκε ο  Γενικός  Πρόξενος της Γαλλίας



στη Θεσσαλονίκη κ. Philippe Ray, αλλά και μαθητές  της κ. Masson, απ όλη την Ελλάδα. Η κ. Masson ενδύθηκε την τήβεννο του ΔΠΘ, το οποίο αναγνώρισε τη σημαντική της συμβολή τόσο στο ακαδημαϊκό έργο, όσο και στη διατήρηση της νεοελληνικής φιλολογίας στο εξωτερικό.
Η ομιλία του κ.Σταύρου Τουλουπίδη.
Αξιότιμοι Συνάδελφοι,
Κύριε Πρόξενε,
Αγαπητοί φοιτητές,
Κυρίες και Κύριοι
Είναι ύψιστη τιμή για το ΔΠΘ να υποδέχεται σήμερα στα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας  του,μία εξέχουσα προσωπικότητα, των γραμμάτων και της επιστήμης , που κατέθεσε το δικό της και ιδιαίτερο και ανεκτίμητο κεφάλαιο στην παγκόσμια τράπεζα της κλασσικής και νεοελληνικής φιλολογίας την ξεχωριστή Γαλλίδα ελληνίστρια κ. Marie-Paule  Masson-Vincourt, της οποίας ο πνευματικός και επιστημονικός βίος είναι ταυτισμένος  με τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό, αφού το πάθος της για τον ελληνισμό την αναδεικνύει σε κορυφογραμμή του σπουδαίου ρεύματος των Ευρωπαίων που υπηρέτησαν τον φιλελληνισμό με ανιδιοτέλεια , συνέπεια και ειλικρίνεια .
Την  αναγορεύουμε με αισθήματα  ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο της , σε επίτιμη διδάκτορα , τιμώντας με την απόφαση μας μια διορατική και ευαίσθητη ελληνίστρια , που διακρίθηκε για τον πρωτότυπο  και αυθεντικό επιστημονικό  λόγο της , την κομψότητα , την ακρίβεια , τη συνέπεια  της γραφής της.
Η επιφανής κόρη της πατρίδας του Μοντεσκιέ  και του Βολταίρου , η συμβολή της οποίας στην κατανόηση και προβολή των αξιών του ελληνισμού είναι ανεκτίμητη , γίνεται σήμερα μια Θρακιώτισσα, μέσω της επιστήμης και του ΔΠΘ. Στη Θράκη θα συναντάει τις ζωντανές αυθεντικές εκφράσεις της ελληνικής πνευματικής κληρονομιάς , επιστήμονες με ήθος  και θυσιαστική προσφορά , φοιτητές που διψούν για γνώση, πολίτες που σέβονται και αγαπούν τους επιστήμονες που αναβλύζουν πάθος για τον ελληνισμό , όπως η φιλέλλην φίλη μας.
Είναι εντυπωσιακά , συγκινητικά και συγκλονιστικά αυτά που γράφει στον πρόλογο της στην ελληνική έκδοση του βιβλίου της ΅Ο Παύλος Καλλιγάς και η ίδρυση του ελληνικού κράτους΅.
΅Εύχομαι ο Έλληνας αναγνώστης να συγχωρέσει σε μια Γαλλίδα , που από την πιο τρυφερή της νεότητα μελετάει με πάθος τις περιπέτειες του Ελληνισμού , την τόλμη της να αγγίξει έναν συγγραφέα του οποίου το έργο  έχει μείνει ως τώρα απρόσιτο  και την προσπάθεια της να προσεγγίσει το δύσκολο θέμα της ελληνικής ταυτότητας ΅.
Αυτή η αποκαλυπτική εξομολόγηση της είναι  η πεμπτουσία της ενότητας της συνέχειας και της ιδιοπροσωπίας του ελληνισμού; το έσχατο νόημα της ύπαρξης του.
Όπως ο οραματιστής Π. Καλλιγάς  υπερασπίσθηκε τον 19ο αιώνα τη διαλεκτική  σύνθεση του νεοελληνικού με τον δυτικό ευρωπαϊκό πολιτισμό, η κ. Marie-Paule Masson -Vincourt αναζητά και τεκμηριώνει τη σύγχρονη ταυτότητα του ελληνισμού , αναψηλαφώντας το πρόσωπο του.
Έχω την βαθειά πεποίθηση ότι θα πρέπει ν¨ανακηρυχθεί από το ελληνικό κράτος
΅ Πρέσβειρα  του Ελληνισμού΅ όπως η Ζακλίν Ντε Ρομιγί.
Είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής που μπορούμε να της αποδώσουμε.
Αγαπητή και φίλη κ. Marie-Paule  Masson -Vincourt

Καλώς ήρθες στη Θράκη. Καλώς ήρθες στο ΔΠΘ.
Σε καλωσορίζουμε μ¨έναν στίχο του Γεωργίου Σεφέρη
΅Λίγο ακόμα
Θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν΄ ανθίζουν
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο
τη θάλασσα να κυματίζει
Λίγο ακόμα,
να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα΅






Δεν υπάρχουν σχόλια: