Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Αναξιοποίητα τα φράγματα στον Ν. Έβρου! O καταβεβλημένος κόπος των Ελλήνων παραμένει ανεκμετάλλευτος!!

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αλλά και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τα αναξιοποίητα φράγματα στον Ν. Έβρου αλλά και προτάσεις για νέα φράγματα.
Συγκεκριμένα από τα πέντε φράγματα που σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων υπάρχουν στον νομό, χρησιμοποιούνται μόνο τα δύο: το φράγμα Καλύβας-Κομάρων (Δημ. Ενότητα Κομάρων, Δήμος Ορεστιάδας) και το φράγμα στην τοποθεσία Διπόταμος (Δημ. Ενότητα Τραϊανούπολης, Δήμος Αλεξανδρούπολης) και μάλιστα χωρίς



να αξιοποιείται το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Τα υπόλοιπα φράγματα (Λύρας ΙΙ Δ.Ε. Τυχερού, Δήμ. Σουφλίου, Καβησσού Δ.Ε. Φερρών, Δήμ. Αλεξανδρούπολης,και Προβατώνα Δ.Ε. Φερρών, Δήμ.Αλεξανδρούπολης) έχουν παραδοθεί εδώ και μια δωδεκαετία χωρίς να αξιοποιηθούν ποτέ για την αναβάθμιση της ύδρευσης και της άρδευσης, απαξιώνοντας επενδεδυμένο κεφάλαιο από το υστέρημα των Ελλήνων που δεν ‘επέστρεψε’ ακόμα τα οφέλη σε οικισμούς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Στην Γραπτή Ερώτηση προτείνεται η ενεργοποίηση των υφιστάμενων φραγμάτων, αλλά κι ο προγραμματισμός κατασκευής νέων φραγμάτων, των οποίων οι μελέτες έχουν προταθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών στον ΠΔΕ 2017 και αφορούν το φράγμα Δερείου (Δημοτική Ενότητα Μ.Δερείου, Δήμος Σουφλίου) και το φράγμα Μάνθειας (Δημοτική Ενότητα Φερρών) προκειμένου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κι αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου της περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: