Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Παραχωρείται αγροτεμάχιο στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα

Τις επόμενες μέρες υπογράφεται η παραχώρηση αγροτεμαχίου (εμβαδού 33.501 τ.μ.) στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας  στην Ορεστιάδα  όπως προέκυψε από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατάθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αίτημα αφορούσε την παραχώρηση του εν λόγω αγροτεμαχίου για να  εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της Σχολής και με απώτερο σκοπό να



δημιουργηθεί  ένας πρότυπος αγρός για την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στους τελικούς της αποδέκτες.
Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, η έκβαση της οποίας είχε απόλυτα θετικό πρόσημο για τα πανεπιστημιακά τμήματα που εδράζονται στην Ορεστιάδα. Κατά την εισήγησή της η κα. Γκαρά υπογράμμισε την εξαιρετική σημασία της λειτουργίας της σχολής και τη συμβολή  της στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας αλλά και στην εξέλιξη της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής στο νομό, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Σημειώθηκε πως για την εξέλιξη του τμήματος απαιτείται η έμπρακτη στήριξη από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων ώστε η επιστημονική γνώση να συμβάλει ουσιαστικά στην διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η Βουλευτής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ήδη το Υπουργείο κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα  στην παραχώρηση κτιρίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ, η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων εργαστηρίων, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για το τμήμα.
Από τη μεριά του ο Υπουργός κ. Αποστόλου σημείωσε πως βασική προϋπόθεση για την προαγωγή και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας αποτελεί η δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα ανθρώπων με κατάλληλη επιμόρφωση και υψηλή εξειδίκευση και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως βασικό στόχο να ενισχύσει το εν δυνάμει προσωπικό που εκπαιδεύεται και πρόκειται να ασχοληθεί με τον τομέα αυτό.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση υπογραφή της απόφασης παραχώρησης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως συνέχεια της αποτελεσματικής συνεργασίας με το συγκεκριμένο τμήμα και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις υπηρεσίες του Υπουργείου η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας  θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την έκταση για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Όπως υποστήριξε η Βουλευτής, η ιδιαίτερα ευχάριστη έκβαση του αιτήματος μας αναμένουμε να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην δημιουργική συνεργασία της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και οικονομία και κυρίως με τους παραγωγούς και τους αγρότες.
Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως,  ο τόπος μας έχει ανάγκη από μια νέα εποχή καλλιέργειας και αγροτικής οικονομίας και ο κάθε ένας από μας οφείλει να προσπαθήσει τα δέοντα για να πετύχουμε τον σκοπό αυτό.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κα. Γκαρά έκανε λόγο και για τη σημασία αξιοποίησης της σχολάζουσας περιουσίας, που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του δημοσίου αλλά παραμένει για δεκαετίες ανενεργή. Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση για την παραχώρηση τέτοιου είδους ιδιοκτησίας σε αγροτικές κοινότητες και κοινότητες παραγωγών ώστε να ενισχυθεί έμπρακτα το έργο αυτών των ανθρώπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: