Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ο Δημήτρης Ρίζος για την μεταρρύθμιση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (βίντεο)

Η χθεσινή ομιλία του Βουλευτή Έβρου κ. Ρίζου Δημήτρη στην Βουλή των Ελλήνων για το υπό ψήφιση Ν/Σ για την Μεταρρύθμιση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ θα το πάρω λίγο ανάποδα. Ποιο είναι το συνταγματικό καθήκον αυτής της Κυβέρνησης; Η λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Τι γράφει η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας στην αιτιολογική έκθεση; Η στρατηγική αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,



η διασφάλιση του δικαιώματος του πληθυσμού σε δωρεάν, καθολική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών, η διαφανής και δημοκρατική διοικητική οργάνωση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η διασφάλιση της προάσπισης των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή, συνάδελφοι και συναδέλφισσες; Προσωπική μου γνώμη είναι ναι.
Δεν θα μπω στις διάφορες διατάξεις του νόμου, τις έχουν υποστηρίξει πολλοί συνάδελφοι. Δεν χρειάζεται να τα λέμε πολλές φορές. Αλλά ένα πράγμα πρέπει να λέμε πολλές φορές: ότι δεν είμαστε ίδιοι. Δεν είμαστε ίδιοι και στον τομέα της υγείας.
Η δική μας πολιτική πρόταση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγειάς είναι διαφορετική, έχει άλλη στόχευση, είτε το θέλουμε είτε όχι. Γιατί εμείς έχουμε το εξής στον νου μας, ότι το δημόσιο έχει υποχρέωση να καλύπτει τις ανάγκες και ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται στη ζήτηση, δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Ένα που είναι βασικό για εμάς είναι ότι βάζουμε την ομάδα υγείας, δεν βάζουμε μόνο το πρόσωπο του ιατρού που όλα τα κάνει. Πρέπει να υποστηρίζεται σωστά, για να μπορέσει να δουλέψει και στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας και στο μέλλον. Είκοσι πέντε χρόνια είμαστε στην πρωτοβάθμια φροντίδα, συνάδελφοι, το ζήσαμε από πολλές μεριές. Και ξέρετε, στην αξιολόγηση του ιατρού και γενικότερα του έργου της μονάδας υγείας ο κοινωνικός περίγυρος είναι πολλές φορές και σκληρός, είναι απαιτητικός και ζητάει να ανταποκριθούμε όλοι μας σε αυτό που λέμε, στη δωρεάν, ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Έτσι περνάει η αξιολόγηση η κοινωνική, συνάδελφοι, και γίνεται και θα είναι και πολύ σκληρή, γιατί το ξέρουμε ότι θα είναι έτσι. Άρα, πρέπει να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις από τώρα και αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Έχουν γίνει πάνω από τριάντα ενέργειες, προσπάθειες, για να φτάσει εδώ που ήρθε αυτό το νομοσχέδιο: όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες και για τη χρηματοδότηση και για τη γεωγραφική κατανομή και για τη στόχευση.
Αυτό ακριβώς είναι το εχέγγυο ότι αυτή τη φορά αυτή η μεταρρύθμιση του χώρου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα πιάσει τόπο. Γιατί επιχειρήθηκε άλλες δύο φορές: Μία φορά με τον κ. Δοξιάδη και μία φορά με τον ν. 1397/1983, αλλά έμεινε από καύσιμα. Γιατί; Γιατί δεν υποστηρίχθηκε πολιτικά και κοινωνικά. Ενώ είχε όλη την κοινωνική στήριξη, υποβαθμίστηκε και υπονομεύθηκε πολιτικά από εκείνους που δεν είχαν διάθεση να συγκρουστούν με συμφέροντα ή έκαναν κομπρεμί με κάποια τμήματα αυτών των συμφερόντων.
Είναι η ώρα να απαντήσω και για το θέμα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Είναι η πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε, εδώ και εβδομήντα χρόνια, που είναι καλυμμένες και οι τριάντα πέντε οργανικές θέσεις γιατρών νοσοκομείου. Και οι τριάντα πέντε, συνάδελφοι!
Κάποιος άλλος συνάδελφος μίλησε για Αδριανούπολη και για επισκέψεις. Αυτό ήταν πριν από μία εικοσαετία, όταν οι μετανάστες –το είπαν και άλλοι εδώ πέρα- που επισκέπτονταν την περιοχή μας δεν είχαν πού να πάνε και πήγαιναν στην Αδριανούπολη. Αυτό, όμως, τέλειωσε τώρα. Ας το ξεγράψουν αυτοί οι συνάδελφοι που το έλεγαν από τη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους.
Θέλω να πω και κάτι άλλο. Πρέπει να ξέρουν ότι και οργανόγραμμα θα έχει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στήριξη θα έχει, που την έχει, και σε προσωπικό θα έχει, γιατί και νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό παρουσιάστηκαν στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Άρα, και οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Έβρου και λόγο έχουν και γνώση έχουν και τον νου τους έχουν, για να μπορούν να στηρίζουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εβρίτικου λαού. Ποτέ, μα ποτέ δεν ακούστηκαν από τα χείλη τους ανακρίβειες ή ψέματα. Και αυτά τα λέω μετά λόγου γνώσεως.
Άρα, θα πρέπει να είμαστε όλοι σ’ αυτόν τον χώρο πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα θέματα υγείας στο Νομό μας και γενικότερα στην Ελλάδα.
Σας καλώ να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα να στηρίξουμε τα βήματα για την εφαρμογή του. Γιατί εκεί θα κριθεί και η δική μας καλή πρόθεση, αλλά και η ανταπόκριση από την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου