Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Π.Α.ΜΕ. Έβρου: Για τη λειτουργία καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει



κλειστή την ημέρα αυτή.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).
Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.
Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τη μία εισάγουν έθιμα που εντατικοποιούν τη δουλειά των εργαζομένων (βλέπε Μαύρη Παρασκευή) και από την άλλη παραβλέπουν ότι έθιμο δεν συμβαδίζει με την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Όλοι εμείς που δουλεύουμε απλήρωτοι - με ελαστικές σχέσεις, που πληρωνόμαστε με τρεις και εξήντα, σπαστά και χωρίς ρεπό, που μας αναγκάζουν “για την ανάπτυξη τους και τα κέρδη τους” να δουλεύουμε Κυριακές, “Μαύρες Παρασκευές - Λευκές και Κόκκινες Νύχτες”, του Αγίου Πνεύματος και όποτε γενικά συμφέρει τους μεγάλους επιχειρηματίες.
Ήρθε η ώρα να δώσουμε τη δική μας απάντηση!
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Αυτή τη περίοδο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να συσπειρωθούμε γύρω από το κλαδικό μας σωματείο. Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες επιδεινώνουν την θέση μας, μιας και προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα.
Καθημερινά, εμφανίζεται μπροστά μας η ανάγκη να διεκδικήσουμε την ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Αρκετές θυσίες κάναμε - Αρκετά αντέξαμε την εκμετάλλευση.
Εμείς, οι εργαζόμενοι, έχουμε τη δύναμη να αντιπαλέψουμε την πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια, να αγωνιστούμε για τις δικές μας ζωές, για τις δικές μας ανάγκες.
Γραφόμαστε μαζικά στο σωματείο, το ενισχύουμε και στις εκλογές, συμμετέχουμε στις δράσεις του.
Δυναμώνουμε το σωματείο! Δυναμώνουμε τη φωνή των εργαζομένων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Ξενοδοχείο «ΑΘΗΝΑ», K.Παλαιολόγου 53
Τρίτη 20/6 από τις 14:00 μέχρι τις 22:00
Τετάρτη 21/6 από τις 12:00 μέχρι τις 20:00
Πέμπτη 22/6 από τις 14:00 μέχρι τις 21:00





Δεν υπάρχουν σχόλια: