Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, 14 Ιουνίου

Στις 14 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη θα εορταστεί για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο. Ένα ετήσιο θεσμοθετημένο γεγονός από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Η μέρα αυτή γιορτάζει και ευχαριστεί τους Εθελοντές Αιμοδότες για την προσφορά τους και εστιάζει στην ασφάλεια με αυτάρκεια αίματος παγκοσμίως.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότηεορτάζεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Κοινότητα Μετάγγισης Αίματος και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας – FIODS.
Με την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζουμε και τιμάμε παγκοσμίως τους Εθελοντές Αιμοδότες που κάθε χρόνο σώζουν εκατομμύρια ζωές και δίνουν ανακούφιση σε ασθενείς με καρκίνο, θαλασσαιμία και ένα σωρό άλλες ασθένειες, καθώς και θύματα ατυχημάτων. Για το αίμα και τα παράγωγά του δεν υπάρχει υποκατάστατο, έτσι χωρίς αυτήν την προσφορά, δηλαδή το Αίμα του Εθελοντή Αιμοδότη, πολλοί ασθενείς θα πέθαιναν.
Φέτος η κεντρική ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι η ανάγκη για βελτίωση της ασφάλειας και της επάρκειας αίματος, μέσα από 100% εθελοντική και μη αμειβόμενη προσφορά αίματος και παραγώγων. 
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας, η FIODS, παρακινεί χώρες που προγραμματίζουν και προσαρμόζουν τον εθνικό σχεδιασμό τους για το αίμα, να τον βασίσουν πάνω σε προγράμματα εξολοκλήρου εθελοντικής και μη αμειβόμενης προσφοράς. Επιπλέον, ενθαρρύνει τις χώρες που έχουν συστήσει μηχανισμούς εισαγωγής/αγοράς αίματος και παραγώγων αμφίβολης ασφάλειας που προέρχονται από αμειβόμενους μη εθελοντές δότες τρίτων χωρών, να συνάψουν συνεργασίες με άλλες χώρες για την εξεύρεση των αναγκαίων ποσοτήτων που λείπουν, μόνο από αίμα προερχόμενο από ασφαλείς μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες.
Κατά τη διάρκεια του έτους εθελοντές αιμοδότες προσέρχονται για αιμοδοσία καθημερινά και αφιερώνουν λίγα λεπτά από την ημέρα τους δύο τρείς φορές τον χρόνο, στον συνάνθρωπό τους.
Αυτοί οι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες που σώζουν ζωές με την αφοσίωσή τους, το πάθος και την γενναιοδωρία τους, τιμώνται παγκοσμίως την 14η Ιούνη με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους κατά τόπους Συλλόγους, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), καθώς και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIODS-IFBDO), της οποίας είμαστε δραστήριο μέλος.

έρευνα από το διαδίκτυο
Με εκτίμηση
Κοντακίδης Κ. Αναστάσιος


Δεν υπάρχουν σχόλια: