Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Δωρεάν ψηφιακό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές του Έβρου

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης   και το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορά στη δράση "Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μόνιμων Κατοίκων των Απομακρυσμένων Περιοχών της Χώρας στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης" ΕΚ Β 1203/5-4-2017)
Πρόκειται  για τη δράση, μέσω της οποίας οι μόνιμοικάτοικοι απομακρυσμένων  περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών περιοχών του νομού Έβρου,  έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν και να αποκτήσουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η απόφαση αυτή.
Βασικός στόχος της δράσης  και όλες οι προσπάθειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στις σύγχρονες ραγδαία εξελισσόμενες ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες στους δικαιούχους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών της Ελληνικής Επικράτειας. Με τη δράση αυτή προβλέπεται ουσιαστικά η τεχνολογική ενίσχυση της Περιφέρειας και των πολιτών που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας και η μείωση του τεχνολογικού χάσματος μεταξύ των πολιτών της χώρας και των γεωγραφικών τμημάτων αυτής.
Επί της ουσίας, ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα για την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην επικοινωνία και στη πληροφόρηση, μέσω της αξιόπιστης και ποιοτικής τους πρόσβασης σε πληθώρα προγραμμάτων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης.
Συγκεκριμένα, με δημόσια επιχορήγηση θα καλύπτεται το κόστος χορήγησης του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορικό τερματικό - «πιάτο» και δορυφορικό αποκωδικοποιητή, καλωδίωση και άλλα ειδικά εξαρτήματα, με εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών) στους δικαιούχους της δράσης και, κατά περίπτωση, την εγκατάστασή του. Οι πάροχοι, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής δορυφορικής τηλεόρασης, δεσμεύονται να παρέχουν στους δικαιούχους δωρεάν (χωρίς συνδρομή) την εγκατάσταση του δορυφορικού εξοπλισμού και χωρίς την χρονικό περιορισμό πρόσβαση  στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας, αποκλειστικά για οικιακούς χρήστες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται περίπου στο 1,97 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με δημόσια επιχορήγηση, μέσω της οποίας κάθε δικαιούχος θα επιλέγει τον πάροχο και το πρόγραμμα που τον εξυπηρετεί. Υλοποιείται δε από τους δήμους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδιο κοινωνικών δράσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών», που χρηματοδοτείται από το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - ΕΕΤΤ.
Με την έκδοση του οδηγού υλοποίησης, που αναμένεται στο προσεχές διάστημα, οι δικαιούχοι θα μπορούν έως και 31/10/2017 να κάνουν αίτηση στους κατά τόπους Δήμους για να πιστοποιείται η μόνιμη κατοικία τους στις εν λόγω περιοχές, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση της δημόσιας επιχορήγησης.
Η δράση αυτή, που είναι αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας από τη μεριά του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τους Βουλευτές των εν λόγω περιοχών, έρχεται να καλύψει ουσιαστικά τα κενά στους χάρτες συχνοτήτων, που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα οποία άφησαν, μεταξύ άλλων, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη μεγάλα τμήματα πληθυσμών και στους τρεις νομούς της Θράκης.
Συγκεκριμένα για το νομό Έβρου, το σύνολο των δωρεάν δορυφορικών εγκαταστάσεων ανέρχεται στον αριθμό των 4.361 νοικοκυριών και αφορά τις εξής  δικαιούχες περιοχές:
1. Δήμος Αλεξανδρούπολης:
Αγνάντια, Κίρκη, Μάκρη, Λουτρά Τραϊανουπόλεως, Λουτρός, Πεύκα, Γεμιστή, Κήποι, Δορίσκος, Καβησός, Ιτέα
2. Δήμος Διδυμοτείχου:
Καρωτή, Σιτοχώρι
3. Δήμος Ορεστιάδας:
Δίκαια, Δίλοφος, Θεραπειό, Μηλέα, Ορμένιο
4. Δήμος Σαμοθράκης
Θέρμα, Λάκκωμα, Ξηροπόταμος, Σαμοθράκη
5. Δήμος Σουφλίου:
Γονικόν, Μέγα Δέρειον, Μικρόν Δέρειον, Πετρόλοφος, Ρούσσα, Σιδηροχώρι, Αμόριο, Κυριακή, Λάβαρα, Μάνδρα, Κόρυμβος, Μαυροκκλήσι, Αγριάνη, Πρωτοκκλήσι, Λυκόφως


Δεν υπάρχουν σχόλια: