Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η αποπροσανατολισμένη Ευρώπη και η έννοια λαϊκισμός

Του Μάνδαλου Παναγιώτη.
e-mail: mandalospanos@yahoo.gr,  f/b.@ Mandalos Panagiotis
Και γίνανε οι εκλογές στην Γαλλία, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές στην Ολλανδία. Τα αποτελέσματα ίσως από πολλούς αναμενόμενα..ίσως και φυσιολογικά. Για πολλούς και ιδίως τους δημοσκόπους ….ίσως εξωπραγματικά. Και όμως ο παλιός κομματικός μηχανισμός και το σύστημα μέχρι τώρα που διαφέντευε την Ευρώπη κατέρρευσε. Έξω ο Ολαντ …που ούτε τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα, καταβαράθρωση του Σοσιαλιστικού κόμματος ..αλλά και του διεφθαρμένου δεξιού αντιπροσώπου, που δεν έλεγε να παρατηθεί παρά τα



αλλεπάλληλα σκάνδαλα..μέχρι που ηττήθηκε και στο τέλος η άκρα δεξιά με ένα Ζιγκολό στην τελική ευθεία. Και φυσικά πολλοί αναθάρρησαν..Εδώ ο Μητσοτάκης που μέχρι πρότινος διαμόρφωνε ιδέες για τον διεφθαρμένο Φιγιόν..και υποστήριξη, ξαφνικά όταν πάτωσε …τα έριξε στον Μακρόν. Θα πει κανείς, μπορούσε να βγει κάποιος που ακόμα δεν μπήκε στην πολιτική ζωή να είναι βουτηγμένος στα σκάνδαλα; Και όμως εδώ οι δικοί μας πρώην διοικούντες εδώ και 35ετια..το καυχώνται. Αλήθεια γιατί άφησαν την χώρα να καταρρεύσει και θέλουν να την ξανασώσουν τώρα;
Στις άλλες εκλογές, ο φίλος μας ο πλαστογράφος των πτυχίων ….ο Ντάισεμπλουμ, αυτόν που οι δικοί μας βουλευτές εκθείαζαν σαν το μεγάλο κεφάλι …αλλά με λιγοστό μυαλό μέσα, θα έλεγα εγώ, καταβαραθρώθηκε από τον ίδιο του τον λαό. Τι έχουνε να πούνε λοιπόν οι δικοί μας βουλευτές, για τον άρχοντα τους των δαχτυλιδιών..μάλλον των σκουριασμένων και σαθρών δαχτυλιδιών;.. Ίσως και τίποτα, αφού ήτανε στο ίδιο μήκος.
Και όμως πολλοί αναφωνούν. Κατέπεσε ο λαϊκισμός. Και τι θεωρούν λαϊκισμό ή και λαϊκιστή; Κάποιον που υπόσχεται καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κάποιος που την δουλειά δεν την υπόσχεται σαν δουλεία αλλά σαν απασχόληση αντάξια του προς το ζειν. Γιατί κάτι μας έλεγε ο Μητσοτάκης και ο Βενιζέλος ότι και τα 500 ευρώ είναι πολλά για εργασία, αλλά το δικό τους το ταγάρι έπαιρνε μισθό με τριπλό μηδενικό, μαζί με πολλά μέλη της οικογένειας.
Λαϊκισμός είναι όταν η ανεργία που την έφτασαν στο 27-30%....και με μισθούς πείνας..είναι η μείωση της; …Λαϊκισμός είναι ότι στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια πρέπει να υπάρχουν διδάσκοντες με όχι μισθούς πείνας …αλλά με κανονικούς μισθούς αντάξιοι του επιπέδου ζωής;
 Ότι στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές και όχι εξαντλητικά οράρια που ίσως φέρουν και μεγάλα λάθη.
Ότι πρέπει να έχουμε αστυνομία και στρατό ….εδώ είχαν κλείσει και τις σχολές της αστυνομίας και του στρατού για τρία χρόνια και κόπτονται μερικοί τώρα.
Ότι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει αν υπάρχουν συνθήκες εργασίας που αντιπροσωπεύουν την εργασία και όχι την δουλεία; Ότι το λαθρεμπόριο, η τοκογλυφία και η αισχροκέρδεια δεν είναι κέρδος και μαγκιά, αλλά διώκεται ποινικά.
Όλα αυτά τα θεωρούν Λαϊκισμό;
Το ότι το Ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα με σαθρά μέσα και κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα από τους έχοντες την εξουσία άφησε στην ανεργία και στην απαξίωση εκατομμύρια εργαζόμενους πολίτες..Αυτό το θεωρούν..μέτρα για την εξυγίανση των οικονομικών. Και φυσικά των οικονομικών δρώμενων των χωρών. Αλλά όταν μπει δικαστής ή εισαγγελέας..και λέω όταν μπει γιατί εκεί και αν η διαφθορά αγγίζει κόκκινο …τότε βγάζουμε και κενέναν νόμο περί απαλλαγής ευθύνης ….και όλα καλά και άγια.
Και φυσικά ο απλός κόσμος, που ναι μεν εξαφάνισε σε ποσοστά τους έχοντες την εως τώρα εξουσία, αλλά με σαφή τα σημάδια της κόπωσης και της σύγχυσης.
Π.χ. Ο Μακρόν..είναι νέος αλλά είναι ένας άνθρωπος..παντρεμένος με μια βιομηχάνισσα…καθηγήτρια του…..27 χρόνια μεγαλύτερη και …..παράφορα ερωτευμένος ….και πρώην τραπεζίτης. Άρα κάτι πήγε κατ ευχή για τους διαπλεκόμενους με τους ανθρώπους τους πάλι στην εξουσία. Και από την άλλη η ακροδεξιά Λεπέν ….με ότι αυτό σημαίνει …ή πρέπει να εναποθέσουμε εκεί τις ελπίδες;
Βέβαια το σκηνικό θυμίζει και λίγο Γερμανία του 30/1/1933, όταν ο Χίτλερ ανέβαινε στην εξουσία. Οικονομική κρίση στην Γερμανία, ένας αλός σε απόγνωση και να το φρούτο ωρίμασε και έτοιμο για την καταστροφή. Ας ελπίσουμε πως όχι. Από την άλλη τι να περιμένεις από τον Φιγιον τον εκπρόσωπο του παλιού καταστεμένου.
Αυτού του παλιού κατεστημένου που έκανε την νικήτρια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου υποχείριο τυφλό της Γερμανίας. Και μάλιστα άβουλο παίκτη των θελήσεων του Σόμπλε και της παρέας τους. Άχρωμοι πολιτικοί, που χωρίς τσίπα και ντροπή υποδαύλισαν την οικονομία και υπονόμευσαν την ίδια τους την χώρα.
 Κάτι χειρότερο έγινε βέβαια από τους δικούς μας πολιτικούς που απαξίωσαν αποσάθρωσαν και εξευτέλισαν κα΄θε έννοια Ελληνικής πραγματικότητας..παραδίδοντας την χώρα με τεράστιο και καταχρηστικό χρέος στο έλεος των Γερμανών, χωρίς χρήμα, χωρίς παραγωγική δραστηριότητα, με την επίμονη συνεχώς λέξη λαϊκισμός. Και για όποιον έλεγε την πραγματικότητα..μέχρι που φτάσαμε στο σημείο, οι Εθνικιστές Αδωνης, Βορίδης κλπ πρώην στελέχη της ΕΠΕΝ, να διαλαλούν και να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους υπέρ του μνημονίου και της παράδοσης της Εθνικής κυριαρχίας που εψήφισαν τρεις κιόλας φορές, από το πρώτο  μνημόνιο…. Και δεν το ονόμασαν προδοσία..αλλά πραγματικότητα για την διάσωση της χώρας. Έλεος ποια, πιο Εφιάλτες ακόμα και από τον Εφιάλτη που στο τέλος το μετάνιωσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: