Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης : «Ο Έλληνας Τούρκος», Παρουσίαση βιβλίου του Χρίστου Χριστοδούλου

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, 7:00 μ.μ.
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Χριστοδούλου: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ
και ο συγγραφέας, Χρίστος Χριστοδούλου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Β. Κούγκουλος, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:



Η ανακάλυψη ενός επιφανούς Τούρκου πολιτικού που είχε ελληνική καταγωγή δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, αν και οι σχέσεις των δύο λαών είναι περισσότερο στενές απ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς εκατέρωθεν του Αιγαίου.
Η περίπτωση του ανθρώπου αυτού που παραμένει ελάχιστα γνωστή στην χώρα μας δεν απασχόλησε παρά κάποιους ερευνητές στην Χίο όπου γεννήθηκε και τους συγγενείς του στην Κωνσταντινούπολη όπου εν συνεχεία έζησε και αναδείχτηκε.
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο εάν αυτός ήταν πράγματι έλληνας και από πιο σόι της Χίου καταγόταν. Κανείς δεν ασχολήθηκε με την ζωή και το έργο του, που σε πολιτικό, επιστημονικό και πνευματικό επίπεδο υπήρξε πολύ σημαντικό, έτυχε μάλιστα τεράστιας διεθνούς προβολής στην εποχή του.
Για τον συγγραφέα του βιβλίου είναι προφανές ότι η σιγή που περιβάλλει αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι μια ακόμα απόδειξη της καχεξίας των ελληνοτουρκικών αισθημάτων, που ότι κι αν λέγεται, παραμένει δυστυχώς αθεράπευτη.
Εν κατακλείδι, αυτός ο Έλληνας σκλάβος από την Χίο έφτασε στον θρόνο του Μεγάλου Βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ίδια περίοδο που,
    οι λαοί της διεκδικούσαν την εθνική τους αποκατάσταση,
    οι Ρωμιοί ήταν το ανερχόμενο ρεύμα της χώρας,
    οι Ρώσοι στρατοπέδευαν έξω από την Κωνσταντινούπολη,
    οι διεθνείς δανειστές απομυζούσαν την Αυτοκρατορία,
    οι προοδευτικές δυνάμεις διεκδικούσαν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
    ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ παρότι διορατικός, ευφυής κι εκσυγχρονιστής, υπονόμευε κάθε απόπειρα ουσιαστικής πολιτικής μεταρρύθμισης.
Μέσα από μια πυκνή και γλαφυρή τεκμηρίωση, το βιβλίο αποκαλύπτει την ταραχώδη περιπέτεια της ζωής του ως πολιτικού, μεταρρυθμιστή, διπλωμάτη, οικογενειάρχη, αποστάτη, εξωμότη, Έλληνα και μαζί Τούρκου, ή μάλλον, ούτε Έλληνα, ούτε Τούρκου. Με φόντο την αυτοκρατορική, πολυεθνική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα όπου μεγαλουργούσε η ακούραστη εβραϊκή κι ελληνική επιχειρηματικότητα.
Ο Χρίστος Χριστοδούλου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κατάγεται από την Ξάνθη. Ήταν διευθυντής στα Γραφεία Αθηνών των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Διευθυντής της Δορυφορικής τηλεόρασης της ΕΡΤ, και ξένος ανταποκριτής σε αμερικανικά, κυπριακά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ήταν επίσης Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Γρίβα και Σύμβουλος Τύπου του αειμνήστου καθηγητή Ξενοφώντος Ζολώτα.
Ο Χρίστος Χριστοδούλου τιμήθηκε το 2006 με το μεγάλο δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις, διοίκηση επιχειρήσεων και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Μιλά άριστα την αγγλική, ιταλική και γαλλική γλώσσα.
Έχει γράψει πέντε βιβλία πού έκαναν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Το πρώτο που εκδόθηκε και στα Αγγλικά, αφορούσε τους Αδελφούς Μανάκη, πρώτους κινηματογραφιστές των Βαλκανίων, και το δεύτερο τον εκδότη της Β. Ελλάδας Ιωάννη Βελλίδη. Το τρίτο του βιβλίο για την ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έκανε 12 εκδόσεις μεταξύ 2007 και 2009, μεταφράστηκε στα τουρκικά το 2008, έγινε ντοκυμανταίρ το 2009, και μπέστ σέλλερ στην Τουρκία. Είναι το πρώτο ιστορικό βιβλίο έλληνα πού εκδόθηκε στην Τουρκία και αφορά την ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: