Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Οι Τούρκοι αμφισβητούν και την Σαμοθράκη!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Ατελείωτες είναι οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες βαίνουν κλιμακούμενες τουλάχιστον μέχρι το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα, το οποίο συμπίπτει με το ελληνικό Πάσχα.
Χθες οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέα ΝΟΤΑΜ αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας να συμπεριλάβει σε σχεδιασμό ασκήσεων την Σαμοθράκη.



Η τουρκική ΝΟΤΑΜ 1009/17 εκδόθηκε ως απάντηση στην ελληνική ΝΟΤΑΜ A0436/17 με την οποία δεσμεύονταν περιοχές ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η τουρκική ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της από τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το προσάρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ η Σαμοθράκη (την όποια αναφέρει παρανόμως με την τουρκική ονομασία Semadirek) βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και το νησί και οι ζώνες της, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σενάριο στρατιωτικών ασκήσεων.


Οι ελληνικές Αρχές απάντησαν στην τουρκική πρόκληση με την ΝΟΤΑΜ Α0444/17 με την οποία χαρακτηρίζουν την τουρκική ΝΟΤΑΜ παραπλανητική και στερούμενη κάθε νομικής βάσης, καθώς δεν υπάρχει όπως επισημαίνεται καμία υποχρέωση από οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη που είναι σε ισχύ για αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκης.
Παράλληλα καταγγέλλουν την τουρκική πρακτική να αναφέρει την Σαμοθράκη με άλλη ονομασία πέραν της διεθνούς ονομασίας, κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής.





Δεν υπάρχουν σχόλια: