Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης έκθεση γελοιογραφίας του διεθνώς βραβευμένου Γρηγόρη Γεωργίου

Ο Γρηγόρης Γεωργίου δηλώνει ότι αισθάνεται την Αλεξανδρούπολη ως πατρίδα του, καθώς σε αυτήν πέρασε  ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής με την οικογένειά του, Ο πατέρας του κατάγεται από τη Σαμοθράκη και Η μητέρα του από το Σουφλί. έζησε  ΣΤΗΝ Αλεξανδρούπολη τα παιδικά του χρόνια, αλλά και τα εφηβικά. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Με τη γελοιογραφία ασχολείται συνεχώς από μικρό παιδί. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, παράλληλα με την κύρια επαγγελματική απασχόληση ως μηχανικός, συμμετέχει συστηματικά σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς γελοιογραφίας.  Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Έθνος, Βήμα, Ποντίκι) και σε πολιτιστικά περιοδικάστην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1992 έως το 2010 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης-γελοιογράφος στο σατιρικό πολιτιστικό περιοδικό  "ΤΟ  ΦιΣΤΙΚΙ’’, που εξέδιδε στην Αίγινα  μέχρι τον θάνατό του ο γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Σαραντάκος. Έργα του έχουν επιλεγεί και συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις γελοιογραφίας σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και συμπεριλαμβάνονται στους εκδοθέντες καταλόγους αυτών των εκθέσεων.
Ο Γρηγόρης Γεωργίου είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γελοιογράφων (FECO), αναγνωρίσιμος και καταξιωμένος από τους ομότεχνούς του, καθώς και από τους λάτρεις της γελοιογραφίας.
Οι διακρίσεις του είναι εντυπωσιακές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και οι συμμετοχές του στην κριτική επιτροπή διεθνών διαγωνισμών γελοιογραφίας.
1994-1995: Βραβείο Γελοιογραφίας Δημοσιογραφικού Ελληνοτουρκικού Διαγωνισμού Ειρήνης και Φιλίας ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ
2003, 2004, 2006: Κορέα. Εύφημη Μνεία
2005: Κίνα, Βραβεία καλύτερης γελοιογραφία
2009: Βέλγιο, Αργυρό βραβείο
2009: Ρωσία-Βουλγαρία, Ειδικό βραβείο
2010: Κίνα, βραβείο
2012:  Σμύρνη, Τουρκία..
Τιμητική πρόσκληση-συμμετοχή στα Εγκαίνια του Μουσείου Γελοιογραφίας., όπου το To έργο του επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη έκθεση
2012: Ζάγκρεμπ, Κροατία. Τρίτο βραβείο κοινού
2012: Άγκυρα, Τουρκία .Τιμητική πρόσκληση από το ίδρυμα Γελοιογραφίας για τη προσφορά του γελοιογραφία.
2013. Δαμασκός, Συρία. Πρώτο βραβείο. από την η ένωση Σύριων γελοιογράφων για το  διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα " 'Όχι άλλο αίμα. Θέλουμε να ζήσουμε" ( No more blood. We want to live). Ο Γρηγόρης Γεωργίου έστειλε ένα έργο  που ήταν σύνθεση με  μηνύματα από τη Guernica του Picaso, το περιστέρι από τη σύνθεση Το παιδί και το περιστέρι του ίδιου δημιουργού και τα σύννεφα των έργων του Magritte.
2013: Θήρα-Σαντορίνη. Βραβείο Κοινωνικού μηνύματος στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Δήμου Θήρας.
2013: Καλάβρυτα. Πρώτο βραβείο σκακιστικού σκίτσου
2015: Φιλιππούπολη, Βουλγαρία. Απονομή τιμητικού τίτλου Master of caricature
2015: Κερύνεια, Κύπρος. Μέλος της κριτικής επιτροπής σε Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας του Δήμου Κερυνείας.
2015: Βουκοβίνα-Ρουμανία. Δεύτερο Βραβείο και στην Βαρκελώνη, Ισπανία αποσπά Πρώτο Βραβείο.
2016: Καλάβρυτα. Μέλος της κριτικής επιτροπής στο 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό σκακιστικού σκίτσου του Σκακιστικού Ομίλου Καλαβρύτων.
Στην ετήσια εκδήλωση-κοπή πίτας του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης στις 5 Φεβρουαρίου 2017, τα μέλη του Δ.Σ του μουσείου απένειμαν τιμητική διάκριση για το έργο του και την προσφορά του στον πολιτισμό. Στο χώρο του μουσείου τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2017, έγινε επίσημα η έναρξη της έκθεσης γελοιογραφίας από τον ίδιο τον δημιουργό. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από το κοινό από Τρίτη έως Σάββατο, 11.30-13.30, στον ισόγειο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: