Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ανάπτυξη Αλεξανδρούπολης με υποσχέσεις…και…πολλά θα….

Το 2015, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας, στη «γειτονιά» μας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, του ΑSYAPORT, ενός Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων – ΣΕΜΠΟ (Containers Terminal), η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε εκ του μηδενός το 2010, αναρωτιόμουν και δεν μπορούσα να εξηγήσω πως είναι δυνατόν εμείς να έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή ενός παρόμοιου σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, από το 1995 και είκοσι χρόνια μετά να μην είναι ακόμα έτοιμο.
Το 2016, με αφορμή τις συζητήσεις τοπικών φορέων



για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης με λιμάνια της Τουρκίας,  αναρωτιόμουν και δεν μπορούσα να εξηγήσω πως είναι δυνατόν αφού αυτό ήταν εφικτό από το 2001 με νομοθετημένη Διακρατική Συμφωνία, και υλοποιήσιμο εντός επτά ημερών, εδώ το συζητάμε πάνω από δέκα χρόνια.
Από τον Οκτώβριο του 2011, με Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, οι μετοχές και τα πλήρη  δικαιώματα ψήφου των 12 μεγαλυτέρων ελληνικών λιμένων -  και της Αλεξανδρούπολης -  μεταφέρθηκαν στο  Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ  Α.Ε για αξιοποίηση. Μέχρι και σήμερα (2017) περιμένουμε αυτή την περιβόητη αξιοποίηση και ανάπτυξη.
Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά ένα ακόμα πρόσφατο γεγονός στη γείτονα Τουρκία με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί η περιβόητη ανάπτυξη στην περιοχή μας, είναι ακόμα άπιαστο όνειρο.  
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, στη θαλάσσια περιοχή Çakmakli, στην περιοχή της Σμύρνης, εγκαινιάστηκε η λειτουργία ενός, πανομοιότυπου με τον σχεδιαζόμενο στην Αλεξανδρούπολη, πλωτού Ανεξάρτητου Σταθμού Φυσικού Αερίου(ΑΣΦΑ), για την αποθήκευση και αεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) - Liquefied Natural Gas (LNG). Το αξιοσημείωτο είναι ότι, από την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία  του, χρειάστηκαν μόνο επτά μήνες.
Η υπόθεση του πλωτού Ανεξάρτητου Σταθμού Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για την αποθήκευση και αεριοποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) - Liquefied Natural Gas (LNG), στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια με την υποβολή σχετικής αίτησης (Αριθ. πρωτ. 11558/17-12-2010)  της εταιρείας GASTRADE ΑΕ, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε).
Αισίως, εισήρθαμε στο 2017 και η υλοποίηση του έργου ή μάλλον η έναρξη κατασκευής του είναι άγνωστη.
Ευτυχώς που για όλα αυτά, λιμάνι, LNG κλπ, μεριμνά ο Δήμαρχος μας (!), καθώς μας διαβεβαιώνει  πως ο πρωθυπουργός του «πιστοποίησε για μια ακόμη φορά ότι το λιμάνι θα προχωρήσει, ότι το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, φυσικά θα προχωρήσει το αργότερο μέσα σε 3-4 μήνες…»
Εδώ θα είμαστε και σε 3-4 μήνες. Άλλωστε μας έχουν μάθει να περιμένουμε τόσα χρόνια…
Υγεία να έχουμε και τα ξαναλέμε…
Αλεξανδρούπολη  Ιανουάριος  2017
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)



Δεν υπάρχουν σχόλια: