Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης παρουσίασε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον Τομέα της Έρευνας, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, σε εισήγηση, με την οποία άνοιξε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της 83ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη. Στη



συζήτηση με τους πρυτάνεις έγινε αναφορά σε λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια, τα οποία, όπως δήλωσε ο κ.Φωτάκης, «προκύπτουν από τη συνισταμένη πολλών παραγόντων και κοινοτικών οδηγιών και γραφειοκρατίας, που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και των δυσκολιών, που προέρχονται από τους θεσμούς».
Ειδικά σε ό,τι αφορά στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), θέμα το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα τις διοικήσεις των ΑΕΙ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης των Λογαριασμών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ο κ.Φωτάκης δήλωσε: «Υπάρχει πλήρης ταύτιση με τα αιτήματα της Συνόδου, ό,τι θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν και να διατηρηθεί η αυτονομία και η ευελιξία των ΕΛΚΕ, ταυτόχρονα, όμως, να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αυτό είναι το στοίχημα».
«Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλεται από πολλούς παράγοντες. Έχει ήδη συμφωνηθεί η Σύνοδος να αναπτύξει έναν κατάλογο προβλημάτων, εκεί που υπάρχουν, τα οποία θα συζητηθούν με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα δούμε πού μπορούν να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και πού παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς. Το γεγονός είναι ότι δυστυχώς η έρευνα, που έχει ένα ιδιαίτερο δυναμισμό, εμπίπτει μέσα στην όλη θεσμική νομοθετική μεταχείριση που ισχύει για άλλες καταστάσεις, για μεγάλα έργα στο Δημόσιο κ.λπ. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε μπορούμε να το αποφύγουμε, γίνεται και σε κοινοτικό πλαίσιο, αλλά πρέπει να το προσαρμόσουμε», εξήγησε.
Ο αν. υπουργός παρουσίασε στη Σύνοδο τις ευκαιρίες, οι οποίες αναδύονται με τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καινοτομίας και την αξιοποίηση πόρων που προέρχονται από μία δανειακή σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Είναι μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Αυτοί οι πόροι, με τρόπο εμπροσθοβαρή, θα δώσουν στο ακαδημαϊκό οικοσύστημα πόρους 240 εκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη τριετία. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια με προκήρυξη θέσεων για υποψήφιους διδάκτορες και για μεταδιδάκτορες», είπε.
Ο κ.Φωτάκης παρουσίασε διεξοδικά στους πρυτάνεις το σχέδιο για τη δημιουργία του υπερταμείου συμμετοχών, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του Ελληνικού Δημοσίου, το λεγόμενο «παράθυρο καινοτομίας». Όπως διευκρίνισε, είναι ένα ταμείο το οποίο θα παίρνει ιδέες, που προκύπτουν μέσα από το ακαδημαϊκό οικοσύστημα και θα τις μετατρέπει σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, με ένα συντεταγμένο τρόπο, που για πρώτη φορά γίνεται. Οι πόροι για τις «συνεπενδύσεις» είναι της τάξης των 260 εκατ. ευρώ συνολικά.
Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν στην έρευνα και στην καινοτομία, ο αν. υπουργός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα στο Φλεβάρη, ελπίζουμε να έχουν ανοίξει όλα, περιλαμβανομένου και του μεγάλου ΕΣΠΑ, ύψους 280 εκατ. ευρώ για συνεργατικά έργα με επιχειρήσεις, μεταξύ Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία καθυστέρηση όσον αφορά στη διαχείριση που γίνεται για να βγουν, εμείς έχουμε τελειώσει από το υπουργείο, βρίσκονται στη διαχειριστική Αρχή που έχει κατακλυστεί από τις διάφορες προκηρύξεις που γίνονται από διαφορετικά υπουργεία και γι’ αυτό υπάρχει μία καθυστέρηση αυτή τη στιγμή», εξήγησε.
«Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της χώρας προέρχεται μέσα από την καινοτομία και την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας παράγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο», δήλωσε, με αφορμή για τις προτάσεις που παρουσίασε ο αν. υπουργός, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προεδρεύων της Συνόδου, Αθανάσιος Καραμπίνης.
«Αναπτύξαμε δυνατότητες που μπορεί να διαδραματίσει η έρευνα και η καινοτομία, ενώ παρουσιάστηκαν και τα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα η εφαρμογή ορισμένων κανόνων οι οποίοι επιβλήθηκαν τελευταία στα Πανεπιστήμια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι η έρευνα για να αποδώσει χρειάζεται ευελιξία. Το κυριότερο είναι ότι σχεδόν έχουμε συμφωνήσει σε αυτό που παρουσιάστηκε για τα επόμενα χρόνια για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία και τα ίδια τα πανεπιστήμια θα συμμετάσχουν, ώστε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι η πρώτη ύλη επάνω στην οποία χτίζει η χώρα μας, να μπορέσουμε να το κρατήσουμε στην Ελλάδα και να μη φεύγουν στο εξωτερικό άξιοι επιστήμονες», ανέφερε ο κ.Καραμπίνης.
Έξω από το ξενοδοχείο, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες της Συνόδου, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, από τους φοιτητικούς συλλόγους των Τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής, και Μοριακής Βιολογίας Αλεξανδρούπολης. «Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν συγκεκριμένες, η κατεύθυνση που προωθείται αυτή τη στιγμή στα Πανεπιστήμια είναι από το κράτος να φύγει η ευθύνη των Πανεπιστημίων και της Παιδείας, να περάσει στους ιδιώτες», ανέφεραν οι φοιτητές.
Τα πιο σημαντικά από τα θέματα που συζητεί αυτή την ώρα η σύνοδος είναι οι αλλαγές που προωθούνται στο Λύκειο με το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τα οικονομικά των Πανεπιστημίων, οι ΕΛΚΕ τα συμβούλια ΑΕΙ και η διαδικασία εκλογής των διοικήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: