Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

«είμαστε όλοι οι Εβρίτες ενώπιον των γυναικών ήπιοι, στοργικοί, φιλικοί και γαλαντόμοι…»

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου σε εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του:
«Συμμετέχω με τιμή και αίσθημα ευθύνης στην εκδήλωσή σας, η οποία έχει ως στόχο να στείλει το μήνυμα της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά



των Γυναικών.
Η παγκόσμια κοινωνική και οικονομική κρίση έχει επιτείνει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο,  η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της βίας είναι γυναίκες, σε ποσοστό 80 – 85%.
Στα παραπάνω ποσοστά περιλαμβάνονται και τα θύματα της παράνομης εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.  Δυστυχώς τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι καλύτερα, καθώς η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια ξεσπά σε ενδοοικογενειακή βία.
Η απογοήτευση, η έλλειψη ελπίδας, η καθημερινή πίεση οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές . Χρειάζεται να σχεδιαστούν αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, με συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων. Οι υγιείς σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι προϋπόθεση για μια πολιτισμένη κοινωνία για αυτό και δηλώνω συνεπής συμπαραστάτης των προσπαθειών προς αυτόν τον σκοπό.
Άλλωστε κατά της διάρκεια της επαγγελματικής διαδρομής μου ως Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά κυρίως επί της θητείας μου ως Αρχηγού αυτής είχα αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες.
Πρώτον: πιστή εφαρμογή του Νόμου με τον πλέον υποδειγματικό και αυστηρό τρόπο.
Δεύτερον: Προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.  Συγκεκριμένα καταργήσαμε την ποσόστωση γυναικών στο Σώμα, δηλαδή το 15% και εφαρμόσαμε τη συνταγματική ισότητα και ισονομία στα δύο φύλα χωρίς διακρίσεις και ποσοστά. Επίσης ανατέθηκαν στις γυναίκες διοικητικές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα τους και παραχωρήθηκαν με πνεύμα δικαίου και ισότητας αυτά που τους ανήκουν.
Τρίτον: Διατήρηση και αναβάθμιση των δομών υποστήριξης.  Ιδρύσαμε με νόμο του ελληνικού κράτους τα τμήματα αντιμετώπισης της εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων στους κόλπους των Υποδιευθύνσεων αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.
 Συντάξαμε από κοινού το σχέδιο «ΙΛΑΪΡΑ» με όλες τις εθνικές αστυνομίες της Ε.Ε. καθώς και με τους Διεθνείς Οργανισμούς, Interpol, Europol, Frontex, SECI, PAMECA υπό την αιγίδα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Franco Frattini και υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υλοποιήσαμε το σχέδιο αυτό με τη μεγαλύτερη υπερεθνική αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη χτυπώντας την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων, που ως γνωστό υπάρχει σε αυτές τις παράνομες διαδικασίες και η βία κατά των γυναικών. Συνεργαστήκαμε και με τις ιδιωτικές και κρατικές κοινωνικές δομές για την περίθαλψη και τη στοργική αντιμετώπιση των θυμάτων και κυρίως γυναικών, παιδιών, των παράνομων αυτών πράξεων.
Αυτές τις προσπάθειες εξακολουθώ να στηρίζω και σήμερα, ως Βουλευτής. Να αναδεικνύω την αναγκαιότητά τους και να ενώνουμε όλοι μαζί εδώ στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης τις δυνάμεις μας και να εκπέμπουμε ηχηρό μήνυμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κατά της βίας κυρίως σε βάρος των γυναικών.
Γιατί είμαι και είμαστε όλοι οι Εβρίτες ενώπιον των γυναικών ήπιοι, στοργικοί, φιλικοί και γαλαντόμοι, όπως ήταν οι παππούδες και οι πατεράδες μας στις γιαγιάδες και στις μανάδες μας αντίστοιχα, οι οποίοι τίμησαν με σεβασμό αλλά και με έργα τις γυναίκες!
Συγκεκριμένα παράδειγμα εξασφάλιζαν κάθε χρόνο ένα με δύο βαρέλια κρασί από δικά μας αμπέλια για τις χαρές τους κι ένα οπωσδήποτε βαρελάκι ημίγλυκο για τις γυναίκες, όχι μόνο για τις χαρές αλλά και για τα γνωστά νυχτέρια τους. Όταν προσφέρεις στις όμορφες, στις καλές αρχόντισσες των νοικοκυριών μας, το ελάχιστο, που είναι το ημίγλυκο κρασί, πώς να μην τις σεβαστείς στα μεγάλα;».




Δεν υπάρχουν σχόλια: