Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα στον Έβρο που έχουν σχέση με αγροκτηνοτροφικά και αλιεία

Εθιμοτυπική συνάντηση κι όχι μόνο με θέμα την αγροκτηνοτροφία και την αλιεία πραγματοποιήθηκε χθες (29/11) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάμεσα στον Υπουργό Β. Αποστόλου και τον νέο Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρ. Μέτιο, με πρωτοβουλία του δεύτερου. Επίσης, προσκλήθηκαν από τον πρώτο οι Βουλευτές της Περιφέρειας, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης.
Ο εκπρόσωπος του Έβρου ενημέρωσε τον Υπουργό διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς του Νομού και στο τέλος του ενεχείρισε



σχετικό σημείωμα με τις εκκρεμότητες που παρατηρούνται.
Συγκεκριμένα έθεσε στον Υπουργό τα εξής ζητήματα:
Παραμένουν απλήρωτοι οι κτηνοτρόφοι, τα αιγοπρόβατα των οποίων θανατώθηκαν το 2014, λόγω μεταδοτικής ασθένειας της ευλογιάς.
Εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς, καθώς και η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα δοθεί η εξισωτική του 2016.
Είναι απλήρωτα τα προγράμματα του 2014-15 της βιολογικής καλλιέργειας – κτηνοτροφίας, των δασώσεων γαιών και των καπνών.
Εκκρεμεί η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου του β΄ εξαμήνου 2013, καθώς και των ετών 2014, 2015.
Την ανάγκη στελέχωσης και λειτουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα με επιστημονικό και κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής με 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις αρχές του Ελεύθερου και Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πάτρας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.
Τη χρησιμότητα ενός εθνικού σχεδίου πρόληψης πλημμυρών στον Έβρο, εξαιτίας των οποίων έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στον Νομό, τα προηγούμενα χρόνια.
Την ανάγκη ελέγχων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα σημεία εισόδου από τη Βουλγαρία, καθώς και στο εσωτερικό της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Την έντονη ανησυχία των αλιέων στα πλαίσια του προωθούμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να ενταχθεί στο NATURA 2000 η θαλάσσια περιοχή από το Δέλτα του Ποταμού Έβρου μέχρι τη Μαρώνεια της Ροδόπης και σε βάθος 8 χιλιομέτρων από την ακτή του Θρακικού Πελάγους.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις επιτυχίες του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και των στελεχών αυτών τα τουρκικά γρι-γρι ψαρεύουν χωρίς έλεγχο στις ελληνικές θάλασσες.
Τη διαμαρτυρία των αλιέων του Νομού ότι οι Τούρκοι ψαράδες αλιεύουν ανεξέλεγκτα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ τα ελληνικά ψαράδικα περιορίζονται στον 25ο παράλληλο, σύμφωνα με σχετικό νόμο.
Τις παράνομες εισαγωγές ψαριών μέσω Τουρκίας, ειδών που απαγορεύονται να αλιευθούν στην Ελλάδα, μολονότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν να επιδείξουν επιτυχίες αποτροπής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: