Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη.
Το σεμινάριο απευθυνόταν σε κτηνιάτρους με στόχο την



πληρέστερη κατάρτισή τους αναφορικά με την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της ασθένειας. Συμμετείχαν κτηνίατροι από όλες τις Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας και από τη Βουλγαρία. Εισηγήσεις επί του θέματος πραγματοποίησαν οι Joseph Domenech και Geneviève Libeau, ειδικοί επί της νόσου, και ο Δημήτρης Δηλαβέρης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε «Λόγω γεωγραφικής θέσης, όντας στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, ο Έβρος είναι ο πρώτος τόπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πλήττεται από νοσήματα που προσβάλουν αιγοπρόβατα και βοοειδή. Λειτουργώντας ως ανάχωμα, αγωνιζόμαστε με τις υποστελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες μας να περιορίσουμε κάθε κρούσμα νόσου –πρωτοεμφανιζόμενης και μη – εντός των διοικητικών μας ορίων. Ακολουθούμε αυστηρά τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ό,τι ορίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ωστόσο, έχουμε δει πολλές φορές σε διάστημα δύο δεκαετιών, να θανατώνεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού αιγοπροβάτων και βοοειδών, να ζημιώνονται ανεπανόρθωτα οι κτηνοτρόφοι μας και η τοπική οικονομία. Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα με στόχο την οροεπιτήρηση των ζώων κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων, τη γρήγορη διάγνωση των νοσημάτων, το συντονισμό και τη συνεργασία με τις γείτονες χώρες».
Θα ακολουθήσουν ενημερωτικές συναντήσεις των κτηνιάτρων της Π.Α.Μ.Θ. με τους κτηνοτρόφους σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Στην φωτογραφία:

Από αριστερά, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σπυρίδων Μάμαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης,  ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: