Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

«Κατηχητικό Σχολείο» το 2016;

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής, στις 31-8-2016, αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών είπε τα εξής :
   «Θα ήθελα, να ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων ότι από φέτος, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών…
Με το πρόγραμμα που έχουμε έτοιμο, θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος, σε μια αντίληψη ναμην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό, αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή ζούνε μέσα στη χώρα μας διάφοροι πιστοί…
Την ίδια θέση, επανέλαβε και τη Δευτέρα 12-9-2016 από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ 1  στις 20:55.
Με άλλα λόγια, η Ελληνική Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα (άρθρο 3) δέχεται «Επικρατούσα στην Ελλάδα θρησκεία, τη θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», την εξισώνει με κάθε άλλη γνωστή θρησκεία και θα την διδάσκει, μέσα από ένα μάθημα γνώσης, μαζί με όλες τις άλλες θρησκείες.
Ο Έλληνας πλέον, από μικρό παιδί, επίσημα θα μαθαίνει – δεν θα κατηχείται –  ότι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, είναι μια θρησκεία όπως όλες οι  άλλες θρησκείες.
Συνεπώς, για τα ελληνόπαιδα, δημιουργείται ένα κενό στο θέμα της κατήχησης, της κατάρτισής τους δηλαδή στα δόγματα της Ανατολικής Ορθόδοξης  Εκκλησίας του Χριστού.  Όπως αναφέρει και ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος στην επιστολή του, προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, για τη νέα σχολική χρονιά, «Το σχολείο τώρα δίνει πληροφορίες, κάποτε μόρφωνε ανθρώπους. Οι δάσκαλοι κάποτε διαμόρφωναν χαρακτήρες, τώρα βοηθούν τους μαθητές να βρουν την κλίση τους και τις δυνατότητές τους. Η Παιδεία κάποτε στην Πατρίδα μας είχε ένα πολιτιστικό προσανατολισμό, τώρα πάει σαν το ιστιοφόρο με σκισμένα πανιά…»
Οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί χάνουν το δικαίωμα να διαπαιδαγωγούνται σύμφωνα με την πίστη τους καθώς η ορθόδοξη χριστιανική παιδεία στρεβλώνεται και κακοποιείται.
Δυστυχώς, και από τους άλλους πολιτικούς μας, δεν υπήρξε κάποια διαμαρτυρία. Μάλιστα, ο κ. Φίλης από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι :  «Άκουσα μια τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη, προ μηνός σε μια τηλεοπτική εκπομπή που είπε ότι κι αυτός συμφωνεί, ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα των θρησκευτικών στα σχολεία… »
***
Οι εξελίξεις αυτές, φέρνουν στο προσκήνιο τα “Εκκλησιαστικά Κατηχητικά Σχολεία”, τα οποία ξεκίνησαν άτυπα το 1870 και παγιώθηκαν στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, υπό την εποπτεία της Αποστολικής Διακονίας, του επίσημου Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος που ιδρύθηκε το 1936 (Α.Ν 41/1936).
Τα “Εκκλησιαστικά Κατηχητικά Σχολεία”, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση και πρόοδο τις δεκαετίες 1950-1960, και έτυχαν λυσσαλέας πολεμικής τις δεκαετίες 1970-1980.
Ανεξάρτητα από αυτά, αναμφισβήτητα, προσέφεραν τα μέγιστα στον τομέα της Ορθόδοξης κατήχησης, παράλληλα και συμπληρωματικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία.
Σήμερα, λοιπόν, που ομολογουμένως υπάρχει «ηθικό έλλειμμα», στην κοινωνία, στην παιδεία και στην οικογένεια, τα Κατηχητικά Σχολεία στις Ενορίες καθώς και οι Χριστιανικές Συνάξεις Νέων,  οι Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες, από τις Χριστιανικές Αδελφότητες, με την εποπτεία και ευλογία του οικείου Μητροπολίτη, προσφέρουν την καλύτερη αγωγή που δυστυχώς σταματά και επίσημα να τη δίνει το Δημόσιο Σχολείο. Η λειτουργία τους, με μια ώρα την εβδομάδα, είναι απαραίτητη και η ωφέλεια τεράστια.
Δεν θα διδαχτούν εκεί ένα μάθημα στείρο, αλλά για την ουσιαστική προσέγγιση στην Ορθοδοξία και το χαρούμενο βίωμα της Χριστιανικής ζωής. Εκεί τα παιδιά μας, μικρά και μεγάλα, θα ζήσουν την αγάπη, τη χαρά, την προσφορά, την κοινωνικότητα, τη συνεργασία. Θα βρουν φίλους και ιδανικά. Συγχρόνως, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων όπως, παιχνίδια, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, χορωδίες, κατασκηνώσεις, εκδρομές, συζητήσεις, συναυλίες, οικολογικές εκδηλώσεις και τόσα άλλα.
Εκεί τα παιδιά μας θα διδαχτούν τον ηθικό νόμο, την αγάπη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την καλή κοινωνική συμπεριφορά, την πίστη στο Θεό και την Πατρίδα.
***
Τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, ας παρακινήσουμε τα παιδιά μας να φοιτήσουν - μια ώρα την εβδομάδα είναι αυτή και θα βρεθεί ελεύθερος χρόνος - και σε κάποιο από τα κατηχητικά της ενορίας ή σε μια χριστιανική ομάδα ή σε μια χριστιανική νεανική σύναξη.
Σήμερα, με την επικρατούσα κατάσταση στη δημόσια παιδεία, στην ερώτηση του τίτλου : «ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ   ΣΧΟΛΕΙΟ»   ΤΟ   2016 ; η απάντηση, απερίφραστα είναι : ΝΑΙ !!!  ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ  ΑΛΛΟΤΕ. 

Αλεξανδρούπολη   Σεπτέμβρης  2016
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος  Λ.Σ  (ε.α)Δεν υπάρχουν σχόλια: