Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Από το Run Greece Αλεξ/πολης, έως το VIA EGNATIA RUN, όλος ο Έβρος τρέχει

Του Κων/νου Πατερόπουλου, Τεχν.Δ/ντη Run Greece-Στίβου ΜΓΣ Εθνικού & Αντιπρόεδρου ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ.Θράκης
Όταν ξεκινούσαμε το 2010 να οργανώνουμε δρομικούς αγώνες στην Αλεξανδρούπολη, με τον ΜΓΣ Εθνικό, η συνηθισμένη προσέλευση κυμαίνονταν από  100-150 δρομείς ανά αγώνα και όταν ξεπερνούσαν τους 200, ως διοργανωτές νοιώθαμε τεράστια ικανοποίηση.  



Το 2014 μία νέα δράση εμφανίστηκε και έδωσε κίνητρο στους κατοίκους της πόλης να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα. Το Run  Greece, o νέος αγωνιστικός θεσμός, που καθιέρωσε ο ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εκτίναξε το ποσοστό των συμμετοχών στους αγώνες. Ο πληθυσμός δεν περιοριζόταν πια στην ομάδα των δρομέων, αλλά περιλάμβανε και άτομα από άλλες κοινωνικές ομάδες. Καταγράψαμε τον εντυπωσιακό αριθμό των 1800 δρομέων κάθε ηλικίας τότε. Κάτοικοι που έτρεχαν ή περπατούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή στο πάρκο της πόλης και στο στάδιο, έκαναν την υπέρβαση και έγιναν δρομείς για μια μέρα. Πέρα από τον ενθουσιασμό της συμμετοχής που ένοιωσαν οι δρομείς, απέκτησαν μια νέα αθλητική συνήθεια στην καθημερινότητά τους και εν συνεχεία ατομικό στόχο στους επόμενους αγώνες.
Άτομα μακριά από την αθλητική φιλοσοφία, έζησαν μοναδικές στιγμές χαράς και ευεξίας. Η επιθυμία για επανάληψη αυτής της αίσθησης, οδήγησε πάρα πολλούς στην καθιέρωση ημερήσιου και εβδομαδιαίου προγράμματος φυσικής δραστηριότητας(περπάτημα και τζόκιν).
Την ίδια χρονιά ένας ακόμη αγώνας δρόμου, στο Τυχερό, ήρθε να ενισχύσει το δρομικό κίνημα στον Έβρο.
Μόνο ένα χρόνο αργότερα, το 2015, οι συμμετοχές των δύο αγώνων εκτινάχθηκαν στα ύψη, με το Run Greece να φτάνει τους 2500 δρομείς, για να έρθουμε και στην μαγική χρονιά του 2016.
29 Μαϊου 2016, 1ος Αγώνας Δρόμου Κάστρου στο Διδυμότειχο με περίπου 1000 δρομείς
30 Ιουλίου 2016, 1ος Παραποτάμιος δρόμος του Άρδα με πάνω από 200 άτομα
27 Αυγούστου 2016, 3ος αγώνας δρόμου Τυχερού «Άγιος Ιωάννης, ο Πρόδρομος», με πάνω από 200 συμμετοχές και έρχεται και μια νέα πρόταση, πολλά υποσχόμενη, το VIA EGNATIA RUN στις 4/9. Μια φρέσκια ιδέα, τμήμα μιας μεγάλης δράσης που θα τρέξει σε όλη την περιφέρεια. Ένας αγώνας ιστορικής αναδρομής και αναβίωσης της αρχαίας Εγνατίας.
Και φυσικά ο ετήσιος κύκλος κλείνει με το 3ο Run Greece στις 25/9, που οι συμμετοχές του θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
Μέσα σε τρία χρόνια ήρθε η αθλητική ΑΝΑΤΡΟΠΗ . Πέντε αγώνες δρόμου σε όλο το Νομό Έβρου το 2016, αποδεικνύουν την ανάγκη της εποχής για αλλαγή στον τρόπο ζωής.
Η ζωή είναι σύντομη, αξίζει να την βελτιώσουμε προσθέτοντας χρόνια και ποιότητα.
Η νέα συνήθεια αποτελεί δικαίωμα όλων των ανθρώπων, χωρίς διάκριση. Ταμπού και προκαταλήψεις αποτελούν πλέον παρελθόν.
Τα κίνητρα αμέτρητα, συνοψίζω ορισμένα παρακάτω:
Τα οφέλη του τρεξίματος για την υγεία μας. Μειώνουν τις πιθανότητές για ένα κρυολόγημα μέχρι και καρκίνο. Το τρέξιμο είναι από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις για τη φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων μας. Βοηθά την αποτελεσματική ροή του αίματος και του οξυγόνου σε όλο το σώμα, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Η απώλεια βάρους είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν να τρέχουν. Ως μία από τις πιο έντονες ασκήσεις, το τρέξιμο είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να κάψουμε θερμίδες και να χάσουμε κιλά. Αν το τρέξιμο συνδυαστεί και με μια υγιεινή διατροφή , θα παρατηρήσουμε σίγουρα μια διαφορά στην εμφάνισή μας και στη διάθεσή μας.
Τρέχουμε για την κοινωνικοποίηση μας. Πολλοί άνθρωποι τρέχουν επειδή θέλουν να ανήκουν σε μία ομάδα, μία κοινότητα, αυτή των δρομέων. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο σύλλογο και προπονούνται ομαδικά. Αλλά και σε σύλλογο να μην ανήκει κάποιος, μπορεί να τρέχει μαζί με άλλους.
Το τρέξιμο είναι μεγάλο αγχολυτικό εργαλείο. Πολλοί δρομείς ζουν μία ευφορία και μία ηρεμία μετά από μία μεγάλη διαδρομή. Έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που τρέχουν συχνά είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το κάνουν και αισθάνονται πιο ενεργητικοί και δημιουργικοί.
Εκτός από την απλή ανακούφιση από το στρες , το τρέξιμο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση.
Την συμμετοχή μας σε γεγονότα που προβάλουν τον τόπο μας και συμβάλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Τις ημέρες των αγώνων εκατοντάδες, χιλιάδες δρομείς, συνοδοί και φίλαθλοι, μετακινούνται, γνωρίζουν τον τόπο μας και ενισχύουν την οικονομία του.
Ρίχνουμε όλοι μαζί γέφυρες φιλίας στους γειτονικούς λαούς. Ο αθλητισμός ενώνει, τις ψυχές, τα πνεύματα, καταρρίπτει κάθε προκατάληψη, ενισχύει τις συνεργασίες.
Ενισχύουμε το εθελοντικό κίνημα. Μπορούμε να συμμετάσχουμε στους αγώνες και ως εθελοντές, βοηθώντας καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Δείχνουμε στα παιδιά μας το δρόμο για ένα άλλο τρόπο ζωής. Όπως λένε και οι ειδικοί τα παιδιά περισσότερο μιμούνται παρά ακούνε. Έτσι το δικό μας παράδειγμα μπορεί να δώσει το έναυσμα στα παιδιά μας, για αλλαγή τρόπου ζωής, κοντά στις αξίες του αθλητισμού, της σωματικής άσκησης και του εθελοντισμού.
Φοράμε το σορτσάκι, το φανελάκι, τα αθλητικά παπούτσια, σηκωνόμαστε από τον καναπέ, κλείνουμε Η/Υ και τηλεόραση, ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας και για την επόμενη ώρα, αλλάζουμε ζωή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: