Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Εκδηλώσεις για τη 8 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη

Ο σύλλογος γυναικών Αλεξανδρούπολης, το ΠΑΜΕ, η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση των ΕΒΕ και το Μέτωπο αγώνα σπουδαστών, έδωσαν το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη τύπου ενόψει της 8ης Μάρτη
Το απόγευμα στο κέντρο της πόλης μοίρασαν υλικό και ενημέρωσαν τους διερχόμενους για τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ
Ο σύλλογος γυναικών Αλεξανδρούπολης, το ΠΑΜΕ, η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση των ΕΒΕ και το Μέτωπο αγώνα σπουδαστών, χαιρετίζουμε την 8η Μάρτη -παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Η 8η Μάρτη δεν είναι ημέρα γιορτής ή ευκαιρία για τις γυναίκες «να το ρίξουν έξω», όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν. Είναι μέρα τιμής και μνήμης για εκείνες τις ράφτρες και τις υφάντρες της Νέας Υόρκης, που το 1857, έσπασαν το φόβο τους, τολμώντας να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες συναδέλφους τους, ίσο μεροκάματο, μείωση ωραρίου αλλά και για όσες άλλες τις ακολούθησαν αργότερα μέσα από αιματηρές διαδηλώσεις και απεργίες στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
159 χρόνια μετά βλέπουμε την κατ’ επίφαση ισοτιμία που τόσο διαφημίζουν η ΕΕ, η Κυβ, η γενική γραμματεία ισότητας φύλων, να διαλύεται εν ριπή οφθαλμού. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μας καλούν να ξεχάσουμε την 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών στα ΒΑΕ. Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να συμβιβαστούμε με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά με «ημερομηνία λήξης». Να δουλεύουμε στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μας.
Για άλλη μια φορά η μητρότητα μπαίνει στο στόχαστρο. Από τη μία κλαίγονται για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό και από την άλλη κανείς τους δεν μιλάει για τις αιτίες που τα νέα ζευγάρια όλο και αναβάλουν να τεκνοποιήσουν. Με τα «πεντάμηνα», σπίτι δεν ανοίγεται, η εγκυμοσύνη θεωρείται γρίπη σε αυτά τα προγράμματα, και η άδεια που δικαιούται η εργαζόμενη για να γεννήσει είναι 13 ημέρες! Οι εργαζόμενες με μπλοκάκι και οι αυτοαπασχολούμενες δεν δικαιούνται σχεδόν τίποτα και την επόμενη μέρα πρέπει να είναι στη δουλειά. Ακόμα και το επίδομα τοκετού, που έτσι κι αλλιώς δεν κάλυπτε τις ανάγκες μιας γέννας και όλων των προγεννητικών εξετάσεων αλλά ήταν ωστόσο μια βοήθεια στο νέο ζευγάρι, κόπηκε και δίνεται μόνο σε όσες γυναίκες επιλέξουν να γεννήσουν σπίτι, όπως κάνανε οι γιαγιάδες μας, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τη γυναίκα και το έμβρυο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργοδότες δεν προσλαμβάνουν έγκυες ή που τους ζητάν να μην τεκνοποιήσουν.
 [Το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και υπουργείο «διαφημίζουν» την προαγωγή του θηλασμού, με τη δημιουργία σταθμών θηλασμού, σε δημόσιους χώρους αλλά και μέσα στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα σε μια σειρά κλάδους, στους οποίους συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός γυναικών, που οι συνθήκες επιδεινώνονται. Προφανώς, κυβέρνηση και επιχειρήσεις θέλουν να μας πείσουν πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας «σταθμός θηλασμού» στο χώρο εργασίας, αντί για αύξηση των αδειών μητρότητας και θηλασμού, μειωμένα ημερήσια και εβδομαδιαία ωράρια που θα τους επέτρεπαν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Οι «σταθμοί θηλασμού», κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν μια φτηνή λύση για τους επιχειρηματίες, προκειμένου οι εργαζόμενες να είναι «διαθέσιμες» για την επιχείρηση χωρίς σταθερό ωράριο και χωρίς το εμπόδιο του θηλασμού. Δεν είναι απίθανο να αναγορευτούν οι «σταθμοί» σε «ισοδύναμο» μέτρο της άδειας θηλασμού, ώστε οι μητέρες να επιστρέφουν στη δουλειά σε συντομότερο διάστημα μετά τον τοκετό ή να δρομολογηθούν αλλαγές στην άδεια μητρότητας.]
Η μητρότητα έχει κοινωνική αξία και ως τέτοια πρέπει να προστατεύεται από το κράτος με δημόσιο-δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, Δωρεάν προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, άδειες μητρότητας.
Καλούμε τα Σωματεία, όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τις άνεργες και τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλοι μαζί, να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί ο νόμος-λαιμητόμος, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για μια σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση με ουσιαστικές παροχές και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης καλεί τις νέες γυναίκες αύριο Τετάρτη στην καφετέρια ΕΔΕΜ στις 6.30 το απόγευμα, σε σύσκεψη-συζήτηση με θέμα τη μητρότητα, την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών.
Ταυτόχρονα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με θάλασσες, με φράχτες, με κυκλώματα δουλεμπόρων, με την κάθε λογής καταστολή. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έκαναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών.
Να σταματήσει τώρα το αίσχος με τους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες, άλλες έγκυες κι άλλες με μωρά στην αγκαλιά, παιδιά ασυνόδευτα κι εφήβους, που αναγκάζονται να περπατάνε χιλιόμετρα χωρίς φαγητό, χωρίς στέγη και βασικές υποδομές υγιεινής, χωρίς πρόσβαση σε υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Να φτιαχτούν ανοιχτοί ανθρώπινοι χώροι ανοιχτής φιλοξενίας. Να κλείσουν τα απαράδεκτα στρατόπεδα διαλογής «hotspot».
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) και από την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.
– Απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
– Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Να κλείσει τώρα η βάση του πολέμου στη Σούδα.
– Καμία δουλειά δεν έχει η Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ στη φύλαξη των συνόρων.
– Τώρα να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό για το δίμηνο Απρίλη-Μάη οργανώνουμε καμπάνια ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, με συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για να σταλούν στην Καβάλα και όπου άλλου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα προχωρήσουμε σε πολύμορφες εκδηλώσεις ανάδειξης του προσφυγικού και των θέσεων μας, με προβολές ταινιών, δρώμενα κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: