Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση της Βουλευτή Γκαρά Αναστασίας για την μεταφορά των μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών του Ν. Έβρου

Τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στη μεταφορά των μαθητών από τα απομακρυσμένα χωριά του Έβρου προς τα πλησιέστερα δημόσια σχολεία παρουσιάζει στη Βουλή με ερώτησή της η Βουλευτής Π.Ε.  Έβρου Αναστασία Γκαρά.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, που συνυπογράφουν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  παρουσιάζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και οι μαθητές κατά την



μεταφορά τους στα δημόσια σχολεία λόγω της αδυναμίας συντονισμού με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και τα κωλύματα που  εμφανίζονται στην προμίσθωση των Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων.
Μεταξύ άλλων η βουλευτής, σημειώνει την ανάγκη διόρθωσης των παραμέτρων που καθιστούν αδύνατη την προμίσθωση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων στις περιοχές αυτές, καθώς και την ανάγκη ένταξης των Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων της πλησιέστερης έδρας στη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια.
Παράλληλα υπογραμμίζεται το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και στην υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε αυτή  και η ευθύνη του κράτους να προστατεύει και να μεριμνεί επιπλέον για τις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

 Αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:


Αθήνα, 03/11/2015

Ερώτηση
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Μεταφορά μαθητών απομακρυσμένων περιοχών νομού Έβρου
Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στη μεταφορά των μαθητών από τα απομακρυσμένα χωριά του Έβρου (Πετρόλοφος, Άβαντας, Αύρα, κα.) προς τα πλησιέστερα δημόσια σχολεία. Όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ 24001/2013, η Π.Ε. Έβρου ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό «Μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Περιφερειακής ενότητας Έβρου» για το σχολικό έτος 2015/2016, εντούτοις όμως, καθημερινά, δεκάδες παιδιά και οι οικογένειές τους δεν απολαμβάνουν τη δυνατότητα που δίδεται από το κράτος για δωρεάν και έγκαιρη μεταφορά τους στις σχολικές τάξεις με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Τα παιδιά αναγκάζονται να μετακινούνται πολύ πιο νωρίς από την έναρξη των μαθημάτων και να επιστρέφουν πολύ αργότερα από την ολοκλήρωσή αυτών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συντονισμός με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, ενώ αν συνυπολογίσουμε και την αναγκαιότητα, κατά τους χειμερινούς μήνες, της προμίσθωσης ειδικών οχημάτων για τη μεταφορά, γίνεται κατανοητό ότι η ομαλή μεταφορά των μαθητών καθίσταται καθ’ όλα αδύνατη. 
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 106 του ν. 4070/2012, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1γ του άρθρου 106 του 4199/2013 (ΦΕΚ Α 216/11.10.2013), αναφέρεται ρητά πως δεν μπορεί να πραγματοποιείται μεταφορά μαθητών με Ε.Δ.Χ Αυτοκίνητα, όταν το σημείο επιβίβασης είναι εκτός των ορίων της έδρας αυτού- εάντο σημείο αποβίβασης δεν είναι εντός της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.
Εξ αιτίας αυτής της απαγορευτικής δικλείδας αλλά και λόγω της έλλειψης εδρών Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων στα συγκεκριμένα και στα πλησιέστερα χωριά υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην μεταφορά των μαθητών. Το γεγονός δε, πως η Π.Ε. Έβρου δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επαγγελματίες πλησιέστερης έδρας, καταλήγει στο λυπηρό γεγονός να αναγκάζονται οι γονείς με δική τους ευθύνη να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, μη έχοντας άλλη λύση.
Επειδή είναι συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε αυτήν,
Επειδή το κράτος φέρει την ευθύνη να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης,
Επειδή σύμφωνα και με το Σύνταγμα, οφείλουμε να προστατεύουμε και να μεριμνούμε επιπλέον για τις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να προβλέπονται οι παραπάνω δυσχερείς παράμετροι στο σχετικό Νόμο για την μεταφορά μαθητών;
Υπάρχει πρόθεση για ένταξη των Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων της πλησιέστερης έδρας στη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια;



Οι ερωτώντες βουλευτές

Γκαρά Αναστασία
Γαβρόγλου Κώστας
Γεννιά Γεωργία
Καΐσας Γεώργιος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παπαφιλίππου Γεώργιος



Δεν υπάρχουν σχόλια: