Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Δράσεις του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης το Σάββατο 30 Μαΐου και την Κυριακή 31 Μαΐου

Το Σάββατο 30 Μαΐου στις 8:30 μ.μ.στο καφέ του Μουσείου θα προβληθεί η ταινία The man from London(2007, 139min) του Ούγγρου σκηνοθέτη Béla Tarr στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ε.Μ.Θ. στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση – Grundtvig» – «Lifelong learning programme» για την υλοποίηση του έργου «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό



κινηματογράφο».
Είσοδος ελεύθερη.
Υπόθεση:
Ο Μαλόιν διάγει μια απλοϊκή ζωή χωρίς καμία προοπτική στην άκρη της απέραντης θάλασσας. Ούτε που διακρίνει τον κόσμο που τον περιτριγυρίζει, έχει ήδη αποδεχτεί την αργή και αναπόφευκτη καταστροφή του περιβάλλοντα κόσμου του και την απόλυτη μοναξιά του.
Όταν γίνεται μάρτυρας σε φόνο, η ζωή του ξαφνικά αλλάζει.
Έρχεται αντιμέτωπος με θέματα που άπτονται της ηθικής, της αμαρτίας, της τιμωρίας, τη γραμμή μεταξύ της αθωότητας και της συνέργειας σε ένα έγκλημα, και αυτή η κατάσταση της περισυλλογής τον οδηγεί στην οντολογική απορία για την σημασία και την αξία της ύπαρξης.
Η ιστορία του Μαλόιν είναι η δική μας - όλων εκείνων που αμφιβάλλουν και μπορούν ακόμη να θέτουν ερωτηματικά για την ταπεινή μας ύπαρξη.
Κυριακή 31 Μαϊου 2015 στις 8:30 μ.μ.,
στον Καθολικό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωσήφ στην Αλεξανδρούπολη.
Δημώδεις θρήνοι και βυζαντινά μοτέτα του Guillaume Dufay, σεφαραδίτικα παραδοσιακά και ερωτικές ballades του Josquin des Prez, οθωμανικά νιαβέντ και δημοτικά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης περιγράφουν μουσικά τον ανεξερεύνητο βυζαντινό μεσαίωνα στην παράσταση με τίτλο Έκφρασις Πόλεως 1453: μουσική από τις δύο πλευρές του Βυζαντίου. Η εικόνα της Βασιλεύουσας συμπληρώνεται από δύο κορυφαία κείμενα στη γραμματεία του ύστερου 15ου αιώνα με θέμα την Άλωση: το Χρονικόν του Γεωργίου Σφραντζή (1401-1478) και το Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης.

Στέλλα Κελλάρη / τραγούδι, κρουστά
Άννα Παπαγιαννάκη-Διβανή / τραγούδι, κρουστά, έρευνα
Τάσος Πούλιος / τραγούδι, κανονάκι
Σταύρος Παργινός / τσέλο
Κωνσταντίνα Θεοφάνους / ερμηνεία κειμένου

Χορηγοί
Κοινωφελές Ίδρυμα Χαριλάου Κ. Κεραμέως -Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης

Διοργάνωση: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του ΕΜΘ.
Κρατήσεις στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, τηλ. επικοινωνίας: 25510 36663.

Δεν υπάρχουν σχόλια: