Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Εφηβεία και ταυτότητα στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Σωματείο Φίλων του Ε.Μ.Θ. διοργανώνει την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 στις 7:00 μ.μ. στον πολυχώρο του Ε.Μ.Θ. το τρίτο Πολιτιστικό Καφενείο με θέμα: Εφηβεία και ταυτότητα.
Συντονιστής των συναντήσεων: Νίκος Μακρής, Αναπ. Καθηγητής Ψυχολογίας Δ.Π.Θ.
Είσοδος ελεύθερη.
«Ποιος είμαι;», «από πού έρχομαι;», «που πάω;» αποτελούν βασικά ερωτήματα τα οποία επιδιώκει να απαντήσει κανείς, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία του. Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά συνιστά ένα βήμα προς την διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας. Η ταυτότητα αυτή μπορεί να είναι δοτή ή και κεκτημένη. Η δε




διαμόρφωσή της επηρεάζεται από παράγοντες, συμπεριφορές και αλληλεπιδράσεις του ατόμου κατά τη διάρκεια μικρότερων ηλικιών, ακόμη και τη βρεφική.
Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας του εφήβου, με έμφαση στις πρώιμες επιδράσεις αλλά και στις μετέπειτα επιπτώσεις αυτής της διαμόρφωσης.
Στη συνάντηση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν γονείς και των δύο φύλων, αλλά και εκπαιδευτικοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει την προσαρμογή του παιδιού.
Ο Νίκος Μακρής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και επισκέπτης Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ανάπτυξης του Ανθρώπου του Πανεπιστήμιου του Michigan των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη γνωστική ανάπτυξη, τις διαδικασίες μάθησης και τα κίνητρα μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας και μέλος διεθνών εταιριών σχετικών με τη γνωστική ανάπτυξη του ατόμου, τη μάθηση και τη διδασκαλία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: